Ministar Marić u Zadru: Nekretnina na Molatu darovana gradu za muzej

izvor: Zadarski list

Ministar državne imovine Goran Marić i zadarski gradonačelnik Branko Dukić potpisali su u utorak u Zadru ugovor o dodjeli nekretnine na otoku Molatu tom gradu kako bi se osnovao muzej sa stalnim postavom o bivšemu fašističkom talijanskom koncentracijskom logoru.

Otok Molat administrativno pripada gradu Zadru.

“Znakovita je namjena nekretnine koju današnjim ugovorom ministarstvo dodjeljuje Gradu Zadru. Ovime se potvrđuje univerzalnost imovine za stvarni život, za fenomene koji su bitni za upoznavanje s poviješću. Ovo je detalj povijesti za koji želimo da se nikad ne ponovi, ali istodobno da se nikad ne zaboravi”, rekao je ministar Marić i istaknuo kako poseban aspekt vrijednosti vidi u tome što rubni dio Hrvatske kao što je otočić Molat postaje mjesto sjećanja.

Ministar Marić najavio je da se priprema potpisivanje sporazuma o projektu “Vrata Zadra”.

Ideja o projektu “Vrata Zadra” stara je desetak godina. “Vrata Zadra” obuhvaćaju područje Ravnica i utvrde Forte, desetljećima zapušten prostor u koji se želi intervenirati otvaranjem povijesnih kanala koji bi morem povezali Uvalu Jazine i Kolovare. Na tom su se prostoru planirani graditi sadržaji za koje nema više mjesta na Poluotoku, hoteli, koncertna dvorana, galerija, velika javna garaža.

Povod jednodnevnom radnom posjetu ministra Marića Zadarskoj županiji bio je sastanak s predstavnicima jedinica lokalne samouprave i županom Božidarom Longinom na kojemu je predstavljen novi Zakon o upravljanju državnom imovinom.

“Zakon nije stranački ni ideološki, nego je od nacionalnog interesa”, rekao je ministar i objasnio da je od posebnog značenja za jedinice lokalne samouprave da se na njih prenosi vlasništvo nad nekretninama koje su u naravi do 31. prosinca 2017. bile škole, domovi zdravlja, bolnice, vrtići, groblja, mrtvačnice, spomenici, parkovi, trgovi, dječja igrališta, sportsko-rekreacijski objekti, sportska igrališta, društveni domovi, vatrogasni domovi, spomen-domovi i tržnice.

Napomenuo je da gradovi i općine imaju rok do 31. prosinca 2019. za podnošenje zahtjeva za upis vlasništva nad državnom imovinom.
Župan Božidar Longin rekao je kako su gradovi i općine bili zadovoljni osnutkom posebnog ministarstva koje je ponajprije osnovano s ciljem da se aktivira neiskorištena državna imovina.

“Jedan od mojih prvih poteza kao župana bila je inicijativa prema čelnicima jedinica lokalne samouprave da objedinimo sve zahtjeve na terenu te smo Ministarstvu državne imovine uputili zajednički dopis s popisom nekretnina u državnom vlasništvu koje su ključne za razvojne projekte naših jedinica lokalne samouprave. Više puta sam isticao da je i nama u županiji cilj riješiti vlasništvo nekretnina u koje namjeravamo smjestiti županijske ustanove s ciljem uštede.

Naše ustanove, naime, plaćaju na godišnjoj razini oko dva milijuna kuna samo za najam prostora, a samo u Zadru imamo velik broj nekretnina u državnom vlasništvu koje su neiskorištene”, rekao je župan Longin, kojemu je ministar Marić obećao da će to pitanje biti riješeno već ovoga ljeta.