Ministar Krstičević uz plaću od 21.000 kuna prima i 8.961 kunu mirovine!

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK

Da li je ovo moguće ?! Neki tvrde da je, i to na primjeru ministra obrane Damira Krstičevića koji uz ministarsku plaću u iznosi 21.158 kuna prima i 8.961 kunu mirovine. Pa, evo kako je to moguće ….

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa objavilo je krajem siječnja izmijenjenu imovinsku karticu ministra obrane, Damira Krstičevića. U njoj se našla kuća u Žaboriću oko koje se stvorila afera, dotad neupisani gliser, puno veća plaća, ali i mirovina. Naime, Krstičević je po novom prijavio plaću od 21.158 kuna mjesečno, dok je ranije ona bila upisana na 16.255 kuna neto. Tu su i tri stana u Zagrebu i neke druge manje nekretnine.

Sasvim neprimjetno u novoj imovinskoj kartici ministra obrane prošli su mjesečni prihodi od osiguranja koji iznose 8.961 kunu. No, ne zadugo jer je Nacional jučer objavio kako je riječ o prihodima od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, odnosno ministrovoj mirovini u navedenom iznosu, a koju prima uz navedenu plaću.

Iz Ministarstva obrane potvrdili su da je riječ o ministrovu prihodu od mirovine na koju je ostvario pravo, ali je problem nastao u tome što u imovinskoj kartici ne postoji adekvatna rubrika pa se taj prihod pokazao kao prihod od osiguranja, iako je zapravo riječ o mirovinskom osiguranju.

Damir Krstičević pravo na mirovinu ostvario je kao djelatna vojna osoba u skladu sa Zakonom o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba i Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Nacional je doznao da Krstičević ostvaruje pravo samo na dio mirovine i to temeljem profesionalne nesposobnosti za rad te na temelju vojno-braniteljskog statusa.

Međutim, kako je moguće da osoba nesposobna za rad istovremeno radi i prima plaću i mirovinu? Krajem prošle godine Mirovina.hr ukazala je na činjenicu da hrvatski ratni vojni invalidi, za razliku od ostalih umirovljenika u invalidskoj mirovini, smiju raditi po povlaštenim uvjetima uz isplatu mirovine.

Umirovljeni hrvatski branitelj može raditi do polovice punog radnog vremena bez obustave ili smanjenja mirovine, dakle kao i ostali. No, mogu raditi i puno radno vrijeme uz isplatu pola mirovine, što umirovljenici iz rada ne mogu. Riječ je o braniteljima bez statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida.

Ako ste HRVI u invalidskoj mirovini zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti (prema posebnom zakonu kojim se uređuju prava hrvatskih branitelja od 1.1. 2019. godine) možete raditi na puno radno vrijeme uz smanjenje mirovine za jednu trećinu. Dakle, uz cijelu plaću imate opciju dobivati i dvije trećine mirovine (mirovinski faktor 0,6667, odnosno smanjenje mirovine za oko 1/3). Pritom, nećete ići na reviziju svog invaliditeta. Upravo u ovoj grupi nalazi se ministar obrane Damir Krstičević.

Također, ako ste HRVI u invalidskoj mirovini zbog potpunog gubitka radne sposobnosti, možete raditi manje od 3,5 sati dnevno bez obustave ili smanjenja mirovine. Čak ni u tom slučaju nema revizije pa je lažnog ratnog invalida u mirovini nemoguće detektirati čak i kroz rad. Valja reći kako je velik dio HRVI statusa dobiven temeljem PTSP-a, a ne fizičke invalidnosti.

Nacionalno/mirovina.hr