Ministarstvo branitelja zgroženo postavljanjem spomenika Tepiću

Ministarstvo hrvatskih branitelja priopćilo je kako je zgroženo i osuđuje postavljanje spomenika majoru jugoslavenske vojske Milanu Tepiću u Beogradu. Naglasili su da se Vlada Srbije tim veličanjem terorističkog čina i osobe koja je u samoubilačkoj akciji svjesno uzrokovala smrt velikog broja ljudi, provodeći velikosrpsku agresiju na teritorij Republike Hrvatske, poistovjećuju s tom velikosrpskom idejom i politikom.

Ta velikosrpska ideja i politika prouzročile su nemjerljivu štetu hrvatskom narodu i Republici Hrvatskoj, ističu iz Ministarstva.

Major Jugoslavenske narodne armije (JNA) Milan Tepić bio je zapovjednik skladišta borbenih sredstava Barutana u Bedeniku pokraj Bjelovara. Kada su hrvatske snage, 29. rujna 1991., u vojnoj akciji oslobodile vojarnu u Bjelovaru, pri čemu se većina tamošnjih vojnika JNA predala, Milan Tepić odbio se predati. Umjesto predaje, u samoubilačkoj akciji raznio je jedno od skladišta oružja, pri čemu je ubijeno jedanaest hrvatskih branitelja i deseci nedužnih vojnika koji su služili redoviti vojni rok u jugovojsci te je izravno ugroženo civilno stanovništvo malog hrvatskog mjesta u kojem se spomenuta Barutana nalazi.

“Spomenikom majoru JNA Srbija se priznaje agresorom na Hrvatsku”

Takozvani major bio je itekako svjestan razmjera posljedica koje svojim činom podizanja skladišta može izazvati, budući da je u tom istom okruženju živio dugi niz godina. Samo zahvaljujući hrabrosti hrvatskih specijalnih postrojba ta tragedija nije postigla svoj puni efekt. Tragedija bi bila puno veća da Milan Tepić nije spriječen u namjeri da digne i ostalih nekoliko skladišta u zrak. Ovakav čin istovjetan je mnogim terorističkim činovima s kojima se suočava današnja Europa i svijet, navodi se u priopćenju.

Ministarstvo hrvatskih branitelja podsjeća kako su u proteklih deset dana iz Republike Srbije stizale kritike na Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, jer su srbijanskim čelnicima sporne osnovne odredbe da su hrvatski branitelji branili i obranili Republiku Hrvatsku unutar međunarodno priznatih granica od agresije koju je, između ostalih, izvršila Srbija. U tim je kritikama predsjednik Srbije navodio kako s njihove strane postoji dobra volja da se stvari rješavaju na najbolji način, dobrosusjedskim odnosima, a sada smo svjedoci da isti čelnici koji prozivaju Ministarstvo hrvatskih branitelja zbog tzv. ratne retorike, podižu spomenik u Beogradu bivšem majoru Jugoslavenske armije Milanu Tepiću u nazočnosti dvojice ministara srbijanske Vlade, nazivajući ga narodnim herojem, zahvaljujući kojem je Srbija danas pravednija i bolja država, a čime zapravo priznaju agresiju JNA i Srbije na Republiku Hrvatsku, istiće se u priopćenju.

Ovim činom Republika Srbija daje jasnu poruku koja nikako nije dobar temelj za stvaranje dobrosusjedskih odnosa na koje se proteklih dana pozivaju srpski čelnici. Istim činom Republika Srbija simbolično priznaje agresiju Jugoslavenske narodne armije i Srbije na Republiku Hrvatsku, a samim time i istinu utemeljenu na međunarodnim pravnim aktima da je Hrvatska vodila pravedan, legitiman, obrambeni i osloboditeljski rat na čemu se, između ostalog, temelji novi Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji,  zaključuje se u priopćenju Ministarstva hrvatskih branitelja RH.

H/N