Ministar obrane Krstičević obišao požarište u Lokvi Rogoznici

Lokva Rogoznica - Medići, 11.08.2018. -Ministar obrane RH Damir Krstičević posjetio je požarište u Lokvi Rogoznici te razgovarao sa vatrogasnim zapovjednicima. Nakon toga je obišao postrojbe HV-a koje su mobilizirane na požarištu. Na fotografiji ministar obrane RH Damir Krstičević, županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina te pripadnici HV-a. foto HINA/ Miroslav LELAS/ lm

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević obišao je u subotu navečer požarište u Lokvi Rogoznici, Medićima i Marušićima nedaleko Omiša, koji je planuo danas popodne, a večeras je stavljen pod nadzor gasitelja.

Požar je izbio oko 13,45, do 19.25 sati izgorjelo oko 70 hektara guste borove šume i niskog raslinja.
Vatrenu stihiju potpomognutu jakom tramontanom gasilo je 180 vatrogasaca sa 44 vozila iz 26 vatrogasnih postrojba iz cijele Splitsko-dalmatinske županije, a pomagalo im je sedam protupožarnih zrakoplova Oružanih snaga RH, i to pet Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802, te 51 pripadnik Hrvatske vojske iz sastava Prutupožarnih snaga NOS-a OS RH.

Hrvatska vojska, zajedno s vatrogascima večeras će dežurati na požarištu

“Stalno sam u kontaktu s vatrogasnim zapovjednicima. Znate da smo uspostavili sustav Domovinske sigurnosti i sinergiju cijele države i lokalne zajednice. Imali smo danas ogroman požar, najveći požar ove godine, međutim od početka je jako puno snaga bilo na terenu. Još jednom bih čestitao i zahvalio svim vatrogascima. Vidim da je požar pod kontrolom, angažirali smo jako puno zračnih snaga. Tu je bilo pet kanadera i dva air traktora, te zemaljske snage i jasno u toj sinergiji vatra je stavljena pod kontrolu”, izjavio je prilikom obilaska požarišta ministar Krstičević.

Ponovno je upozorio kako, s obzirom na jaki vjetar, moramo i dalje biti oprezni te da je cijeli protupožarni sustav stavljen u veću spremnost. Krstičević je također podsjetio da još predstoji 15 do 20 dana vrućina, te kako je jako važno otkriti požar na vrijeme.
Istaknuo je kako je upravo to danas napravljeno, popodne su angažirane zemaljske vatrogasne snage, a uključene su i protupožarne zračne snage OS RH te Hrvatska vojska kao dodatna pomoć na požarištu i u sanaciji.

Vezano za organizaciju ovogodišnje protupožarne sezone istaknuo je kako imaju dosta poboljšanja na terenu s obzirom na novo operativno zapovjedništvo u Divuljama i na zapovjedno vozilo županije koje je na terenu, no da unatoč tome moramo i dalje biti oprezni i spremni.
Na novinarski upit rekao je da će se i dalje nastaviti ulagati u vatrogastvo jer su na terenu novija, ali i starija vozila.

“Sustav se treba graditi i dalje, moramo biti spremni i zato je tu sustav Domovinske sigurnosti kao koncept i partnerstvo za sigurnost. Normalno je da svatko treba odraditi svoj dio posla. Trudimo se biti na terenu i realno upravljati i zapovjedati s terena. Zato sam i došao ovdje da se uvjerim u situaciju i koje daljnje korake trebamo napraviti”, poručio je ministar Krstičević.
Večeras će požarište kod Omiša nadzirati 51 vojnik HV-a.