Ministar Marić u službenom posjetu Bjelovaru

Prilikom posjeta Bjelovaru, ministar državne imovine Goran Marić obišao je u srijedu prvu hrvatsku geotermalnu elektranu u obližnjoj Velikoj Cigleni i s voditeljem toga projekta Dragutinom Domitrovićem iz tvrtke “Geoen” potpisao ugovor o pravu građenja na parceli u državnom vlasništvu.

Prva hrvatska geotermalna elektrana trenutačno je u testnoj fazi proizvodnje, a službeni početak rada očekuje se potkraj travnja.

Riječ je o geotermalnoj elektrani od 16,5 megavata, što je, po riječima Domitrovića, dovoljno za napajanje 23 tisuće kućanstava.

Investicija vrijedna 45 milijuna eura počela je 2006., puni zamah dobila je nakon ulaska turskog MB Holdinga, koji u matičnoj državi ima geotermalne elektrane instalirane snage 70 megavata,a elektrana u Veikoj Cigleni prva je u koju su investirali izvan matične države.

Domitrović je napomenuo da 68 posto investicije čine domaće komponente što je iznimno visok udio s obzirom da u Hrvatskoj ne postoje tvrtke koje se bave izgradnjom takve vrste elektrana.

“Lako je surađivati s onim sredinama u kojima prevladavaju entuzijazam i znanje, a ovdje je upravo takav slučaj. Misija Vlade i ministarstva na čijem sam čelu je ostaviti trag u svakoj općini i aktivirati državnu imovinu”, izjavio je ministar Marić.

Dodao je kako mu je, kao ekonomistu, posebno drago sudjelovati u proizvodnim i energetskim projektima.

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak rekao je da je oko getermalne elektrane mnogo državnog zemljišta i da već sada postoji interes privatnih investitora za ulaganje u poslove s toplinskom energijom koja će proizvoditi u elektrani.