Ministar Krstičević: U MORH-u nam je važno čuti i prijedloge braniteljskih udruga

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u utorak je primio predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata  te naglasio važnost partnerstva s braniteljskim udrugama u uspostavi sustava domovinske sigurnosti.

“Vaš doprinos stvaranju hrvatske vojske i hrvatske države je nemjerljiv, stoga nam je važno čuti i vaše prijedloge i razmišljanja”, rekao je Krstičević čelnicima braniteljskih udruga nakon što im je predstavio postignuća Ministarstva obrane i Hrvatske vojske u 2017., kao i prioritete za 2018.

Krstičević je podsjetio i na sinergiju vojske i civilnog društva u pomoći stanovništvu kod snježnog nevremena i poplava, istaknuo nužnost uvezivanja sposobnosti države i lokalne zajednice, kao i važnost uspostave sustava domovinske sigurnosti.

“Tu su nam partneri i braniteljske udruge, čiji potencijal treba uključiti u taj sustav”, poručio je.

Založio se za izradu strateških dokumenata, ponajprije Strategije nacionalne sigurnosti, a osvrnuo se i na novi operativni raspored Hrvatske vojske s ciljem pravodobne reakcije, kao i povratka Hrvatske vojske u gradove diljem Hrvatske -od Vukovara i Varaždina te Sinja do Pule i Ploča.

Ministar Krstičević upoznao je predstavnike braniteljskih udruga i s drugim aktivnostima i postignućima MORH-a i OSRH s naglaskom kako je u fokusu čovjek – vojnik, dočasnik i časnik.

“Hrvatski vojnik je naš brend, a hrvatski branitelj kamen temeljac hrvatske države”, zaključio je ministar Krstičević te naglasio da je Domovinski rat i očuvanje njegovih vrijednosti jedan od prioriteta Ministarstva obrane, što se pokazalo i vraćanjem hrvatske vojske u gradove, kao i na simboličnoj razini.

U tom timu ima mjesta i za branitelje. Vaše iskustvo je dragocjeno, stoga ste svi pozvani da svojim prijedlozima i promišljanjima doprinesete daljnjem razvoju i jačanju pobjedničke Hrvatske vojske, poručio im je ministar Krstičević.

Sastanku su nazočili i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima i savjetnik predsjednice Republike za branitelje Ante Deur.

Šunodv: Nitko ne razumije vojsku bolje od onih koji su je stvarali

Ministar Medved ustvrdio je kako su sinergija i zajedništvo jamstvo da će se realizirati planirano te naglasio potencijal hrvatskih branitelja, kao i njihovu ulogu u konceptu sustava domovinske sigurnosti.

“Budimo ponosni na sve što smo do sada ostvarili, kao i na postignuća MORH-a i Oružanih snaga u čijim su redovima bili i mnogi od nas”, proučio je.

General zbora Mirko Šundov naglasio je kako nitko ne može bolje razumjeti Hrvatsku vojsku od onih koji su je stvarali, ali ni dati bolji prijedlog za budući razvoj te pozvao čelnike braniteljskih udruga na daljnju suradnju izrazivši ujedno nadu kako će ovakvi susreti postati praksa.

Predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata nazočili su i svečanosti imenovanja Sportske dvorane hrvatskih branitelja u Domu HV-a “Zvonimir”.

Natpisnu ploču otkrili su ministri Krstičević i Medved, a dvoranu i sve okupljene blagoslovio je generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medved. (H)