Ministar Marić: Punjenje proračuna ide prema planu

Ministar Zdravko Marić

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako očekuje da će podaci za bruto domaći proizvod (BDP) za drugi kvartal biti na tragu procjena Vlade te da punjenje proračuna ide po planu.

Idućega tjedna Državni zavod za statistiku objavit će izvješće o bruto domaćem proizvodu u drugom tromjesečju. Vlada je proračun za ovu godinu temeljila na procjeni rasta gospodarstva od 3,2 posto.

Ministar financija nije htio odgovoriti kako se puni proračun, kazavši tek da sve ide po planu.

Na upit novinara da potvrdi kako se očekuje barem 800 milijuna kuna više prihoda od turizma, Marić je odgovorio da je još rano za takve podatke, jer za statistiku turizma treba neko vrijeme. Ali, za sada su pokazatelji relativno dobri.

Na upit hoće li biti daljnjeg smanjvanja porezne presije bude li viška proračunskih prihoda nad rashodima, Marić je kazao da je ključ stabilnih javnih financija rashodna strana proračuna.

“Znate moju ustaljenu rečenicu, to je stav koji zagovaram kao ministar, a mislim da imam i potporu i u Vladi, a to je da ključ javnih financija rashodna strana proračuna.

Sav je višak prihoda za smanjivanje deficita i duga i za daljnje porezno rasterećenje”, zaključio je ministar financija.