Ministar Tomislav Tolušić s izaslanstvom Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta

Izaslanstvo Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta predvođeno predsjednikom Odbora g.Czeslawom Siekierskim u dvodnevnom je posjetu Republici Hrvatskoj.

Drugog dana posjeta, danas 20. rujna 2017. godine susreli su se sa zastupnicima u Hrvatskom saboru, predsjednikom Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Tomislavom Panenićem i ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem.

Tema susreta bila je budućnost Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije, problematika nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom te uspostava sustava kratkih lanaca opskrbe.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu gđa Marijana Petir održala je kratko predstavljanje hrvatskih nastojanja da se u okviru zajedničkog zakonodavstva Europske unije uvaže specifičnosti domaće poljoprivredne proizvodnje i da se posebna pozornost obrati primjenjivosti propisa na sve države članice jednakom težinom.

Ministar Tomislav Tolušić upoznao je europarlamentarce s rješenjima problema nepoštene trgovačke prakse koje je Ministarstvo poljoprivrede pripremilo u okviru zakona o zabrani nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom o kojem će se ovih dana raspravljati u Saboru.

Izložio je potrebu uvođenja sustava kratkih lanaca opskrbe u procesu javne nabave u cijeloj EU radi zaštite cjelokupne europske poljoprivredne proizvodnje i stabilizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda na unutarnjem tržištu. Posebnu pozornost posvetio je upoznavanju europarlamentaraca s posljedicama elementarnih nepogoda koje su samo ove godine prouzročile nekoliko milijardi kuna štete na poljoprivrednim površinama, narušile proizvodni potencijal i dovele do manjka sirovina na tržištu što će za posljedicu imati povećanje cijena hrane za krajnjeg korisnika-potrošača. „Ovaj posjet je dobra  prilika za komuniciranje specifičnih situacija s kojima se svakodnevno susrećemo na terenu, a koje ne dolaze do izražaja kada o poljoprivredi raspravljamo u Bruxellesu. Vjerujem da će ovaj posjet osnažiti našu poziciju kao perspektivne poljoprivredne zemlje u Europskoj uniji i da ćemo suradnjom dolaziti do najpovoljnijih rješenja za naše proizvođače kada govorimo o novom programskom razdoblju Zajedničke poljoprivredne politike EU.“, izjavio je ministar Tomislav Tolušić nakon sastanka u Hrvatskom saboru te dodao poljoprivrednu politiku EU  treba pojednostavniti, kao i sustav izravnih plaćanja, a prednost dati specifičnim sektorima u svakoj zemlji te malim i mladim poljoprivrednicima.“