Ministar Medved najavio vladinu pomoć požeškom kraju

Potpredsjednik vlade Tomo Medved obećao je u subotu u Požegi vladinu hitnu pomoć za ublažavanje posljedica jučerašnjeg nevremena koje je pogodilo dijelove požeško-slavonske županije, a županica Antonija Jozić rekla je kako će štete iznositi više desetaka milijuna kuna.

“Grad Požega i općina Jakšić bilježe štete na građevinskim objektima. Ono što najviše boli, štete u poljoprivredi su u puno širem krugu. One su na području Požege, općine Jakšić, općine Kaptol i gradova Kutjevo i Pleternice. Sada ćemo pristupiti žurnoj procjeni šteta i zahtjevima za pomoć “, rekla je županica Jozić nakon sastanka s vladinim predstavnicima. Dodala je i kako je još nemoguće procijeniti veličinu šteta ali će one sigurno iznositi više desetaka milijuna kuna.

Najavivši vladinu hitnu pomoć za ublažavanje posljedica prije nego se krene u temeljito saniranje šteta Medved je poručio: “Vlada će u svim aspektima i kroz sve oblike potpore pružiti pomoć u saniranju posljedica od nevremena. Već na slijedećoj sjednici bit će donesena odluka o konkretnoj pomoći”. Također je zahvalio svim javnim službama koje su odmah nakon nevremena oko 17 sati jučer krenule u sanaciju.

Medved je u Požegu došao u pratnji ministrice poljoprivrede Marije Vučković, ministra rada i mirovinskoga sustava Josipa Aladrovića i ravnatelja Civilne zaštite Damira Truta.

Ministrica Vučković posebno je istaknula problem šteta nastalih u poljoprivredi čije će posljedice pojedina gospodarstva osjećati još godinama.

Podsjetila je da su na pojedinim poljoprivrednim gospodarstvima štete 100 posto. “To dodatno unosi nemir među naše poljoprivredne proizvođače. Pored redovnih mjera vlada i ministarstvo će pronaći dodatne mehanizme potpore, jer dok sve redovne mjere profunkcioniraju oni trebaju od nečega živjeti i dodatni dokaz da nisu prepušteni sami sebi”, rekla je Vučković.

Novinari su ministre pitali o mogućoj povezanosti razmjera šteta s nefunkcioniranjem protugradne obrane, a Medved je rekao kako se tu prije svega radilo o prirodnoj katastrofi te da o tome mogu govoriti stručnjaci ali i da je ovakve razmjere nevremena vrlo teško prevenirati.

Na pitanje o padu informatičkog sustava Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ministrica Vučković je odgovorila da sustav ponovno radi te da nijedan podatak nije izgubljen. O eventualnoj odgovornosti, kaže, treba pričekati kraj istrage.

Područje Požeško-slavonske županije u subotu bi prema najavama trebao posjetiti i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.