Povezite se

Zdravlje

Ministar Kojundžić: Čeka se mišljenje struke, a onda se ide u nabavu lijeka

Objavljeno

-

Hrvatska čeka ponedjeljak i odluku Povjerenstva o kupnji lijeka za sedmero djece iz Klaićeve bolnice u Zagrebu, a ministar zdravstva Milan Kujundžić ističe da novac nije problem, nego je problem stručne naravi.

“Cijela Hrvatska suosjeća pa tako i Vlada i neupitno je da su novci osigurani, samo se čeka mišljenje konzilija kod koje djece će koristiti, a neće štetiti, odnosno može se prihvatiti rizik lijeka. Svi oni pacijenti kod kojih će biti indiciran lijek vrlo brzo će ga dobiti jer su već uspostavljeni kontakti s veledrogerijama koji će nabaviti lijek”, kazao je Kujundžić u razgovoru za Dnevnik Nove TV i dodao: “Ministar financija je rekao da će pronaći novce i to je sada neupitno. Čeka se mišljenje struke, a onda se ide u nabavu lijeka”.

Istaknuo je da “RH slično drugim zemljama EU ima fond za teške bolesti, rijetke bolesti i za skupe lijekove i on je ove godine povećan za 200 milijuna, sa 700 na 900”. “I u ovom slučaju ovo sedmero djece s neuroblastomom nije bio u pitanju novac, nego je ovdje bio problem stručni. Riječ je o novom lijeku o kojemu nema dovoljno spoznaja.

Nejasni su kriteriji kada ga i kod kojeg pacijenta primijeniti. Utoliko je uzeto vrijeme od nekoliko dana koje nije štetilo djeci. Ništa se zbog toga lijeka ne događa hoće li biti primijenjen pet ili 15 dana poslije”, tvrdi Kujundžić.

Na podsjetnik da su veliki dugovi u zdravstvu, i pitanje razmišlja li možda o dijelu sanacije duga kao i prijašnje Vlade, ministar je kazao:

“Ovdje se ne radi o nečemu što je stvar sanacije, nego o trajnom problemu kojeg imamo već godinama. U tome smislu već duže vrijeme zagovaram nacionalni konsenzus kako povećati prihodovnu stranu u zdravstvu i kako ga ne bismo ugrozili i ja vjerujem da ćemo postići nacionalni konsenzus, ne stranački, ne politički, nego nacionalni konsenzus svih četiri milijuna i 200.000, 300.000 državljana RH da moramo iznaći više sredstava kako ne bi ugrozili zdravlje onih kojima je potrebita pomoć”.

“To ne znači poskupljenje dopunskoga, nego to znači analizirati sve modele koje su upotrijebile i druge zemlje, znači postoji desetak mjesta gdje se može povećati prihod. A koliko će u tome sudjelovati dopunsko, koliko cigarete, koliko telefoni, koliko drugi oblici poreza, otvorimo dijalog vidimo što su napravili naši počevši od susjeda Slovenaca pa prema zapadnim zemljama”, zaključio je Kujundžić.

Vijesti

Kampanja za pomoć oboljelima od raka pluća

Published

on

Udruga za borbu protiv raka pluća “Jedra” objavila je u srijedu početak on-line edukativne kampanju za pomoć oboljelima od raka pluća tijekom koje će do kraja studenoga educirati javnost o pravilnom disanju, a oboljelima pružati informacije o ublažavanju nuspojava liječenja.

Naglasak je na edukaciji pravilnog disanja kao važnom dijelu očuvanja zdravlja pluća i video-predavanjima vodećih zdravstvenih profesionalaca za bolesnike s rakom pluća i njihove obitelji, priopćili su iz udruge “Jedra” u najavi kampanje “Dišem za tebe”.

Nepravilno disanje je nepotpuno i plitko, koristi se samo 30-40 posto kapaciteta pluća, dah je sve plići i kraći, a kapacitet pluća sve manji. Pravilno disanje pridonosi zdravlju pluća i izuzetno je važno kod oboljelih od raka pluća, a tehnike pravilnog disanja se uče.

Stoga će se tijekom kampanje putem videoradionica educirati i opća javnost o tehnikama pravilnog disanja.

