Ministar Kojundžić: Čeka se mišljenje struke, a onda se ide u nabavu lijeka

Hrvatska čeka ponedjeljak i odluku Povjerenstva o kupnji lijeka za sedmero djece iz Klaićeve bolnice u Zagrebu, a ministar zdravstva Milan Kujundžić ističe da novac nije problem, nego je problem stručne naravi.

“Cijela Hrvatska suosjeća pa tako i Vlada i neupitno je da su novci osigurani, samo se čeka mišljenje konzilija kod koje djece će koristiti, a neće štetiti, odnosno može se prihvatiti rizik lijeka. Svi oni pacijenti kod kojih će biti indiciran lijek vrlo brzo će ga dobiti jer su već uspostavljeni kontakti s veledrogerijama koji će nabaviti lijek”, kazao je Kujundžić u razgovoru za Dnevnik Nove TV i dodao: “Ministar financija je rekao da će pronaći novce i to je sada neupitno. Čeka se mišljenje struke, a onda se ide u nabavu lijeka”.

Istaknuo je da “RH slično drugim zemljama EU ima fond za teške bolesti, rijetke bolesti i za skupe lijekove i on je ove godine povećan za 200 milijuna, sa 700 na 900”. “I u ovom slučaju ovo sedmero djece s neuroblastomom nije bio u pitanju novac, nego je ovdje bio problem stručni. Riječ je o novom lijeku o kojemu nema dovoljno spoznaja.

Nejasni su kriteriji kada ga i kod kojeg pacijenta primijeniti. Utoliko je uzeto vrijeme od nekoliko dana koje nije štetilo djeci. Ništa se zbog toga lijeka ne događa hoće li biti primijenjen pet ili 15 dana poslije”, tvrdi Kujundžić.

Na podsjetnik da su veliki dugovi u zdravstvu, i pitanje razmišlja li možda o dijelu sanacije duga kao i prijašnje Vlade, ministar je kazao:

“Ovdje se ne radi o nečemu što je stvar sanacije, nego o trajnom problemu kojeg imamo već godinama. U tome smislu već duže vrijeme zagovaram nacionalni konsenzus kako povećati prihodovnu stranu u zdravstvu i kako ga ne bismo ugrozili i ja vjerujem da ćemo postići nacionalni konsenzus, ne stranački, ne politički, nego nacionalni konsenzus svih četiri milijuna i 200.000, 300.000 državljana RH da moramo iznaći više sredstava kako ne bi ugrozili zdravlje onih kojima je potrebita pomoć”.

“To ne znači poskupljenje dopunskoga, nego to znači analizirati sve modele koje su upotrijebile i druge zemlje, znači postoji desetak mjesta gdje se može povećati prihod. A koliko će u tome sudjelovati dopunsko, koliko cigarete, koliko telefoni, koliko drugi oblici poreza, otvorimo dijalog vidimo što su napravili naši počevši od susjeda Slovenaca pa prema zapadnim zemljama”, zaključio je Kujundžić.