Ministarstva zapošljavaju stotine ljudi na neodređeno

U prosincu prošle godine više je ministarstava raspisalo natječaje za 326 novih državnih službenika koji će, po njihovom okončanju u siječnju ove godine, zasjesti u slobodne fotelje unutar državne uprave, i to u radnom odnosu na neodređeno vrijeme.

Najviše se novih radnih mjesta, prema podacima iz Narodnih novina, otvorilo unutar Ministarstva financija, odnosno Carinske i Porezne uprave, piše Jutarnji list.

U Carinskoj upravi će na neodređeno vrijeme zaposliti 37 novih službenika, od čega najviše carinika po carinskim uredima diljem zemlje, dok će dva upravna referenta završiti u središnjem uredu te Područnom carinskom uredu Zagreb.

Tome treba još pribrojiti 14 novih radnika koji dolaze direktno u Ministarstvo financija – traže se stručni suradnici, savjetnici i viši inspektori – čime će broj zaposlenih u sustavu državnih financija narasti za 120 novih stalnih djelatnika.

Drugo tijelo državne uprave po broju slobodnih radnih mjesta je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture koje kroz tri raspisana natječaja traži 55 novih radnika.

I u ovom sustavu nedostaje svega: od djelatnika stručnih za inspekciju sigurnosti cesta i prometa, preko službe za željeznički promet i žičare, sektora za pomorce, lučkih kapetanija pa sve do službe za planiranje i izvršavanje proračuna ili glavnog tajništva.

A nakon što je u listopadu prošle godine ministar branitelja Tomo Medved raspisao natječaj za 50 novih djelatnika, 29. prosincu otvorio je još jedan natječaj za 28 službenika.

Medvedu tako nedostaje jedan stručni referent u sektoru za normativnu djelatnost, mnoštvo stručnih savjetnika i suradnika, ali najviše njih, točnije 22 službenika, završit će u Upravi za psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć.

Nove suradnike zatražio si je i ministar državne imovine Goran Marić koji natječajem traži 19 novih službenika.

Jedan izvršitelj završit će u Glavnom tajništvu, jedan odlazi na radno mjesto u Upravu za nekretnine, novi radnici traže se i za službu za zemljišta, službu za poslovne prostore, upravu za trgovačka društva i razne druge dijelove ministarstva.

Javni natječaj raspisalo je i Ministarstvo uprave: traže osam novih stručnih suradnika, savjetnika i referenata, a i oni će svi, kao i preostalih 318 novih činovnika, biti zaposleni u stalni radni odnos.

Natječaji su raspisani samo tri mjeseca nakon što je ministar uprave Lovro Kuščević najavio kako očekuje da će se broj državnih službenika, zbog informatizacije birokratskih procesa kroz sustav e-građani, kroz sljedećih pet godina značajno rasteretiti, ali i smanjiti.