Povezite se

Politika

Ministar Medved “krivuda” kad ga se pita o koaliciji sa SDSS-om !!!

Objavljeno

-

Ministar branitelja Tomo Medved nije u srijedu želio komentirati postupanje Državnog odvjetništva u odnosu na predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca, rekavši da je vidio u medijima da se DORH očitovao, ali ne bi komentirao njegove nadležnosti.

Državno odvjetništvo je neovisno tijelo i u skladu sa svojim nadležnostima će postupiti, izjavio je Medved upitan ima li temelja za postupanje DORH-a protiv predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca u vezi s njegovim izjavama, odnosno ima li elemenata govora mržnje. 

DORH se o tome očitovao i to je sve što želim reći, rekao je Medved uoči početka sjednice saborskog odbora za ratne veterane. 

Medved je dodao kako bi od njega bilo neodgovorno da daje ocjene o postupanju Državnog odvjetništva.

Na upit misli li da je Pupovac pogriješio u svojim izjavama, Medved je ponovio kako se DORH očitovao da će analizirati sve i donijeti odluku o daljnjem postupanju. 

“Ne želim definirati kvalifikaciju, vrlo sam jasno rekao da su te izjave neodgovorne, da one nisu temeljene na stvarnim činjenicama vezanih za stanje u Hrvatskoj”, rekao je Medved.

DORH će pokrenuti radnje u slučaju Pupovca

DORH je na upit nekih medija u utorak priopćio kako će pokrenuti radnje u slučaju Pupovca. “Temeljem prijave koju navodite u svom upitu, kao i više naknadno zaprimljenih prijava u odnosu na iste događaje, nadležno državno odvjetništvo provest će zakonom propisane radnje i potom donijeti državnoodvjetničku odluku”, odgovorio je DORH Dnevniku Nove tv.

Upitan treba li raskinuti koaliciju sa SDSS-om, Medved je rekao kako se o tome jučer očitovao. To je odluka koju je donijela Vlada, premijer i predsjednik HDZ-a na koalicijskom sastanku, dodao je. Pozvao je na strpljivost i da se pričeka pravorijek, odnosno ocjena Državnog odvjetništva.

Medved nije želio komentirati je li mu sporna koalicija sa SDSS-om rekavši da je to pitanje koje se rješava na koalicijskim sastancima.

Svi mi koji javno djelujemo i dužnosnici smo, moramo voditi računa da svaka naša riječ itekako ima implikacija na stanje u zemlji. Svako pitanje kojim se RH dovodi u negativan kontekst  je neprihvatljivo. Svaka takva negativna konotacija ima izravne implikacije na stanje u stradalničkoj populaciji i poziv je svima koji daju javne iskaze i na svojevrsan način ocjenjuju stanje u RH, da o tome vode računa, rekao je Medved.

Potvrdio je da će u ići na sportske igre HVIDR-e u Makarsku te da će tamo razgovarati o svemu, kao i inače.

U vezi s neslužbenim najavama da su iz HVIDR-e spremni doći na Markov trg i blokirati rad Sabora, Medved je rekao da će razgovarati s kolegama iz HVIDR-e kao što i inače razgovara sa svim braniteljskim udrugama.

Nemojmo prejudicirati stvari, razgovarat ćemo o svemu, ali nemojmo smetnuti s uma da je ovo pitanje koje se u proteklom vremenu otvorilo, rekao je Medved, istaknuvši da je čitav niz važnih pitanja o kojima treba razgovarati.

Politika

Saborska statistika: Maras rekorder po broju kazni

Published

on

Gordan Maras (SDP) najčešće je kažnjavani zastupnik nedavno raspuštenog 9. saziva Hrvatskog sabora, na njega ‘otpada’ više od petine izrečenih kazni, pokazuje saborska statistika.

Od ukupno 770 kazni, koje su u nepune četiri godine izrečene svim zastupnicima, Marasu ih je izrečeno 162, što je više od petine.

