Ministar Marić u Krapini s gradonačelnicima i načelnicima o Zakonu o upravljanju državnom imovinom

Izvor: Nacionalno

Ministar državne imovine Goran Marić održao je u četvrtak u Krapini radni sastanak s gradonačelnicima i načelnicima s područja Krapinsko – zagorske županije, predstavio im novi Zakon o upravljanju državnom imovinom te rekao kako je ta županija jedna od uređenijih, jer ima najmanje neriješenih predmeta.

“To je doista istinski reformski zakon Republike Hrvatske. Nije to stranački, ideološki ili zakon interesnih skupina, to je zakon od nacionalnog interesa koji će najviše pomoći razvoju jedinica lokalne samouprave, rekao je nakon sastanka ministar Marić. Smatra da su takvi sastanci korisni i da se na njima rješava više nego preko poziva i dopisa. Za samu Krapinsko-zagorsku županiju rekao je da je jedna od uređenijih županija u Hrvatskoj.

Krapinsko-zagorska županija jedna je od uređenijih, jer ima najmanje neriješenih predmeta, zato što su i imali mali broj predmeta, zbog nedostatka zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, pogotovo gdje nije bilo vojarni, izjavio je Marić te najavio novi sastanak koji bi se trebao održati na jesen. Dogovoreno je da će država pravo korištenja dvorca u Golubovcu na 40 godina pretvoriti u darovanje dvorca Županiji. Najavio je i konačno rješenje objekta nekadašnje političke škole u Kumrovcu.

Do jeseni nas čeka priprema glavnih projekata na području županije, a to je svakako rješavanje političke škole u Kumrovcu. Potrebno je obaviti novu procjenu, parcelaciju da se smanji opseg ponuđene nekretnine, a vjerujem da će se pronaći investitor i da ćemo na jesen objaviti natječaj, zaključio je Marić.

Zadovoljan sastankom i novim Zakonom o upravljanju državnom imovinom bio je i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

“Čestitam ministru i njegovoj ekipi na donošenju novog zakona jer će itekako olakšati jedinicama lokalne samouprave rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, odnosno vraćanje ili davanje imovine u njihovo vlasništvo. Mnogo smo puta morali odustati od javljanja na određene mjere i povlačenje bespovratnih sredstava iz EU fondova zbog nemogućnosti rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i povrata imovine, rekao je Kolar

Kako je dodao, novim zakonom to je puno jednostavnije i brže. Zahvalio se ministru na rješavanju problema oko dvorca Stubički Golubovec. Naime, županija je otkupila jednu polovicu dvorca kroz stečajni postupak a drugu polovicu darovat će država.

Kad je donesen novi zakon, stekli su se uvjeti da mi darovanjem dobijemo drugu polovicu dvorca, tako da ćemo mi i grad Donja Stubica postati vlasnici kompletnog dvorca i okolnog zemljišta i to ćemo riješiti u sljedećih mjesec dana, zaključio je Kolar