Ministar Medved uvjeren u skore rezultate u traganju za nestalima

Križni put-Kolona sjećanja ulicama Vukovara

Ministar hrvatskih branitelj Tomo Medved u srijedu je u Vukovaru izrazio uvjerenost da će Hrvatska u idućem razdoblju imati konkretne rezultate u pronalasku nestalih osoba iz Domovinskog rata, naglasivši važnost razmjena informacija sa Srbijom o lokacijama grobnica.

“Nećemo se umoriti i stati dok ne pronađemo i posljednju osobu nestalu u Domovinskom ratu”, izjavio je za RTL ministar Medved koji je danas u Vukovaru u izaslanstvu državnog vrha sudjelovao u Koloni sjećanja, u povodu obilježavanje Dana sjećanja na žrtve iz Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.

Upitan o suradnji sa Srbijom i očekivanjima otvaranju arhiva JNA i ostalih dokumenata, koji bi mogli pomoći otkriti gdje su nestali, ministar Medved je podsjetio da je državni tajnik Ministarstva branitelja krajem listopada bio u Srbiji.

“Želim ovdje izraziti jedan važan detalj da je državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Stjepan Sučić 23. listopada boravio u Srbiji. Razgovarao je s najvišim dužnosnicima Srbije koji rade na aktivnostima, koji su zaduženi za proces pronalaska nestalih osoba i tu su dogovoreni snažni iskoraci glede razmjene saznanja i informacija”, rekao je Medved.

Ono što je jako važno, dodao je, “prije svega je razmjena postojećih saznanja koje ima Republika Hrvatska i Republika Srbija, a potom i dostava informacijama o pozicijama odnosno o lokacijama masovnih grobnica”.

“Očekujem da ćemo u idućih 30 dana imati još nekoliko sastanaka na najvišoj razini na tu temu. (…) Uvjeren sam da ćemo imati rezultate u pronalasku posmrtnih ostataka naših nestalih osoba” rekao je ministar Medved. Izrazio je uvjerenje da ćemo u idućem periodu, na temelju ovog sastanka, imati konkretne rezultate.

Nećemo se umoriti i nećemo stati dok ne nađemo i posljednju nestalu osobu iz Domovinskom ratu, dodao je ministar hrvatskih branitelja.

Hrvatska još traga za 1869 osoba nestalih tijekom Domovinskog rata.