Ministarstvo branitelja: Sastanak predstavnika nadležnih tijela Hrvatske i Srbije o osobama nestalim u Domovinskom ratu

Na sastanku predstavnika nadležnih tijela Hrvatske i Srbije na kojem je, u petak, bilo riječi o osobama nestalim u Domovinskom ratu, analizirane su informacije o slučajevima nestalih osoba koje su dostavljene prilikom službenog posjeta predsjednika Republike Srbije Republici Hrvatskoj te je ocijenjeno kako su dostavljene u dobroj namjeri, no provjerom je utvrđeno da se odnose na slučajeve osoba koje su već pronađene, priopćilo je u subotu Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Informacije su, kako se ističe, dostavljene u dobroj namjeri, no provjerom je utvrđeno da se odnose na slučajeve osoba koje su već pronađene, a čiji su osobni podaci vrlo slični osobnim podacima osoba za kojima Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja još uvijek traga.

Na sastanku su raspravljena otvorena pitanja i zahtjevi obje strane, analizirani odnosi tijela nadležnih za traženje nestalih osoba te su dogovorene predstojeće aktivnosti.

Sastanak je organiziran na poziv Povjerenstva Vlade RH za zatočene i nestale osobe, a predsjednik Povjerenstva Vlade RH za zatočene i nestale osobe, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučića i predsjednik Komisije Vlade Republike Srbije za nestale osobe, Veljko Odalović suglasili su se kako je potrebno intenzivirati rad na rješavanju otvorenih pitanja.

S ciljem unaprjeđenja međusobnih odnosa u području traženja nestalih osoba, razmatran je postojeći pravni okvir koji datira iz 1995., odnosno 1996. godine te je usuglašeno stajalište o potrebi donošenja novoga akta prilagođenog sadašnjem vremenskom i sadržajnom kontekstu.  Obje strane su ocijenile kako je u odnosima s javnošću pitanje nestalih osoba potrebno komunicirati kao humanitarno pitanje, uvažavajući ranije usuglašena stajališta o nadležnostima i standardima.

Također, obje strane su dale potporu projektu “Baza podataka aktivnih slučajeva nestalih osoba” te raspravljale o potrebi i mogućnosti novog izdanja “Knjige osoba nestalih na području Republike Hrvatske”, kao korisnim instrumentima u traženju nestalih osoba.

Također je dogovoreno i da se idući sastanak održi u Zagrebu do kraja travnja ove godine, a u međuvremenu će se nastaviti rad na prikupljanju saznanja prema otvorenim pitanjima i zahtjevima te će se, prema potrebi, održati i tematski radni sastanci. (Hina)