Ministar Štromar: Za energetsku obnovu zgrada osigurali smo više od milijardu kuna

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u petak je u Čazmi rekao kako očekuje da će se financijska sredstava namijenjena energetskoj obnovi javnih zgrada vrlo brzo povećati sa sadašnjih 380 milijuna kuna na više od milijardu kuna zbog velikog odaziva na raspisane natječaje.

S bjelovarsko-bilogorskim županom Damirom Bajsom u Čazmi je potpisao odluku o energetskoj obnovi zgrada tamošnje osnovne škole.

Štomar je precizirao kako je za energetsku obnovu zgrada osigurano 380 milijuna kuna, ali da dosad zaprimljeni zahtjevi premašuju iznos od 800 milijuna.

Stoga smo privremeno zatvorili natječaj kako bismo ocijenili sve pristigle ponude, rekao je.

Naglasio je, međutim, da su pronašli način kako bi uložili još 380 milijuna kuna te u suradnji s ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU dodatnih 260 milijuna.

“Sve zajedno, to je nešto više od milijardu kuna, a očekujem da se novi krug natječaja otvori na jesen”, istaknuo je ministar Štromar.

Pohvalio je Bjelovarsko-bilogorsku županiju koja je, ocijenio je, jedna od najaktivnijih i najuspješnijih županija po pitanju energetske obnove zgrada.

“U ovoj županiji u implementaciji je više od 20 takvih projekata, a očekuje se dodatnih 30 i više projekata koji će biti odobreni i ugovoreni. To je na razini Osječko-baranjske županija koja ima mnogo više škola, stoga čestitam županu i suradnicima”, rekao je Štromar.

U energetsku obnovu zgrada čazmanske osnovne škole uložit će se 11 milijuna kuna, a dosadašnja praksa pokazala je da se ostvaruju energetske uštede od 50 i više posto, pa se investicije brzo otplaćuju.