Ministar Marić posjetio Petrinju – Dumbović: Grad Petrinja mora biti prioritet države

Ministar državne imovine Goran Marić danas je posjetio grad Petrinju. Gradonačelnik Darinko Dumbović upoznao je ministra s problemima s kojima se susreće ovaj kraj, a današnji posjet je prvi posjet jednog ministra nove Vlade RH Petrinji. U prvom dijelu posjeta održan je radni sastanak na kojem se razgovaralo o rješavanju imovine Republike Hrvatske na području Grada Petrinje.

U izjavi za medije ministar Marić je istaknio da Vlada RH ima senzibilitet za sve ono što je Petrinja doživjela u ratu, ali i senzibilitet za potrebe Petrinje. Marić je naglasio kako je ovaj kraj prilično ugrožen po pitanju iseljavanja i gospodarskih aktivnost.

„Zahvaljujem gradonačelniku na pozivu – sa zadovoljstvom sam prihvatio ovaj poziv, i gradonačelnik Petrinje je među prvima reagirao na dopis koji je uputilo ministarstvo državne imovine, i to je pokazalo koliko je ambiciozan u riješavanju problema s kojima je Petrinja suočena, a ministarstvo državne imovine će pomoći u riješavanju tih problema. Grad Petrinja je dostavila – ne nekoliko prioriteta, već nekoliko desetaka prioriteta. To me iznenadilo – s kolikom pozornošću, s kolikom profesionalnošću su pristupili riješavanju toliko nagomilanih odnosa i neriješenih problema između grada i države. Evo, i ovo je jedan od tih. Razmotrili smo već neke prioritete, i mogu obećati da ćemo do kraja godine bar dva riješiti, a u zadnjih 15 godina nije gotovo ništa osim prošle godine kad smo zajednički riješili (i ove godine) Dumače i još nekoliko situacija. Mislimo da će u riješavanju tih imovinsko-pravnih odnosa to bitno pridonijeti gospodarskoj aktivnosti i zadržavanju mladih, ali i razvoju grada, a time i RH. Imat ćete u ministarstvu državne imovine partnera” kazao je ministar Marić.

Upitan za broj objekata na području Petrinje u vlasništvu države gradonačelnik Dumbović je kazao da ih ima približno pedesetak.

„Obično smo mi imali ovdje problem i tražili smo rješenje u Zagrebu i nismo ga, možemo reći, nikad ama baš nikad dobili. Znači rješenje ste Vi, došli ste u Grad Petrinju,vidjeli ste ove devastirane objekte, mi smo Vas upoznali sa svim onim objektima koji su u strogom centru grada koji su napušteni, zapušteni koji imaju ono što je najvažnije za budućnost Grada Petrinje, svoju perspektivu kroz naše udruge, petrinjske udruge i sve ono što kroz društveni život, gospodarski život, kroz na kraju politički život, moramo osigurati svim građanima Grada Petrinje. Zahvaljujem se što smo u našoj koordinaciji dobro odradili Malu Goricu, ono što smo odradili kroz Prognaničko naselje Dumače, ono što smo razgovarali za Hrvate iz Bosne i Hercegovine gdje sam i u Saboru postavio pitanje i gdje smo u dobroj koordinaciji napravili dobre temelje za sve nas i za svakog od nas za Grad Petrinju. Znam da je ovo početak jednih preliminarnih razgovora za dobrobit svih građana i znam da ćete sigurno kroz ovih par mjeseci i kroz sve one zakonske regulative koje stoje pred nama u Saboru i kroz sve ono što vi možete, što je u vašoj ovlasti za neke objekte o kojima smo razgovarali u našem zajedničkom sastanku. Neke ćemo sigurno riješiti već do Nove godine i zato se zahvaljujem vama, vašim suradnicima i svima koji su pridonijeli da pojačamo komunikaciju koja je osnovna abeceda ne samo političke kulture nego i života za područjem koje trajno zaostaje u razvoju, a to je Grad Petrinja. Smatram da Grad Petrinja mora biti prioritet države, ali svih onih koji su preuzeli odgovornost.“ kazao je Dumbović.

U drugom dijelu posjeta Petrinji ministar Marić i gradonačelnik Dumbović sa suradnicima su posjetili Petrinjsku kuću zdravlja. Tamo su ih dočekale Marina Kovač, dr.med., koordinatorica za zdravstvene projekte Grada Petrinje i Rada Vlak koordinatorica aktivnosti u Petrinjskoj kući zdravlja. Ministra Marića su upoznale s brojnim projektima koje već godinama odrađuje Petrinjska kuća zdravlja, a sve u cilju poboljšanja zdravstvenog standarda građana Petrinje. Ministar je upoznat i sa problemom Petrinjske kuće zdravlja, a to je da unatoč velikom značaju za Petrinju ova ustanova je “podstanar” u državnoj imovini, te da za to plaća najam.