Sva predavanja su dostupna na digitalnim platformama Udruge “Jedra”, Youtube kanalu i Facebooku do 30. studenoga kada završava Mjesec borbe protiv raka pluća.

Kampanja će se provoditi na on-line platformama Udruge Jedra, internetskoj stranici i društvenim mrežama, Facebook stranici Udruge Jedra i Instagram profilu uz hashtag #dišemzatebe i #rakpluca, te Youtube kanalu  https://www.youtube.com/channel/UCsbXeDdLl-JlrMEYcFZKG9w.

U video-predavanjima zdravstveni djelatnici govore o prevenciji, dijagnostici, liječenju raka pluća, kao i nuspojavama te načinima njihova ublažavanja.

U on-line radionicama fizioterapeuti predstavljaju tehnike pravilnog disanja radi očuvanja i unapređenja funkcije pluća, dok  ambasadori kampanje iz različitih područja djelovanja, od vrhunskih sportaša i olimpijaca do opernih pjevača, objašnjavaju koliko je važno pravilno disanje u postizanju vrhunskih rezultata.

Rak pluća jedna je od najčešćih zloćudnih bolesti te vodeći uzrok smrti među svim karcinomima u žena i u muškaraca, a prema podacima Eurostata Hrvatska je među pet europskih zemalja s najlošijim preživljenjem od raka pluća.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Beroš: Brojke nisu dobre, ali je klinička slika oboljelih blaža

Published

on

Dodao

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak na sjednici Vlade da smo u proteklih tjedan dana zabilježili dosad najveći broj novozaraženih od koronavirusa i da brojke nisu dobre, ali je odnosu na početak epidemije klinička slika oboljelih blaža.

U Hrvatskoj je od početka epidemije zabilježeno 8889 pozitivnih osoba, a trenutno imamo 2352 aktivna bolesnika. Testirano je ukupno 157.387 osoba,

“U proteklih tjedan dana zabilježili smo dosad najveći broj novozaraženih na dnevnoj i tjednoj razini. Brojke nisu dobre, ali u odnosu na početak epidemije klinička slika je blaža”, rekao je Beroš.

Od aktivnih slučajeva 174 osobe su na bolničkom liječenju, što je 7,4 posto od ukupnog broja inficiranih, a na respiratoru je 10 bolesnika, što je 0,4 posto od inficiranih, odnosno 5,8 posto od ukupno hospitaliziranih.

Budući da se rizik prijenosa može ozbiljno smanjiti odgovornim ponašanjem, Beroš je ponovno pozvao građane na dosljedno pridržavanje propisanih mjera.

Napomenuo je kako je u zadnjih tjedan dana oboljelo i 87 soba zaposlenih u zdravstvenom sustavu, a u samoizolaciji je 631 zdravstveni djelatnik.

Beroš je rekao da je bolnicama poslana nova uputa o aktivnijem uključivanju povjerenstava za bolničke infekcije u definiranje uvjeta za posjete roditelja djeci, kako bi se dopustile posjete u što većoj mjeri i sa što je moguće dužim vremenskim trajanjem, u skladu s epidemiološkim preporukama i infrastrukturnim mogućnostima ustanove.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Novacyt proizveo test koji razlikuje covid-19 i gripu

Published

on

Dodao

Tvrtka za kliničku dijagnostiku Novacyt stavila je na tržište test koji razlikuje covid-19 od gripe.

Kompanija je objavila da test “Winterplex” prepoznaje dva gena specifična za covid-19, kao i gene koji detektiraju gripu tipa A i B te respiratorni sincicijski virus RSV.

“Vjerujemo da je Winterplex prvi odobreni test koji razlikuje covid-19 od uobičajenih respiratornih bolesti”, rekao je direktor Novacyta Graham Mullis.

Novi test reakcije lanca polimeraze (PSR) jedan je od brojnih proizvoda tipa PCR koji su već na tržištu i koji dijagnosticiraju prisutnost covida-19.

PCR je glavna metoda testiranja u brojnim zemljama. Njime se otkriva bolest tako što se genetski materijal umnožava do točke u kojoj ga znanstvenici mogu detektirati.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije