Povezite se

Izdvojeno

Ministar Medved predstavio nacrt prijedloga novog Zakona o braniteljima: Ukida se javni registar branitelja, nezaposleni veterani će dobivati naknadu

Objavljeno

-

Ministar branitelja Tomo Medved predstavio je prijedlog nacrta novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

Najavio je da se novim Zakonom prvi put uvodi naknada za nezaposlene branitelje i njihove obitelji, koja zamjenjuje nekadašnju opskrbninu. Od 1. rujna se ukida smanjenje mirovina za 10% ostvarenih po posebnim propisima, a Registar hrvatskih branitelja više neće biti javan.

Izradi novog zakona pristupili smo kako bi se objedinila statusna i materijalna prava svih branitelja i stradalnika, koja su niz godina bila disperzirana u druge zakone, što je stvorilo pravnu i egzistencijalnu nesigurnost korisnika, istaknuo je Medved na konferenciji za novinare pri čemu nije rekao koliko će ta prava stajati proračun već je poručio kako je novac za ovu godinu osiguran.

U izradi nacrta novog zakona po prvi put sudjelovali su branitelji i stradalnici kroz rad projektnih timova, a međuresornom suradnjom pronađeni su novi načini rješavanja problema braniteljsko-stradalničke populacije, rekao je Medved i pozvao sve zainteresirane da tijekom javne rasprave ponude konstruktivna rješenja za poboljšanje zakona.

Istaknuo je i da, po podacima o starosnoj i statusnoj strukturi hrvatskih branitelja, od 442.749 živih branitelja njih 205.653 je u radnom odnosu. Posebno ranjivom skupinom ocijenio je 82.889 branitelja koji nisu zaposleni niti primaju mirovinu.

Stoga se uvodi naknada za nezaposlene branitelje i njihove obitelji, koja zamjenjuje nekadašnju opskrbninu, a iznos naknade ovisi o broju dana provedenih u obrani. Uz to, novim zakonom osigurava se i viši iznos najnižih mirovina, što ovisi o broju dana provedenih u borbenom sektoru.

Medved je naglasio da su za oko 33.000 nezaposlenih branitelja, koji su najpodložniji pobolu i smrtnosti, osigurali preventivne medicinske preglede u svim županijskim bolnicama i KBC-ima, za što je osigurano 25 milijuna kuna.

Ministar je najavio da u suglasju s Ministarstvom financija očekuju prestanak primjene Zakona o smanjenju mirovina, usvojenog 1. siječnja 2014., kojim su za 10% smanjene mirovine ostvarene po posebnim propisima. Prestanak smanjenja tih mirovina očekujemo od 1. rujna, kazao je.

Medved je najavio da će se prvo čitanje prijedloga novog zakona u Hrvatskom saboru naći već tijekom sadašnjeg zasjedanja, u srpnju.

Načelnik Sektora za upravno-pravne poslove Ivica Akmadža rekao je da su proširena prava pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i članova njihovih obitelji, za što će u idućoj godini biti potrebno 14 milijuna kuna. Dio prava HVO-a bit će reguliran dopunom međunarodnog zakona iz 2006., o čemu se treba pregovarati s BiH.

Također, po novom zakonu Registar hrvatskih branitelja više neće biti javan. Otvoreni su rokovi za nove statuse hrvatskih ratnih vojnih invalida po osnovi bolesti, te za nove statuse hrvatskih branitelja, detaljnije se regulira status pripadnika Narodne zaštite tako što će pripadnicima naoružanih odreda koji su bili izravno angažirani u borbenom sektoru minimalno sto dana od 30. srpnja 1991. do 31. prosinca 1991. biti priznat status branitelja.

Voditelj Projektnog tima za objedinjavanje svih braniteljskih i stradalničkih prava u jedinstveni zakon Đuro Glogoški, govoreći o snižavanju dobne granice za odlazak u starosnu mirovinu, rekao je da će branitelji koji su u borbenom sektoru proveli od sto dana do pet mjeseci moći otići u mirovinu četiri mjeseca prije roka po općim uvjetima, a svi ostali branitelji sukladno vremenu provedenom u Domovinskom ratu. Za to je u proračunu predviđeno 26 milijuna kuna.

Također se braniteljima omogućuje rad uz mirovinu, čime žele se sačuvati stečena prava pripadnika HVO-a i ispraviti nepravdu prema ratnim vojnim invalidima iz BiH koji zbog vremenskog roka nisu uspjeli ostvariti pravo na mirovine.

Izdvojeno

Plenković: Oporba će uvijek dobiti čvrst odgovor kada aludira da sam korumpiran

Published

on

Dodao

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je izjavio da će oporbi uvijek čvrsto i jasno odgovoriti kada aludira i iznosi teze kojima ga optužuje za korupciju, te kako ne misli da se tim odgovorima ‘nabacuje blatom’ u javnom prostoru.

