Ministar Tolušić na Danu polja duhana

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić sudjelovao je danas na manifestaciji 18. Dan polja duhana 2017. u Virovitici koja se održava u organizaciji Hrvatskih duhana d.d.. Na toj manifestaciji prezentirani su rezultati pokusnih istraživanja i provedenih tehnoloških mjera uzgoja duhana na tri lokacije.

U Hrvatskim duhanima za ovu godinu imaju ugovorenih gotovo 3.200 hektara nasada duhana, a očekivana količina ubranog duhana iznosi gotovo 7.000 tona.

Hrvatski duhani će sav otkupljen duhan s hrvatskih polja plasirati u pogone za preradu duhanskih proizvoda diljem zapadne Europe kao i u domaću tvornicu u Kanfanaru.

Bez obzira na vremenske uvjete ovogodišnji prinosi hrvatskog duhana veći su od prošlogodišnjih i iznimno dobre kvalitete, a ovogodišnja otkupna cijena duhana viša je od lanjske, što mi je drago za čuti. To je jamstvo sigurnog izvoza. Zadovoljan sam što će sav duhan koji naši poljoprivrednici proizvedu biti otkupljen i što im je na raspolaganju svjetska ekspertiza koja će im omogućiti povećanje prinosa i dugoročnu održivost proizvodnje.“ – izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. 

Ministar Tomisalv Tolušić potom je otvorio novi pogon tvrtke RWA Hrvatska d.o.o. u sklopu kojeg se nalazi mješaonica gnojiva.

Korištenje tehnološki naprednih gnojiva doprinosi racionalnoj proizvodnji i ima pozitivne učinke na okoliš. Ciljana gnojidba namjenskim gnojivima povećava prinose i smanjuje troškove proizvodnje po hektaru.“ – izjavio je ministar Tomislav Tolušić na otvaranju novog pogona u Koriji.