Osam puta mu je naređeno da napusti sabornicu, što je najteža stegovna mjera, 37 puta mu je oduzeta riječ, a 117 puta je dobio opomenu.

Po broju dobivenih kazni slijede ga Mostovi Miro Bulj (101) i Nikola Grmoja (85) te zastupnik SIP-a Ivan Pernar (81) koji je, pak, rekorder po broju izbacivanja iz sabornice. Njemu je, naime, čak 18 puta naređeno da je napusti, a kako to sam nije želio, mahom su ga iz nje morali iznositi djelatnici saborske Straže.

Za jednog takvog ‘iznošenja’, njegov tadašnji stranački kolega, a danas bivši zastupnik Branimir Bunjac (ŽZ), zaprijetio je djelatnicima Straže da „neće izaći živi“, zbog čega se nedavno suočio s optužnicom zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva.  

Grmoji je četiri puta rečeno da napusti sabornicu, Bulju dva puta.

U 9. saborskom sazivu najteža disciplinska mjera, udaljenje iz sabornice, izrečena je ukupno 34 puta, ‘samo’ šestorici zastupnika. Uz Marasa, Pernara, Grmoju i Bulja po jednom je izrečena i SDP-ovu Domagoju Hajdukoviću i zastupniku Hrvatskih suverenista Hrvoju Zekanoviću.

Bulj će, pak, ostati upamćen i po tome što mu je, umjesto na uobičajeni jedan, bilo zabranjeno govoriti dva dana.

Ucitavanje vijesti

Politika

Kerum: “HDZ I SDP trebaju se dogovorit i maknit te Kolakušiće, Škore, MOST, Žive zidove..”

Published

on

Kao nezavisni kandidat, bivši splitski gradonačelnik i poduzetnik Željko Kerum odlučio se kandidirati na parlamentarnim izborima.

“Dišpet me tjera naprijed”, rekao je u razgovoru za N1, ponovivši svoju mantru da sve radi zbog naroda, koji ga je i učinio prvom strankom u Splitu i drugom u županiji. Smatra da će nakon ovih izbora svaki glas biti bitan.

“I tu ja mogu izvući korist, za Split”, istaknuo je.

Za Škoru je rekao da je čisti interes, blic političar kojeg je usporedio s Kolakušićem.

“Lažu i varaju narod, Škoro nije darovatelj kao ja, uzet će lovu u džep, uzimaju sebi. A sestra i ja smo plaće dali penzionerima”, rekao je Kerum, koji otvoreno zaziva veliku koaliciju.

“HDZ I SDP trebaju se dogovorit i maknit te Kolakušiće, Škore, MOST, Žive zidove..”, pozvao je Kerum i zaključio da je on drugačiji jer je davao i nije došao gladan u politiku, nego “s lovon”.

Nije htio uspoređivati Plenkovića i Bernardića, HDZ je nazvao državotvornom strankom, sebe desničarem, ali je naglasio da Hrvatskoj trebaju I HDZ I SDP.

Ponovio je optužbe iz vremena lokalnih izbora da su mu ukrali glasove, ustvrdio da on nije u koaliciji sa splitskim gradonačelnikom Oparom, kojeg je još jednom optužio za krađu i nazvao velikim HDZ-ovim problemom.

Nacionalno/N1.


Ucitavanje vijesti

Politika

Grlić Radman i Pavić opovrgnuli Bernardićeve tvrdnje

Published

on

Ministri vanjskih poslova i regionalnog razvoja Gordan Grlić Radman i Marko Pavić opovrgnuli su u nedjelju tvrdnje čelnika SDP-a Davora Bernardića o lošem hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije, ocijenivši da on ne poznaje ni europske fondove ni integracije.

