Ministar Marić: Proračun u suficitu prvi put od Hrvatske samostalnosti

Izvor: Nacionalno/Dražen Prša

Suprotno svim očekivanjima, državni je proračun prvi put od hrvatske samostalnosti godinu završio u suficitu. Time će se javni dug smanjiti s 80 na 78 posto BDP-a. Rekao je to, u ekskluzivnom razgovoru za HRT, ministar financija Zdravko Marić naglasivši da je na bolje punjenje proračuna najviše utjecala porezna reforma.

“U petak smo zaključili riznicu i platili sve unešeno u sustav. 2017. je bila povijesno uspješna. Konačne podatke ćemo imati na proljeće kad će DZS i HNB objaviti službene podatke uz verifikaciju Eurostata, no možemo reći da smo u odnosu na originalni plan 5 milijardi ostvarili bolji rezultat, s prihodovne i s rashodovne strane. Ali ovaj put smo prvi puta od 2009. povećali plaće, indeksirali mirovine, ostvarili uštede na kamatama i drugo.

Posebno treba spomenuti kad se sve zbroji u državni proračun, proračun opće države u 2017. je bio u suficitu. Dakle, ostvarili smo višak prihoda nad rashodima. To je prvi puta od kada mjerimo i pratimo po europskoj metodologiji, a prema mojim saznanjima i prvi puta od naše neovisnosti i samostalnosti.

Taj podatak utječe i utjecat će na smanjivanje javnog duga u BDP-u u odnosu na prethodno projiciranih 80 posto, a prema našim zadnjim projekcijama idemo unutar 78 posto BDP-a i činimo situaciju da bismo na polovici našeg mandata već ispunili i premašili cilj koji smo si zadali za cijeli mandat”, rezimirao je ministar financija Zdravko Marić.

Na pitanje koji je razlog tako dobrom punjenju proračuna te koliko su na to utjecali rekordi ovoga ljeta u tuzimu odgovorio je: “Oni su zasigurno imali svoj udio uz općenito performanse našeg gospodarstva i općenito efikasno prikupljanje poreznih prihoda. Ja ću apostrofirati i poreznu reformu koja se pokazuje kao vrlo uspješna i dobro ciljana.”

Bilo je riječi i o cestarskom sektoru koji godinama generira dugove te o tome postoji li dugoročna strategija za rješavanje tog problema. “Naravno da postoji i to je također jedna od reformi koje smo osmislili. Nemojmo zaboraviti da smo prije 2 godine razgovarali o prodaji i monetizaciji autocesta. Mi smo se opredijelili za financijsko restrukturiranje, a to podrazumijeva restrukturiranje postojećeg duga, sada je on oko 5 milijardi eura”, rekao je Marić.

Ministar je govorio i o porezu na nekretnine te kada bi ga Vlada mogla uvesti. “Pa od njega se odustalo. Znate i sami, Hrvatski sabor je na prijedlog Vlade izbacio porez na nekretnine iz Zakona o lokalnim porezima za 2018. Sve ostaje kao što smo imali do sada, znači građani će plaćati komunalnu naknadu.”

Jedno od pitanja odnosilo se i na zdravstveni sustav u kojem su također milijarde kuna duga te kakva nas reforma zdravstvenog sustava očekuje. “Neminovno je napraviti reformski paket na troškovnoj strani kako u smislu operativnosti i samog poslovanja bolnica i s druge strane HZZO-a, prvenstveno u smislu nabave lijekova i opreme. Tu mislimo da postoji prostor i na tome ćemo raditi u godini koja slijedi”, kazao je.

“U 2018. smo već definirali okvir porezne politke, ali ja mogu i ovim putem reći i obećati građanima da ćemo ponovno učiniti jedan značajan iskorak i prvo napraviti analize i procjene te onda doći s jednim prijedlogom kvalitetnih mjera daljnjeg poreznog i administrativnog rasterećenja za 2019.”, najavio je ministar financija. (HRT)