Ministar Marić: Više od 2.000 državnih nekretnina u Splitsko-dalmatinskoj županiji prelazi u vlasništvo gradova i općina

SPLIT, 26.06.2018. Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban održao je radni sastanak s gradonačelnicima gradova i načelnicima općina Splitsko-dalmatinske županije na kojem je bio prisutan i ministar Goran Marić. Na slici Blaženko Boban i ministar Goran Marić. foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ml

Ministar državne imovine Goran Marić u utorak je u Splitu izjavio da temeljem novog Zakona o upravljanju državnom imovinom, koji je stupio na snagu prije tjedan dana, u vlasništvo jedinica lokalne samouprave prelazi državna imovina u vrijednosti od nekoliko milijardi kuna, a riječ je o tisućama nekretnina od kojih je više od dvije tisuće na području Splitsko-dalmatinske županije.

Ministar Marić dodao je da je Splitsko-dalmatinska županija posebna jer, kao najveća, ima najviše neriješenih predmeta u vezi s nekretninama.

Na zatvorenom sastanku sa županom splitsko-dalmatinskim Blaženkom Bobanom i gradonačelnicima i načelnicima ministar je predstavio novi Zakon o upravljanju državnom imovinom.

“Naša je želja u slijedeće dvije ili tri godine riješiti da nekretnine u državnom vlasništvu budu u funkciji u roku tri do četiri godine”, rekao je ministar Marić nakon sastanka.

Također je rekao kako je novi Zakon o upravljanju državnom imovinom jednostavniji, a dosad je bio “neživotan i neprovediv”.

“Članak 70 novog Zakona o upravljanju državnom imovinom govori kako jedinice lokalne samouprave postaju vlasnici nekretnina kao što su škole, vrtići, groblja, domovi zdravlja, domovi kulture, igrališta, sportsko-rekreacijski centri, sportski objekti, dvorane, trgovi, tržnice,” objasnio je ministar državne imovine Marić.

Po njegovim riječima, novim Zakonom o upravljanju državnom imovinom regulirano je i koje sve nekretnine može dobiti jedinica lokalne samouprave “na darovanja.”

Dodao je kako se tim zakonom rješava i problem deposedacije (izvlaštenja), jer su, kako je pojasnio, mnoge jedinice lokalne samouprave “plaćale naknadu za oduzetu imovinu fizičkim osobama i da je to bila obaveza Republike Hrvatske, a ne ih općina”.

“Primjerice, jedna općina tako je isplatila, temeljem pravomoćnih presuda, tri puta više nego što joj je godišnji proračun. Ovaj zakon to regulira, tako će se riješiti taj problem i jedinica lokalne samouprave dobit će naknadu od Republike Hrvatske”, rekao je Marić tumačeći novi Zakon o upravljanju državnom imovinom.

Gradonačelnicima i načelnicima općina s područja Splitsko-dalmatinske županije ministar Marić obećao je da će “u roku od tri dana” biti primljeni na razini pomoćnika ministra u Ministarstvu državne imovine radi žurnog rješavanja svih njihovih predmeta, svih s kojima žure jedinice lokalne samouprave.

Na pitanje novinara što je s rješavanjem prioritetnih nekretnina u državnom vlasništvu primjerice s vojarnom na Visu i odmaralištem u Makarskoj, Marić je odgovorio da se to “ažurno rješava” pa će dio područja vojarne na Visu ići pod zakup, dio će se prodati, a dio postati vlasništvo jedinice lokalne samouprave.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, koji je bio domaćin sastanka, izjavio je kako je ugodno iznenađen novim Zakonom u upravljanju državnom imovinom baš kao i gradonačelnici i načelnici općina u toj županiji jer im se pruža prilika da temeljem zakona dođu do državnih nekretnina, posebno onih koje se koriste u socijalne svrhe i u svrhu razvoja gospodarstva na njihovom području.