Ministar uprave Malenica: Izdano 306 tisuća e-Propusnica, 7 tisuća odbijeno

foto HINA/ ŠibenikIN/ ua

Ministar uprave Ivan Malenica u razgovoru za RTL Danas otkrio je kako je do petka poslijepodne izdano 306.000 novih e-Propusnica, dok je oko 7.000 zahtjeva odbijeno.

“Ovo je velika brojka koja je i nas iznenadila. Apeliram na građane da traže propusnice samo za najnužnije aktivnosti i da ih poslodavci izdaju samo za zaposlenike koji su im neophodni”, rekao je Malenica.

U sustavu se skuplja velik broj osobnih podataka građana, no ministar uvjerava da je sve sigurno.

“Radi se o jednoj usluzi u okviru Centra za dijeljenje usluga kojemu je cilj na jednom mjestu povezati sva državna tijela. Svi podaci koji se skupljaju temeljem e-Propusnica su sigurni”, rekao je Malenica za RTL Danas.

Prvih dana sustav je imao velikih poteškoća.

“Sama brojka od 306.000 propusnica govori koliko je sustav bio opterećen. Jučer smo imali 500.000 pristupa sustavu. Nadam se da ćemo u narednim danima svima omogućiti da im se zahtjev riješi”, kazao je Malenica.

Kod izdavanja propusnica veliki je problem bio što ju nisu mogli dobiti oni koji radi na studentski ugovor i oni koji rade na autorskom ugovoru. To će se sada promijeniti.

“U svakodnevnoj smo komunikaciji sa Nacionalnim stožerom koji daje upute lokalnim stožerima i iskomunicirali smo da i studenti i oni koji rade na ugovor o djelu koji podnesu zahtjev, da im stožeri to uzmu u obzir”, rekao je Malenica.

e-Propusnice se izdaju na 14 dana, što je preporuka Stožera, a tvrtkama će se omogućiti da ih lakše produže, bez ponavljanja upisivanja svih podataka.

Zbog velikih tehničkih problema ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da će se možda odgoditi uvođenje e-Propusnica, no Malenica vjeruje da će one ipak ići od ponedjeljka.

“Pratit ćemo razvoj situacije preko vikenda i nadamo se da će sve to uspjeti. Zasad je stav da je ponedjeljak taj dan otkad kreću nove e-Propusnice”, rekao je Malenica.