Ministar Pavić: Nezaposlenim mladima omogućena prekvalifikacija

Marko Pavić. foto HINA/ Daniel KASAP

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić izjavio je vezano za zapošljavanje mladih da upravo 68 posto njih koji su registrirani na Zavodu za zapošljavanje, imaju srednjoškolsku kvalifikaciju ili nižu, i upravo zato uvedena je mjera osposobljavanja na radnom mjestu, koja im omogućuje prekvalifikaciju i da “idu u zanate”.

Odjeka ima, ali tu mjeru trebamo još više promovirati među zanatlijama i obrtnicima. Jer, s jedne strane osoba koja uđe u tu mjeru prekvalifikacije dobije minimalnu plaću 6 mjeseci, ali i taj obrtnik dobije mjesečno 700 kuna za njezino mentoriranje, istaknuo je u izjavi novinarima nakon Vladine sjednice ministar Pavić ispred Banskih dvora.

“Pored toga, najavio bih što ministrica obrazovanja Blaženka Divjak radi – reforma strukovnog i dualnog obrazovanja, gdje želimo povećati atraktivnost tih zanimanja i za to je predviđeno 80 milijuna eura”, naglasio je.

Upitan kako će se te osobe, kada jednom uđu u svijet rada, motivirati za ostanak u Hrvatskoj budući da su u inozemstvu primanja puno veća i bolji uvjeti rada, ministar Pavić je odgovorio kako su to što se događa u Hrvatskoj prošle sve nove članice Europske unije, navodeći primjer Poljske iz koje je 2,3 milijuna, odnosno 6 posto stanovništva, iselilo u zapadnu Europu.

Vlada radi demografske mjere, radi na povećanju plaća i atraktivnosti kako bi se mladi zadržali u Hrvatskoj, poručio je ministar Pavić.