Ministar obrane Damir Krstičević podnio ostavku!

Ministar obrane Damir Krstičević u četvrtak je podnio ostavku nakon pada vojnog aviona u kojem su poginula dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kod mjesta Biljane Donje pokraj Zadra.

“Ja sa današnjim danom podnosim ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra obrane”, rekao je Krstičević na izvanrednoj konferenciji za novinare dodavši da će se nesreća istražiti.

Na konferenciji za novinare u zrakoplovnoj bazi Zemunik razjašnjeni su detalji pada. 

“Danas negdje oko 16 sati, tijekom redovnog obučnog leta došlo je do pada školskog aviona Zlin, negdje u području Biljana Donjih. Odmah po dojavi o nesreći, sve su se ekipe uputile na mjesto. Dolaskom na mjesto nesreće mogli smo konstatirati da su poginuli natporučnik Marko Novković i polaznik Luka Jagetić. Razlozi pada aviona nisu nam poznati.

Formirao sam istražno povjerenstvo, koje će nam odgovoriti na pitanja o svim elementima elementima. Koristim priliku izraziti iskrenu i duboku sućut obiteljima poginulih”, rekao je viceadmiral i načelnik Glavnog stožera oružanih snaga Robert Hranj

“Avion je u upotrebi od 2007. Kolega Novković je član Krila Oluje i vrlo je iskusan. Jagetić je već obavio samostalni let, letačka obuka je išla po planu”, rečeno je na konferenciji.

“U ime cijelog Ministarstva obrane i cijelog HV-a želim izraziti duboku i ljudsku sućut obiteljima poginulih. Dobio sam informaciju oko 4.01 da se dogodila nesreća, odmah po dobivanju te informacije sam krenuo s admiralom Hranjem ovdje u Zemunik. Tijekom puta čuo sam se s predsjednikom Republike, predsjednikom Vlade i njih sam izvijestio o ovome događaju. Jako je teško izgubiti hrvatskog vojnika. To je teško svakom ministru obrane pa i svakom zapovjedniku u HV-u. Kao što znamo, prije tri mjeseca isto smo imali zrakoplovnu nesreću s helikopterima Kiowa, gdje smo isto izgubili dva mlada života.

Ono što je važno je da sve bude istraženo. Govorim cijelom sustavu da se mora govoriti istina i da o svemu uvijek moramo biti transparentni. Formirao sam povjerenstvo s glavnim zrakoplovnim istražiteljem koji treba napraviti detaljnu, temeljitu istragu o ovom događaju. Kao što ste čuli i od načelnika Glavnog Stožera, naložio sam i njemu da formira svoje povjerenstvo s ciljem da se istraže sve vojne okolnosti. Od sustava obuke, linije vođenja i zapovijedanja i svega onoga što se treba istražiti i provjeriti. Naša zadaća je da budemo s obiteljima i obiteljima ćemo pružiti svu potrebnu pomoć i podršku, sve ono što znamo i možemo. Želim kako ministar obrane izraziti i sućut svim pripadnicima HRZ-a i HV-a. Ovo je ogroman gubitak i za Hrvatsku vojsku”, istaknuo je Krstičević. 

Želim kao ministar obrane izraziti i sućut svim pripadnicima Hrvatskog raznog zrakoplovstva i cijeloj vojsci.Ovo je ogroman gubitak i za Hrvatsku vojsku. S današnjim danom podnosim ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra obrane – kazao je Damir Krstičević.