Upitan o primjerenosti komunikacije na saborskom aktualnom prijepodnevu – na kojem je neke saborske zastupnike, nakon njihovih teza iznesenih u pitanjima, nazivao debitantima, a oni mu uzvraćali da je nadmen – Plenković je kazao da je smisao aktualnog prijepodneva da se malo osjete političke tenzije i razmjene mišljenja.

Po meni, sve je bilo u okvirima nekakvih sličnih situacija ranije, ocijenio je premijer u izjavi novinarima nakon prvog aktualnog prijepodneva u novoj saborskoj sezoni.

“Imate glavnu tezu oporbe koja čak na mene osobno baca aluzije i optužbe o korupcije. Kada tako nešto čujemo, onda čvrsto i odgovaramo. Recimo da je vas optužio jedan debitant iz Mosta da ste dobili 22 milijarde eura na Europskom Vijeći, ali uz nekakav kuloarski deal da ćete kupiti (avione) Rafale, onda je to čemer i jad, i onda na to treba vrlo čvrsto i jasno odgovoriti”, poručio je Plenković.

Ističe da ta vrsta kavanskih tračeva, ogovaranja i nebuloza, zaslužuje takav odgovor.

Ili, dodao je Plenković, kada vas jedna debitantica, pretendentica na nekakva ozbiljnija mjesta u SDP-u, optuži da i ‘vaša nije gorjela dovijeka’ i da ćete završiti kao Sanader, onda to zahtijeva čvrst odgovor.

“Ta žena ne samo da ne zna ništa o odnosu između Sanadera i mene, nema pojima o tim relacijama; ne zna što ja o njemu mislim i ja to ne prihvaćam”, naglasio je  premijer, dodavši da u drugom mandatu nema teoretske šanse da bilo kome dopuštaju takve komentare.

“Svi će dobiti odgovor čvrst, jasan, onakav kakav zaslužuju”, poručio je Plenković, kazavši da je i on bio debitant u parlamentu, ali da se nije tako ponašao. ‘Nisam tu došao prvi put i onda objašnjavao ministrima i Vladi što trebaju raditi; a pri tome ne glasate za Zakon o obnovi Zagreba, ali imate ekspoze o tome’, kazao je.

Novinarima je rekao kako ne očekuju valjda da će, kada se na njega netko na aktualnom satu nabaci blatom, kazati: ‘Hvala vam, baš mi dobro stoji’.

Odbacio je i medijsku tezu da time ‘prlja javni prostor’, pojasnivši da samo ne prihvaća optužbe za korupciju koje ne stoje.

“Ljudi koji izlaze s takvim tezama moraju instantno dobiti jasan odgovor, to je sve”, poručio je premijer.

Za Mostovu inicijativu kojom bi se Vladu obvezalo da podnese izvještaj o radu Nacionalnog stožera Civilne zaštite u roku od 30 dana, kazao je da za nju nije čuo i ništa ne zna o tome.

Odbacio je i tezu Miroslava Škore da Ustavni sud odlučuje onako kako se on i predsjednik Zoran Milanović dogovore; pogotovo, istaknuo je Plenković, u recentno slučaju u kojem smo zastupali dijametralno suprotne stavove.

Nisam tu izjavu čuo, tako da uzimam s rezervom da je čak i on uspio reći da je ovo rezultat dogovora nas dvojice; a ako je to rezultat dogovora, onda stvarno ne znam kako mi to gledamo na rad Ustavnog suda, zaključio je Plenković.

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

Obilježena 30. godišnjica i Nacionalni dan Mladeži HDZ-a

Published

on

Dodao

Predsjednik Mladeži HDZ-a Ivan Vidiš poručio je u subotu povodom obilježavanja nacionalnog dana i 30. godišnjice osnutka, kako se Mladež HDZ-a trudi dati prave odgovore i biti glas mladih u Hrvatskoj politici.

“Trudimo se dati prave odgovore, biti glas mladih u hrvatskoj politici, ja bih rekao da smo u tome uspješni, povjerenje imamo, i svake godine izlazimo s novim idejama, novim mjerama i trudimo se biti ovdje”, kazao je Vidiš novinarima ispred središnjice HDZ-a. Dodao je kako je Mladež HDZ-a generacija koja baštini tradicionalne vrijednosti, ali zasukanih rukava gleda prema budućnosti.

Državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić istaknula je kako joj je drago da se mladi sve više uključuje u društvo a HDZ-ov ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović ocijenio da 30-godišnji staž Mladeži HDZ-a znači da postoje rezultati rada, te da HDZ ima svijetlu budućnost.

“Teme mladih, koje dolaze kroz javni prostor, a vezane su za mlade, od zapošljavanja, boljih radnih mjesta, digitalizacije, zelene energije, svega onoga što su sada teme kojima se bave mladih u fokusu su Vlade”, poručio je.

Na Nacionalnom danu Mladeži HDZ-a sudjelovao je i predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković

Nacionalni dan Mladeži HDZ-a i 30. godišnjica osnutka obilježen je u drugačijim okolnostima nego do sada, sukladno epidemiološkim mjerama, a program obilježavanja prenosio se videovezom.