“Referirajući se na pušalne i površne izjave Bernardića o hrvatskom predsjedanju EU-om. Mislim da su ne samo netočne, već i uvredljive, a Bernardić je zapravo u izolaciji prespavao predsjedanje tako da ga nije dovoljno shvatio i razumio. Upravo zbog te površnosti je posvađan s brojkama i činjenicama”, rekao je novinarima predsjednik odbora HDZ-a za vanjske i europske poslove i resorni ministar Gordan Grlić Radman.

Dodao je kako Bernardića njegove izjave ne kvalificiraju kao ozbiljnog političara, a niti kao eventualnog kandidata za premijera.

“Hrvatska se odlično snašla. Mi smo već 28. siječnja aktivirali integrirani politički odgovor za krizne situacije. Do 13. ožujka mi smo imali osam vijeća, 21 događanje, dvije parlamentarne dimenzije, 39 konferencija. Do danas sveukupno 64 videokonferencije. Uspjeli smo održati politički i operativni kontinuitet EU-a. Ostvarili smo uređeni brexit”, naglasio je Grlić Radman.

Istaknuo je kako je Hrvatska dobila zeleno svijetlo za ulazak u Schengenski prostor bez nadzornih mehanizama, a sada čekamo da zemlje članice Hrvatskoj odrede datum ulaska.

“Bernardić nema dovoljno saznanja o tome, trebao se informirati. Kada govori o eurozoni, trebao bi znati da smo ispunili sve mjere iz akcijskog plana za ulazak u europski tečajni mehanizam”, kazao je Grlić Radman.

Grlić Radman je također kazao da je Zagrebački summit najveće postignuće predsjedanja, gdje su uspjeli uvjeriti tri skeptične zemlje oko otvaranja pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Objasnio je kako će Hrvatska najviše profitirati od EU plana za oporavak uslijed pandemije koronavirusa, gdje ćemo dobiti 10 milijardi eura.

“Očekujemo da građani prepoznaju vodstvo i HDZ-ovu Vladu koja upravo radi na dobrobit i prosperitet građana, da osigura i drugi mandat kako bismo mogli provesti sve naše ciljeve i planove, ali u interesu građana”, naglasio je Grlić Radman.

Član Središnjeg odbora HDZ-a i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Marko Pavić na početku je rekao kako žele demantirati neuspjeli Bernardićev spin da je “europski uspjeh Hrvatske, Plenkovićev mit” te ustvrdio da Bernardić ne poznaje ni EU fondove ni EU integracije.

“Sve što je rekao je laž, i same brojke će to demantirati i demantiraju. Kada gledamo EU fondove, upravo SDP-ova Vlada nije povukla ništa iz fondova. Kada smo došli, ova je Vlada pronašla devet posto ugovorenosti sredstava i jedan posto isplaćenosti. Danas smo na 94 posto ugovorenosti i 36 posto isplaćenosti. Po ugovorenosti smo 12 od 27 zemalja EU-a”, istaknuo je Pavić.

Dodao je kako SDP-ova Vlada nije povukla ni milijardu eura sredstava za pomoć zemljama u krizi, a koje su ušle u EU do 2013. godine.

“Oni su izgubili milijardu eura, a mi smo donijeli 20 milijardi eura. U paketu oporavka smo dobili 10 milijardi eura, od čega čak 7,2 milijarde bezpovratno i 2,7 milijarde putem kredita. 20 posto BDP-a dobit ćemo putem plana oporavka”, objasnio je Pavić.

Najavio je da će u financijskom planu EU za sljedećih sedam godina Hrvatska imati jednu zasebnu prioritetnu os koja će se ticati obnove Zagreba.

“Dolaze nam izbori i opcija će biti vrlo jasna. Glasamo za premijera – ili Bernardića ili Plenkovića. Vidimo po neznanju Bernardića koliko ne poznaje ni EU fondove niti EU integracije. Vlada koju će on voditi naprosto ne bi mogla ponoviti ove uspjehe”, zaključio je Pavić.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije