Ministarstvo: Do 1. veljače jedinice lokalne samouprave morale donijeti odluku o odvojenom prikupljanju otpada

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike podsjetilo je u četvrtak kako je Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom propisano da do 1. veljače jedinice lokalne samouprave moraju donijeti Odluku o načinu pružanja javnih usluga prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada, sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom.

“Jedinice lokalne samouprave dužne su osigurati odvojeno prikupljanje otpada, te osigurati donošenje i provedbu Plana gospodarenja otpadom sukladno čl. 28. Zakona o održivom gospodarenju otpadom iz 2013. godine. Predstavničko tijelo jedinica lokalne samouprave donosi Odluku o načinu pružanja javnih usluga prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada sukladno čl. 30 istoga Zakona. Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom koja je stupila na snagu 1. studenoga 2017. godine propisano je da u roku od tri mjeseca, do 1. veljače 2018. godine, jedinice lokalne samouprave moraju donijeti spomenutu Odluku”, ističu iz Ministarstvu.

Dodaju kako su 19. siječnja putem Udruge gradova i općina, jedinicama lokalne samouprave poslali napomenu o njihovim obvezama.

Recikliranje 50 posto papira, stakla, metala i plastike do 2020. godine

“U prethodnom razdoblju i nadalje Ministarstvo zaštite okoliša i energetike održava i održavat će radne sastanke u županijama gdje s predstavnicima jedinica lokalne samouprave sagledava trenutni status kako bi se dodatno učinili napori za ubrzavanje i realizaciju obveza koje proizlaze iz Uredbe, odnosno Zakona o održivom gospodarenju otpadom. To konkretno znači recikliranje 50 posto papira, stakla, metala i plastike do 2020. godine”, poručuju iz Ministarstva.

Na upit Hine odgovorili su da u ovome trenutku nisu u mogućnosti govoriti o broju zaprimljenih Odluka jer je u tijeku njihovo pristizanje, no kako to ne znači da predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave Odluku nisu donijela.

“Nadalje, naglašavamo da su propisane sankcije za jedinice lokalne samouprave i davatelje usluga, ali smatramo da ih je potrebno koristiti kao krajnje sredstvo ako odbiju ispuniti svoje obveze prema građanima”, poručili su iz Ministarstva.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u utorak kako u Ministarstvu očekuju da jedinice lokalne samouprave u skladu s Uredbom  donesu Odluke.

“I u tom kontekstu ne vidimo problem da se te Odluke ne donesu, a izgradnja infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom u Republici Hrvatskoj proces je koji se ne može dovršiti za jedan dan, i to je proces koji tek slijedi”, rekao je Ćorić.

Najavio je da će Ministarstvo ovih dana objaviti natječaj, odnosno poziv za iskaz interesa jedinicama lokalne samouprave za nabavku spremnika, a u idućim mjesecima kreću pozivi za nabavu ostalih dijelova potrebne infrastrukture (vozila, izgradnju sortirnice), kako bi se 2018. definitivno iskoristila da se cjelokupni sustav, odnosno infrastruktura za učinkovito gospodarenje otpadom, dovede na potrebnu razinu.

“U ovom trenutku, po pitanju kazni, ne očekujem nikakvo kažnjavanje, dakle nije to poanta, nije to ideja”, poručio je ministar Ćorić.  Ideja je, objasnio je, da svi zajedno odgovorno pristupe cilju kako bi se Hrvatsku učinilo prikladnom za život idućih generacija.

“To konkretno znači prije svega smanjenje onečišćenja kojem smo svjedočili u proteklom razdoblju, a Hrvatska je postavila, odnosno preuzela ciljeve do 2020. i ono što ćemo učiniti i ono što činimo ide u smjeru ispunjenja tih ciljeva”, poručio je ministar zaštite okoliša i energetike.

Zelena akcija: Više nema izgovora za polovične i nepravedne sustave 

I iz nevladine udruge za zaštitu okoliša Zelene akcije podsjećaju kako je Zakon o održivom gospodarenju otpadom već 2013. godine propisao da su jedinice lokalne samouprave dužne osigurati da se sav otpad koji ima vrijedna svojstva kvalitetno odvaja na kućnom pragu te da se naplata usluge vrši prema stvarno proizvedenoj količini ili volumenu otpada.

“Gradovi i općine koji su savjesni i vode brigu o javnom interesu i zaštiti okoliša, poput Preloga, Krka, Čakovca ili Crikvenice, posložili su sustav tako da već danas ispunjavaju ciljeve odvajanja koje hrvatske jedinice lokalne samouprave imaju do 2020. godine. Za razliku od njih, neodgovorni gradovi, među kojima prednjače Zagreb, Split i Rijeka daleko su od ciljeva jer se godinama bave samo spalionicama i centrima za smeće, zanemarujući uspostavu kvalitetnog sustava odvajanja i naplaćujući nepravedne i nezakonite mjesečne račune”, izjavio je za Hinu Marko Košak, voditelj programa Gospodarenje otpadom u Zelenoj akciji i koordinator mreže Zero Waste Hrvatska.

Sada, kaže Košak, “kada na vrata kucaju kazneni penali od EU, svi oni u posljednji čas ishitreno donose Odluke o prikupljanju i naplati”.

“Ti su gradovi na donošenje Odluka potaknuti Uredbom na koju su se godinama izvlačili, argumentirajući da zbog njenog kašnjenja nisu mogli postaviti sustav”, smatra Košak. Zanimljivo je, kaže, kako su onda neki drugi, gore nabrojani, mogli uspostaviti sustav te sada nemaju problema sa postizanjem ciljeva.

Košak tvrdi da će brojne od tih ishitrenih Odluka zadovoljiti zakonsku formu, ali još godinama u praksi neće značiti puno pomaka. Primjerice, napominje kako je u Zagrebu 30. siječnja, na Gradskoj skupštini donesena Odluka kojoj se usprotivio velik broj gradskih zastupnika i građana jer je, kako kaže, “nedostatna, nepravedna te u konačnici i neprovediva”.

“Ona propisuje visoke kazne za neodvajanje, a ne donosi kontroliran i lako dostupan sustav odvajanja s jedne strane, a s druge ne donosi niti pravednu naplatu s obzirom da će i dalje postojati opcija da oni koji proizvode puno smeća plaćaju isto kao i oni koji puno odvajaju i imaju malo smeća”.

U Zelenoj akciji stoga zahtijevaju “hitan nadzor inspekcije okoliša nad Odlukama koje se donose”, a gradove i općine pozivaju da donesu Odluke koje će biti poštene i osigurati odvajanje na kućnom pragu pod kontrolom (zaključavanje, čipiranje, vaganje) te pravednu naplatu po stvarno proizvedenim količinama miješanog otpada.

“Takvi sustavi u EU i Hrvatskoj već postoje, a sada, kada postoje i EU sredstva za kupnju potrebne infrastrukture, više nema izgovora za polovične i nepravedne sustave. ​U kupovinu infrastrukture potrebne za odvajanje kao i one popratne, poput kompostana i sortirnica, potrebno je ići odmah jer će inače sve Odluke koje se donose značiti samo mrtvo slovo na papiru, sa malo ili ništa promjena na terenu”, poručio je Marko Košak, voditelj programa Gospodarenje otpadom u Zelenoj akciji i koordinator mreže Zero Waste Hrvatska. ​

Piše: Marina Bujan