Ministar Medved uručio ključeve stanova i stambene kredite hrvatskim ratnim vojnim invalidima i članovima obitelji smrtno stradalih branitelja

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Danas je u Ministarstvu branitelja održana svečanost povodom dodjele stanova i stambenih kredita hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata i članovima obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Ključeve 4 stana te rješenja za 13 stambenih kredita namijenjenih stambenom zbrinjavanju hrvatskih ratnih vojnih invalida i članova obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata uručio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Tom prigodom ministar Tomo Medved obraćajući se nazočnima istaknuo je da je putem Ministarstva hrvatskih branitelja u 2017. godini ukupno zbrinuto 489 stradalnika i to 247 dodjelom stambenog kredita i 141 dodjelom financijske potpore u ukupnom iznosu od 46.401.670 kn te 101 strdalnik je zbrinut dodjelom stana.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved/D.Prša

“Uz spomenuto izdana su i rješenja ali koja još nisu isplaćena za 209 financijskih potpora i stambenih kredita u vrijednosti od 24.051.330 kn. U 2017. godini z stambeno je zbrinjavanje utrošeno 55.000.000 kn. Za usporedbu, u 2016. godini dodijeljeno je 129 stanova , isplaćeno 182 stambena kredita i 94 financijske potpore, a ukupni je iznos za stambene kredite i financijske potpore iznosio 34.921.637 kn.”- kazao je ministar Tomo Medved.

Dodao je da je ove godine Ministarstvo hrvatskih branitelja preuzelo pravo upravljanja 40 stanova od Ministarstva obrane te planiraju i dalje u dogovoru s Ministarstvom obrane i Ministarstvom državne imovine preuzimati stanove i uređivati ih za dodjelu novim korisnicima.

“Planira se nastaviti sa organiziranom stambenom izgradnjom u Dubrovniku u naselju Mokošnica sa 108 stanova, u Imotskom sa 24 stana, a uskoro se očekuju i pregovori između Ministarstva i Grada Zagreba oko kupnje nekoliko desetaka stanov u Zagrebu, naselju Podbrežje za potrebe zbrinjavanja stradalnika iz Domovinskog rata.

U tijeku su dogovori s drugim državnim tijelima, Splitsko dalmatinskom županijom i gradom Splitom radi izgradnje većeg broja stanova, oko 100, na području Splita od čega bi 200 stanova pripalo Ministarstvu hrvatskih branitelja za stambeno zbrinjavanje stradalnika iz Domovinskog rata. Planira se započeti organizirana stambena izgradnja u Kutini sa 20 stanova, Makarskoj sa 30 stanova, postizanje dogovora Ministarstva i Općine Podstrana radi stambene izgradnje 30 stanova u Podstrani” – kazao jeministar Tomo Medved.
D.P.