Ministarstvima za razvoj digitalnih usluga 350 milijuna kuna

Zagreb, 14.11.2019. - Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić uručio je devet ugovora za projekt "Razvoj e-usluga". Cilj je povećanje korištenja informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT-a) u komunikaciji između građana i javne uprave u svrhu ubrzavanja usluge građanima. Na fotografiji ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja Danijel Meštrić, ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić, Marink Bosiljevac iz Državne geodetske uprave, ministar uprave Ivan Malenica, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić. foto HINA/ Daniel KASAP/dk

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić uručio je u četvrtak drugim ministarstvima devet ugovora, vrijednih više od 350 milijuna kuna, za razvoj digitalnih usluga, a najviše, 150 milijuna kuna, dodijeljeno je Ministarstvu zdravstva.  

Ministarstvu zdravstva dodijeljeno je 150 milijuna kuna, Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja 131 milijun kuna, Ministarstvu kulture 42 milijuna kuna, Ministarstvu pravosuđa 11 milijuna kuna, Ministarstvu branitelja 4,2 milijuna kuna i Državnoj geodetskoj upravi milijun kuna.

Država ukupno u digitalizaciju i razvoj e-usluga planira uložiti milijardu kuna, sufinanciranih bespovratnim sredstvima iz EU-ovih fondova. Do sada je ugovoreno oko 520 milijuna kuna, od kojih se danas dodjeljuje 350 milijuna kuna, rekao je Pavić na dodjeli ugovora.

“Svjesni smo potrebe razvoja digitalnih usluga i nedavnog izvješća Europske komisije, u kojemu je Hrvatska ima 64 posto razvijenosti digitalizacije usluga javne uprave, dok je prosjek EU-a 88 posto. Ovih milijardu kuna će značajno ojačati pojedina ministarstva i institucije u pružanju različitih oblika e-usluga”, rekao je Pavić 

EU-ovi fondovi mijenjaju Hrvatsku na bolje kroz razvoj digitalnog društva i osiguravaju građanima bolji pristup uslugama, istaknuo je Pavić.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić  istaknuo je da će se 135 miljuna kuna uložiti u projekt e-bolnice. Unutar sustava to će omogućiti bolju kontrolu praćenja rada zdravstvenih radnika, znat će se što i koliko tko radi.

“U zdravstvu se svjetla maksimalno pale”

“Više neće biti moguće da u pojedinim bolnicama nemamo informaciju jesu li zaposlenici došli na posao u 9 sati, a otišli u 11, dok je netko drugi radio po cijele dane. Sve ćemo karte staviti na stol. U zdravstvu se svjetla maksimalno pale i neće se moći nitko skrivati i ne raditi”, poručio je Kujundžić.

Oko 16 milijuna kuna u zdravstvu se ulaže u projekt e-smjernice, zahvaljujući kojemu će, kaže ministar, biti jasno koji liječnik bolje liječi i uz manje postupaka brže dolazi do dijagnoze. “Onome tko zna ne treba 17 dijagnostičkih postupaka, nego će to napraviti sa četiri postupka i za to će biti nagrađen”, rekao je.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je da će dobivena sredstva biti uložena u projekt e-Sudski registar za elektroničko osnivanje trgovačkih društava, koja će se osnivati putem aplikacije “start”. To će, ističe Bošnjaković, biti velika pomoć svima koji žele ući u svijet rada.

“Vrlo brzo bit ćemo spremni za upis elektroničkim putem društava s ograničenom odgovornošću. U svibnju sljedeće godine krećemo s aplikacijom, a s ovim novcem ćemo ju nadograđivati kako bi mogli i druge oblike trgovačkih društava na ovaj način osnivati”, kaže ministar.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek najavila je veliki projekt digitalizacije kulturne baštine, koji se odnosi na sustav arhiva, knjižnica i muzeja. Na unificiranoj platformi pohranjivat će se svi digitalni sadržaji koji se tiču digitalizirane kulturne baštine, istaknula je

Među dobitnicima sredstava je i Ministarstvo hrvatskih branitelja koje četiri milijuna kuna planira uložiti u redovito ažuriranje informacija o braniteljima i njihovim obiteljima, koje bi trebale biti pohranjene u jednoj bazi. Putem sustava e-Građani te bi se informacije učinile dostupnije građanima i nadležnim institucijama.