Povezite se

Kolumne

Ministar obrane, načelnik Glavnog stožera, zapovjednik HRZ-a, i šef vojno sigurosne agencije su odgovorni

Objavljeno

-

Piše: Pero Kovačević

Skandal u zadarskoj vojnoj bazi Zemunik, gdje su trojica pilota, prije dva mjeseca vojnom letjelicom prevozila neimenovanog švercera oružja, koji je čak bio prerušen u pilota ukazuje na niz propusta i otvara niz pitanja. Ovaj veliki skandal iz vojne baze na Zemuniku nije samo pitanje za šefa Vojno sigurnosne agencije, već je i pitanje zapovjednika HRZ-a , načelnika Glavnog stožere i ministra obrane.

Kako je moguće da se švercer oružja ušeta u vojnu bazu gdje se, među ostalim nalaze i američki instruktori? Što radi Vojno sigurnosna agencija? Zašto načelnik Glavnog stožera, zapovjednik HRZ-a i njima podređeni zapovjednici ne ostvaruju efektivni nadzor i kontrolu u sustavu vođenja i zapovijedanja što je bitna sastavnica vođenja i zapovijedanja . Zašto zapovjedni lanac ne funkcionira. Zašto nema učinkovitog nadzora i kontrole u vojnim objektima. Sve su to pitanja na koja istraga treba odgovoriti u cilju uspostave učinkovitog sustava nadzora i kontrole ulaska u vojne objekte, u cilju uspostave efektivnog nadzora i kontrole u sustavu vođenja i zapovijedanja.

Nesporna je činjenica da su ministar obrane, načelnik Glavnog stožera, zapovjednik HRZ-a i šef Vojnosigurnosne agencije odgovorni za skandal u zadarskoj vojnoj bazi Zemunik. Odgovorni su po zapovjednoj odgovornosti i zbog neostvarivanja efektivnog i nadzora i kontrolu u sustavu vođenja i zapovijedanja. U uređenim zemljama ministar obrane, načelnik Glavnog stožera, zapovjednik HRZ-a i šef Vojno sigurnosne agencije već bi podnijeli ostavke odnosno njihove ostavke bi zatražili predsjednik Vlade i predsjednica Republike kao vrhovna zapovjednica.

Kolumne

Zabrana dežurstva u školi kao još jedan oblik relativizma i bacanja u krajnosti

Published

on

Snježana Nemec

Piše: Snježana Nemec

I što zapravo očekujemo kada se šalju ovakve poruke i kada u konačnici dobijemo razmažena derišta, s  izvrnutim vrijednostima koja im usađuju sami roditelji i sustav. Čemu čuđenje kada na kraju dobijemo neodgovorno i bahato dijete koje više ne prepoznaje niti četiri čarobne riječi- molim, hvala, oprosti, izvoli, i koje godinama poslije taj isti pristup prenosi na svoju djecu. No prije nego ih prenese s njima se suočavaju njihove suprotnosti, upravo oni kojima  nije bio problem  dežurati, koji su učili što znači odgovornost i zajedništvo, i koji na kraju odrastanja u nemoći funkcioniranja ili bilo kakvih promjena zaključe – frustra.

Inspekcija je zabranila da djeca dežuraju na vratima škole i u kuhinji. Zabrana je nastala zbog prijave roditelja, ili još bolje zbog latentne opasnosti da se roditelji ne počnu buniti i zakotrljaju sav taj problem koji u stvarnosti ne postoji. I moja generacija je dežurala, i  generacije prije i poslije su dežurale, i evo nas, preživjeli smo, i ne mora se s nama baviti Freud niti se provoditi nad nama psihoanaliza jer nema tu ničega nesvjesnog koje nas uznemiruje i do kojeg treba doći.

Takvim činom ne izrabljuje se djecu, kako  navode neki nego im se stvara osjećaj odgovornosti,  brige i zajedništva. Ako se kojim slučajem i utvrdi da se radi o nekom obliku izrabljivanja, u što mi je teško povjerovati tada se to sankcionira kao pojedini slučaj i tu je kraj priče.  Konstatacija da je djeci mjesto u klupama, na nastavi postaje apsurdna, jer dežurstvo nikome neće oduzeti znanje ako ga želi steći. 

I što zapravo očekujemo kada se šalju ovakve poruke i kada u konačnici dobijemo razmažena derišta, s  izvrnutim  vrijednostima koja im usađuju sami roditelji i sustav. Čemu čuđenje kada na kraju dobijemo neodgovorno i bahato dijete koje više ne prepoznaje niti četiri čarobne riječi- molim, hvala, oprosti, izvoli, i koje godinama poslije taj isti pristup prenosi na svoju djecu. No prije nego ih prenese s njima se suočavaju njihove suprotnosti, upravo oni kojima  nije bio problem  dežurati, koji su učili što znači odgovornost i zajedništvo. i koji na kraju odrastanja u nemoći funkcioniranja ili bilo kakvih promjena zaključe – frustra. Većina tada  postaje manjina koja se Don Quijotski bori sa vjetrenjačama, a onda u nekom trenutku shvate da su vitezovi lutalice  davno nestali i da su iz zamijenila neka čudna uređenja.  Tada se, naravno  otvara i pitanje morala – treba li se neprekidno suludo kretanje „naprijed“ vršiti preko žrtva, jer u osnovi i djeca i roditelji, a i inspekcija su žrtve globalnog kretanja.  Moral kaže- nikako, ali taj isti moral opovrgava rečeno, jer svakodnevno se gazi  preko tih istih žrtva i živi život na tuđi račun kako bi opstali, svatko iz svog razloga. Ne vidjeti ili banalizirati ovaj globalni fenomen  znači uistinu biti slijep.

I kada sve to napišeš, kada kažeš  – ne radite dobro nikome, niti svojoj djeci  niti društvu što možete očekivati nego napad roditelja koji ne mogu pojmiti ništa što govori o tome da im pogled ne doseže niti dva bloka iza, da to čak  i nije njihov pristup već nametnuti obazac ponašanja koji ne razumiju.  Sve više uspavani ne vide kako je većina onog što smatramo istinom rezultat utjecaja svijeta u kojem živimo, a spoznavanje znači vidjeti stvarnost u njenoj ogoljenosti, spoznavanje znači prodiranje sve do samog korijena i uzroka.

Tako je danas sa mnogim stvarima koje ne možeš izreći,  jer svi su bogom dani, svi imaju pravo na sve,  ne razumijevajući da u osnovi nemaju pravo na ništa, osim na deklarativnoj razini. Svima je dan osjećaj da su jedino oni važni, da je njihova individulanost, bez potrebe za zajedništvom na prvom mjestu. Ako imaš koliko-toliko jasnu sliku onoga što se događa često se to predstavlja kao svojevrsni fundamentalizam, dok se na drugoj strani relativizam, u komu se čovjek baca u krajnosti pojavljuje kao jedini primjereni način ponašanja, u kojem se vlastito ja i njegovi prohtjevi shvaćaju kao jedino mjerilo.

Ucitavanje vijesti

Kolumne

“Lijepa naša žabokrečina”

Published

on

Piše: Pero Kovačević

Vjerujem da ste se upitali: Zašto živimo u zemlji u kojoj su jedino kriminal i korupcija organizirani. Riba smrdi od glave, zar ne.

Krenimo od Hrvatskog sabora, ali ne zaboravimo niti Andreja Plenkovića i njegovu kliku na vlasti hrvatsko- srpsku koaliciju sa Bandićevim žetončićima, HNS-om, Sauhom, Opačićkom i drugim uzdanicama Zorana Milanovića. Hrvatski sabor bi trebao biti predstavničko tijelo građana i nositelj zakonodavne vlasti. Hrvatski sabor bi trebao biti mjesto odlučivanja, sučeljavanja i pronalaženja najboljih rješenja za napredak i prosperitet građana i zemlje. Nažalost Andrej Plenković, a ranije Zoran Milanović su zastupnike pretvorili u delegate, a Hrvatski sabor u skupštinu delegata. Naravno da ovaj delegatski model dvojice „vođa“ Plenkovića i Milanovića treba dokinuti. Zastupnici bi za svoj rad trebali odgovarati građanima, kako onima koji su glasali za njih tako i svim ostalima. Zastupnici bi trebali biti i raditi odnosno ponašati se kao predstavnici naroda i odgovarati narodu za svoj rad. Tako bi trebalo biti, ali tako nije.

Hrvatski sabor je voljom i postupcima najvećih političkih stranaka postao mjesto glasovanja, izvorište političke korupcije. Odgovornost za omalovažavanje institucije Hrvatskog sabora i omalovažavanje dužnosti saborskog zastupnika je na čelnicima velikih političkih stranaka i samim zastupnicima Hrvatskog sabora. Očito je kako stranke i većina zastupnika tretiraju građane kao “ovce za šišanje”. Odgovaraju li zastupnici za svoj rad narodu, biračima koji su ih birali-naravno da ne. Zastupnici mijenjaju dresove, izigravaju volju birača i još daju svečanu prisegu.

Evo, kako glasi tekst svečane prisege:”Prisežem svojom čašću da ću dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru obnašati savjesno i odgovorno i da ću se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak te da ću se zauzimati za svekoliki napredak Republike Hrvatske.”

Kad imamo takve zastupnike odnosno delegate, koji za svoj rad ne odgovaraju narodu-koji bi trebali predstavljati onda nam treba biti jasno. Kad imamo takvu nelegitimnu vlada koja nije odraz volje birača već prevara i obmana birača ne treba se čuditi zašto je u ovoj zemlji jedino orgniziran kriminal i korupcija.

Eto, zbog čega živimo u zemlji u kojoj je zdravstvo u kolapsu, u kojoj je gospodarsvo u kolapsu iz koje mladi bježe u inozemstvo. Zašto živimo u neuređenoj zemlji, gdje je načelo vladavine prava mrtvo slovo na papiru. Zašto živimo u zemlji u kojoj su jedino kriminal i korupcija organizirani. Riba smrdi od glave,zar ne. Krenimo u radikalne promjene i dokinimo organizirani kriminal, delegatski sistem i dvostranačje.

Ucitavanje vijesti

Kolumne

Zašto su Hrvatski suverenisti za Jandrokovića, Plenkovića i njihovu kliku radikalno desna snaga ?

Published

on

Piše: Pero Kovačević

Nije sporna činjenica da su politici sadašnjeg vodstva HDZ-a, prije svega Andreju Plenkoviću i Gordanu Jandrokoviću Hrvatski suverenisti najveća prijetnja. Bilo je to vidljivo u kampanji za protekle izbore za Europski parlament, a svjesni su činjenice da Hrvatski suverenisti rastu i jačaju iz dana u dan. Upravo zbog toga cijelo vrijeme nastoje putem svojih „neovisnih medija i novinara“ ocrniti Hrvatske suvereniste nazivajući ih radikalno desnom ekstremnom snagom, a sebe predstavljajući kao „viša bića“, prosvjetitelje i vizionare.

Tako je i jučer Glavni tajnik HDZ – Hrvatska demokratska zajednica Gordan Jandroković postupajući u skladu sa strategijom „Crni labud“ rekao: “kada je riječ o Škorinim podupirateljima, postoji koalicija radikalno desnih ekstremnih političkih snaga”.

Stoga je red da odgovorim Gordanu Jandrokoviću, Andreju Plenkoviću i njihovim „neovisnim medijima i novinarima te da javno spozna zašto smo mi za Plenkovića, Jandrokovića i njihovu kliku na vlasti hrvatsko- srpsku koaliciju sa žetončićima, HNS-om, Sauhom, Opačićkom i drugim radikalno desna ekstremna snaga.

Krenimo redom. Hrvatski suverenisti nastali su kao odgovor na zahtjev naroda koji želi zajedništvo svih onih koji vide Hrvatsku kao suverenu državu, svih onih koji hrabro i dosljedno štite i promiču hrvatski nacionalni identitet i temeljne vrijednosti hrvatskog naroda. Jandrokoviću, reći ću vam u najkraćim crtama i na najjednostavniji način što je to danas suverenizam i za što se mi zalažemo. Suverenizam znači svoj novac (dok ne odlučimo drukčije), neovisno pravosuđe, uređen pravni sustav, uređeno gospodarstvo, funkcionalno uređena vojska, i opći (nacionalni) interes svih građana Hrvatske. Cilj nam je da Hrvatski sabor donosi zakone u interesu hrvatskog čovjeka, ne u korist interesnih skupina i raznoraznih lobija. To znači da će se ovršni zakon donijeti u interesu hrvatskih građana, a ne ovršne mafije, da će se zakoni iz područja poljoprivrede donositi u interesu hrvatskih poljoprivrednika,a ne u korist agromafije i raznih kapitalističkih korporacija.

Suverenizam znači da će prijedloge zakona raditi najstručniji ljudi u Hrvatskoj, a ne „Borg grupa“ ili lobisti interesnih skupina, da će institucije pravne države biti neovisne , stručne i profesionalne. Jedan od najvažnijih ciljeva nam je stvoriti održivo gospodarstvo, to je jedini način da zadržimo mlade, pametne i školovane ljude, jer samo su oni budućnost našeg naroda i hrvatske države. Zalagat ćemo se za donošenje odluka u čijem su fokusu dobrobit i interesi hrvatskog naroda i hrvatske države, a ne raznih elitističkih grupa koje rade za tobožnje „nadnacionalne“ interese. Cilj nam je ponovo osvijestiti važnost rada, razvijanje radne etike, rast potražnje i plaća unutar naših granica. Naši zastupnici neće ići u Bruxellles po svoje mišljenje, već će postupati u interesu hrvatskih građana i hrvatskih gospodarskih interesa.

Jandrokoviću, naši temeljni ciljevi su: -uspostava pravne države i načela vladavine prava, ustrojavanje neovisnih, profesionalnih i učinkovitih institucija pravne države; -zaustavljanje iseljavanja hrvatske mladeži i izvrsnosti u inozemstvo; -donošenje zakona u Hrvatskom saboru koji će prije svega biti u interesu hrvatskih građana; -sankcioniranje pljačke i grabeži u priči zvanoj pretvorba i privatizacija na hrvatski način; -dokidanje dvostranačja; -obračun sa korupcijom i organiziranim kriminalom; – izbavljenje blokiranih i ovršnih iz dužničkog ropstva i od ovršne mafije; – proglašenjem Hrvatske ekološkim dobrom; -proglašenje gospodarskog pojasa i -niz drugih aktivnosti koje će učiniti hrvatski narod ponosnim, zaštiti dostojanstvo hrvatskih branitelja i njihovih obitelji,mladih,radnika i umirovljenika.

Eto, zbog toga smo mi Plenkoviću, Jandrokoviću i njihovoj kliki na vlasti radikalno desna ekstremna snagom. Naravno da su pobrojani ciljevi Hrvatskih suverenista za Jandrokovića, Plenkoviću i sve političke elite koje su hrvatskom narodu i hrvatskim građanima ukrali zadnjih 18 godina prijetnja, opasnost te radikalno ekstremni i desne jer će donijeti korjenite promjene u društvu i vratit će Hrvatsku narodu, oni više neće biti gospodari Hrvatske. Pa ako su ovi ciljevi i nakane Hrvatskih suverenista radikalno desni i ekstremni, a narod ih želi onda smo mi Hrvatski suverenisti stvarno za Jandrokovića radikalni i ekstremni, pa neka smo.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije