Ministar Kujundžić za N1: Nije bilo propusta oko EMA-e

HRT

Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo zdravstva i Grad Zagreb pripremali su hrvatsku ponudu za dovođenje sjedišta Europske agenciju za lijekove u Zagreb s 900 zaposlenika i budžetom od gotovo 300 milijuna eura.

No, prema analizi Europske komisije – Hrvatska ponuda puna je praznina i općenitih odgovora. Ministar zdravstva za N1 kaže – propusta nije bilo dok oporba poslu oko kandidature daje čistu jedinicu.

Zagreb silno želi Europsku agenciju za lijekove koja nakon Brexita seli iz Londona. I dok se promotivni materijali hvale glavni grad zemlje poznate po Tesli, Boškoviću, Ružički i Prelogu – službena prijava ne spominje cijeli niz detalja koje su očekivali u Europskoj komisiji, osobito oko zgrade u koju bi Agencija trebala useliti.

Komisija je navela kako hrvatskoj punudi nedostaju detaljnije informacije o uredima i konferencijskim prostorima. Nedostaje važan podatak kada će zgrada biti dostupna, a nema čak ni banalne informacije je li dostupna wi-fi mreža.

Takvih rupa u hrvatskoj ponudi više je od 30, poput nedovoljnih podataka o broju, trajanju i učestalosti letova koje spajaju Zagreb s europskim gradovima.

“Ne, zapravo ne, nije nikakav propust napravljen. Znači osim te rečenicu nisu iščitali da zgradu unutra možemo prilagoditi prema potrebama, je li dvorana treba biti velika 300 kvadrata ili 1300… Vlasnik je rekao da se može sve u roku nekoliko mjeseci adaptirati. Mi smo svjesni da Zagreb nema 100 letova na dan i sve drugo HR ispunjava”, kaže za N1 ministar zdravstva Milan Kujundžić.

No, analiza Komisije pokazuje da nema dovoljno podataka ni o vrtićima i obrazovnim programima na stranim jezicima kao ni informacija o socijalnoj sigurnosti za djecu i bračne drugove zaposlenih u Agenciji.

“Osnovali su famozno povjerenstvo, vidi se kako se to radilo za ovu domaću zadaću. Ocjena bi bila 1.”, kaže bivši ministar zdravstva Siniša Varga.

Iako Komisija nije rangirala zemlje nakon analize prema broju nepotpunih informacija, Hrvatska bi se našla pri dnu ljestvice od 19 prijava. Na vrhu bi bili Barcelona i Kopenhagen s tek 4 ili 5 propusta.

“Ovdje u tehničkoj ocjeni nema manjkavosti što je Hrvatska učinila, a sada počinje lobiranje jer odluka će biti politička, u glasovanju”, kaže Kujundžić.

“Sad je kasno. Švedska je imenovala ministra bez portfelja koji ima jedan jedini zadatak – dovesti u Švedsku Agenciju za lijekove. Hrvatska je to smatrala marginalnim pitanjem i tako će biti ocijenjena kao marginalna zemlja za dovesti Agenciju”, kaže Varga.

U Agenciji radi 900 ljudi, no u internoj anketi koja je procurila u javnost samo 20 posto zaposlenika žele presliti u Zagreb. U Amsterdam ih želi više od 80 posto.

Tijekom listopada o ponudama će biti obavljena i politička rasprava, a konačna odluka pada ministarskim glasanjem u studenom.