Ministar Tolušić na obilježavanju 18. Svjetskog dana školskog mlijeka

Ministar Tomislav Tolušić danas je u Parku Bundek u Zagrebu sudjelovao na obilježavanju 18. Svjetskog dana školskog mlijeka.

Obilježavanje ovog dana započelo je 2000. godine na inicijativu FAO-a (Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda), a danas se obilježava u više od 80 zemalja svijeta sa svrhom i ciljem upoznavanja djece predškolske i školske dobi o vrijednostima i kvaliteti mlijeka i mliječnih proizvoda te upozorava na potrebu uvođenja obveznih mliječnih obroka u školama.

Ministarstvo poljoprivrede od ove školske godine provodi Školsku shemu koja objedinjava dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama.

Školskoj shemi ove se školske godine priključilo čak 1106 škola i 89 dobavljača. Školska shema osigurava 100-150 g voća i povrća po djetetu tjedno i 0,15-0,25 l mlijeka i mliječnih proizvoda po djetetu tjedno.

Školska shema jedna je od mjera Europske unije sufinancirana sredstvima Europskog fonda za garancije u poljoprivredi. Za ovu školsku godinu dodijeljeno nam je 2,5 milijuna eura za provedbu Školske sheme.

“Djecu moramo od malena učiti pravilnoj prehrani, a mliječni proizvodi su njen neizostavni dio.
Zato smo ove godine uveli Školsku shemu kojom učenicima osiguravamo besplatni obrok mliječnih proizvoda”, kazao je ministar Tolušić.