Ministar Pavić: Nema smanjenja plaća državnim službenicima

FaH

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić odbacio je u četvrtak mogućnost smanjenja plaća državnih službenika i namještenika, ustvrdivši kako je cilj novog Zakona o plaćama državnih službenika i namještenika povećati produktivnost, uvesti sustav nagrađivanja, te razdvojiti djelatnike koje se može nagraditi od onih koji ne rade produktivno.

Radna skupina radi na novom Zakonu o plaćama državnih službenika i namještenika, a njegovim usvajanjem neće doći do smanjenja njihovih plaća, izjavio je Pavić novinarima koji su tražili komentar na prosvjede službenika zbog najave ukidanja dodatka na staž od 0,5 posto.

Prijelaz u novi sustav platnih razreda neće polučiti smanjenje plaća, tvrdi Pavić. “Dodatak na plaću od 0,5 posto je dio plaće, prema tome netko tko ima 5000 kuna plaću po starom sustavu imat će 5000 kuna i po novom sustavu, neovisno o tom dodatku, neovisno o izračunima, zvalo se tako ili ne”, rekao je ministar uoči Vladine sjednice.

Cilj novog zakona je povećanje produktivnosti, uvođenje sustava nagrađivanja i razdvajanje onih koje se može nagraditi i onih koji ne rade produktivno.

Novinarima koje je zanimalo je li riječ o kažnjavanju državnih službenika i hoće li netko tko ne radi produktivno dobiti otkaz, Pavić je odgovorio kako se ne radi o kažnjavanju već o “sustavu praćenja”. “Danas smo imali radnu skupinu i u prijelaznim završnim odredbama smo upravo to definirali, a cjelovit zakon ćemo relativno skoro predstaviti, nakon što radna skupina završi svoj posao”, kazao je Pavić. (Hina)