 

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

U Gospiću proslavljena 27. obljetnica VRO Medački džep

Published

on

Izvor: Lika online

Na današnji dan prije 27 godina Hrvatska vojska i policija pokrenule su u samo svitanje ofenzivnu operaciju pod nazivom „Medački džep“. Tijekom svega nekoliko sati hrvatske snage ovladale su područjem od Divosela do Počitelja i na na taj način do konca rata osigurale da se sa tih okupiranih  položaja ne ispaljuju topničke kanonade na obližnji Gospić i njegovu okolicu. Ovu osloboditeljsku operaciju poduzele su 9. gardijska brigada „Vukovi“, Domobranska bojna Gospić  i Lovinac, 111. Domobranska pukovnija i Specijalna policija RH. Operaciju je osmislio Glavni stožer Oružanih snaga RH na čelu s generalom Jankom Bobetkom.

Ovom je operacijom oslobođeno oko 225 km2 prostora podno Velebita, ali su se nakon međunarodnog pritiska hrvatske snage povuke na polazne pozicije 17. rujna, a nadzor nad tim prostorom preuzeo je UNPROFOR. U svezi ove vojno-redarstvene operacije odmah je krenula prava lavina dezinformacija. Izmišljen je i  najveći otpor na tome području od strane kanadskog bataljuna UNPROFOR-a,“ ubivši pri tome 32 hrvatska vojnika“. Na temu ove izmišljene bitke je napisana  knjiga, a dio vojnika je  povratkom u Kanadu čak i odlikovan zbog „iznimne hrabrosti“.

Tijekom VRO „Medački džep“ poginulo šest hrvatskih vojnika i sedam policajaca. Njima u čast je na 27. obljetnicu ove legendarne operacije  održan  prigodni komemorativni program. Započeo je svetom misom za sve poginule u gospićkoj katedrali Navještenja blažene djevice Marije  koju je predvodio gospićki župnik vlč. Marijan Vazgeč. Nakon toga je održan komemorativni skup kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata. Vijence su najprije  položili članovi obitelji poginulih branitelja, predstavnici najviših državnih tijela, sudionici VRO „Medački džep“, kao i predstavnici vojnih i civilnih struktura državne i lokalne razine.

Govoreći o ovoj vojno-redarstvenoj operaciji župan dr. Darko Milinović usporedio je tadašnju situaciju sa disanjem.

-Kao da su neprijatelji napadali pluća ovoga grada, nisu nam dali disati. Niste smjeli izaći iz kuće ili stana zbog straha da će četnički agresor na Gospić poslati koju minu ili raketu. U ovoj vojno-redarstvenoj operaciji mnogi su dali svoje živote na oltar hrvatske domovine, na oltar ovoga grada i toga se treba sjetiti, zahvaliti tim ljudima na žrtvi i čestitati svima koji su sudjelovali u toj operaciji. Nakon Medačkog džepa Gospić je doslovno „prodisao“ jer su agresori uklonjeni iz nekoliko okolnih sela, zaključio je dr. Milinović.

O svojim ratnim iskustvima na komemoraciji je govorio tadašnji zapovjednik Domobranske bojne Gospić umirovljeni brigadir HV-a Mile Kosović koji je zbog međunarodnog pritiska smijenjen zajedno za generalom Rahimom Ademijem iz ZP Gospić. Izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića general-pukovnik Siniša Jurković nije dvojio o važnosti ove VR operacije.

-Za sve nas danas okupljene ovaj dan ima poseban značaj jer je u mnogome bio od vrlo velikog značenja za tijek Domovinskog rata. „Medački džep“ je samo potvrdio snagu hrvatskih branitelja i potvrdio našu nakanu da oslobodimo Hrvatsku. Zato se danas prisjećamo slavnih dana Domovinskog rata, prisjećamo se svih poginulih i nestalih branitelja. Najveća snaga u to vrijeme bili su ljudi, mladići i djevojke  odlučni i hrabri u borbi za opstojnost svojega naroda i Domovine. Njihov ratni put svjedoči nam o viteštu i hrabrosti, o pobjedama, radosti i ponosu, ali i o gorkim suzama za gubitkom suboraca i prijatelja. Danas se prisjećamo svih njih,  rekao je general-pukovnik Jurković i podsjetio kako se na isti datum  1493. godine odigrala sudbonosna bitka na Krbavskom polju.

Polaganje vijenaca potom se organiziralo u vojarni HV „9. gardijska brigada Vukovi“ i kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim policajcima u Rizvanuši.

U Medačkom džepu poginuo je 71 neprijateljski vojnik, kao i 29 civila. Bilo je ovo dovoljno da se Medački džep počne spominjati isključivo u negativnom kontekstu, iako su gotovo svi poginuli civili na tome području bili naoružani. Zbog ove operacije je ratni zapovjednik 9. gbr. general Mirko Norac bio osuđen na sedam godina zatvora po zapovjednoj odgovornosti.

Nacionalno/M.S./L.O.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije