Ministar Malenica: Vlada će učiniti sve da olakša navijačima u Grčkoj

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica poručio je da će hrvatska Vlada i Ministarstvo poduzeti sve da olakša navijačima uhićenima u Grčkoj preuzimanje kaznenog progona ili preuzimanje izvršavanja kazne, ali da najprije treba pričekati odluku grčkog suda.

“Prerano je o tome govoriti. Treba pričekati odluku suda u Grčkoj o kaznenim i prekršajnim djelima koja se stavljaju na teret”, kazao je u Malenica u izjavi za medije emitiranoj u nedjelju.

Malenica je ranije zatražio da se hrvatskim državljanima osigura pravo na pravično suđenje, pravnu zaštitu i razumijevanje postupka, kao i druga prava za vrijeme lišenja slobode i za trajanja postupka. Ministar je istaknuo da Republika Hrvatska očekuje da će se u suradnji svih nadležnih tijela tijekom postupka rasvijetliti sve okolnosti navijačkih nereda u kojima je poginuo grčki navijač.

Skupina roditelja i članova obitelji Dinamovih navijača, pritvorenih u Ateni nakon ubojstva suparničkog navijača, uputili su u nedjelju pučkoj pravobraniteljici Teni Šimonović Einwalter apel u kojem traže da poduzme sve potrebne radnje kojima bi se pomoglo uhićenim hrvatskim državljanima. Ranije su pozvali Vladu i Predsjednika RH da učine isto, strahujući od osvete grčkih navijača, kršenja presumpcije nevinosti i prava na pravično suđenje.

Roditelji uhićenih upozorili su i na medijski linč, a od pravobraniteljice su, između ostaloga, zatražili da učini sve napore kako bi se uhićene stavilo u jedan zatvor, sve zajedno, te da ih se ne razdvaja radi njihove sigurnosti.

Pravobraniteljica Šimonović Einwalter je u javljanju za Dnevnik Nove TV izjavila da se svako suđenje i ocjenjivanje postoji li nečija odgovornost za djela koja mu se stavljaju na teret mora zadržati unutar sudnice, a ne na ulicama, društvenim mrežama ili medijskom prostoru.

Hrvatski veleposlanik u Ateni Aleksandar Sunko kazao je pak da službene optužnice još nema i da bi se hrvatske navijače moglo teretiti za narušavanje javnog reda, uništavanje imovine i zločinačko udruživanje.

Mediji su ranije izvijestili da se skupinu od 98 uhićenih tereti za 11 kaznenih i prekršajnih djela, a poseban naglasak je stavljen na istragu ubojstva 29-godišnjeg navijača AEK-a, za što su osumnjičeni Hrvat, Albanac i tri Grka.