Ministar Z. Marić: Pronaći ćemo dodatna sredstva za štete od poplava i požara

D.Prša/Nacionalno

Državno povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda zaključilo je da 20 milijuna kuna osiguranih u proračunu za nadoknadu šteta nikako nije dostatno za pokrivanje dosad prijavljenih 2,3 milijardu kuna šteta te će zatražiti od Vlade povećanje proračuna za tu namjenu. Resorni ministar poručuje da će se pronaći dodatna sredstva.

“U samom proračunu u smislu pozicije u državnom proračunu elementarne nepogode i štete je svega nekakvih 20-ak milijuna, ali kao što je bilo u praksi proteklih godina tako ćemo i ove godine pronaći i iznaći načine kako ćemo osigurati dostatna sredstva. Ali, ponavljam, o samim iznosima ja ne bih u ovom trenutku dok još nemamo konačne brojke”, kazao je ministar financija Zdravko Marić.

Od 1. siječnja do 18. rujna 2017. u registar šteta od elementarnih nepogoda prijavljeno je 2,3 milijarde kuna šteta, a štete su prijavile sve županije osim Istarske županije, kazao je predsjednik povjerenstva Josip Križanić (HDZ) uz napomenu da ti podaci ne uključuju štete nastale od nedavnih poplava u Zadarskoj županiji.

S obzirom na velik broj prijavljenih šteta potrebno je zato utvrditi koje štete će imati prioritet, rekao je Križanić, napomenuvši da pri tome treba uzeti u obzir i mogućnost namirenja šteta u poljoprivredi iz europskog Programa za ruralni razvoj, ali i iz proračuna nadležnih ministarstava.