Ministar Krstičević položio kamen temeljac za vatrogasni dom u Dugom Ratu

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević položio je u četvrtak kamen temeljac za novi vatrogasni dom u Dugom Ratu kod Omiša, ističući kako su vatrogasci “naši heroji”, a gradnja ovakvog objekta jedan je od načina kako se društvo može odužiti za njihovu požrtvovnost.

 MORH je priopćio da se ministar Krstičević ovom prigodom zahvalio svim vatrogascima na ogromnom angažmanu u ovoj protupožarnoj sezoni, kada su svojim nesebičnim zalaganjem spašavali živote i imovinu građana. 

 Naglasio je i neizostavnu ulogu vatrogasca, hrvatskih vojnika, policajca, pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja, liječnika, udruga građana, kao i samih građana u borbi protiv požara i svih oblika elementarnih nepogoda.

 Napomenuo je kako je ove godine sustav domovinske sigurnosti uspostavljen na terenu, počiva na Partnerstvu za sigurnost te omogućuje bolju koordinaciju i bržu reakciju.

 Polaganju kamena temeljca nazočili su i posebni savjetnik ministra obrane Ivica Ušljebrka i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, kao i predstavnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Dalmacija” Dugi Rat. 

 Taj DVD ove godine obilježava osamdeset godina postojanja i djelovanja, a budući vatrogasni dom, kako je rečeno, mjesto je vatrogasne izvrsnosti gdje će mladi stjecati prva vatrogasna znanja, dok će dragovoljni vatrogasci imati uvjete za život, rad i jačanje vatrogasnih sposobnosti.

 Vatrogasno društvo u Dugom Ratu osnovano je 1938. godine kao Industrijska vatrogasna četa tvornice “LA DALMATIENNE” Dugi Rat.

 Društvo tako djeluje sve do 1984. godine, kada prelazi u teritorijalno Dobrovoljno vatrogasno društvo bivše općine Omiš. Nakon što je osnovana općina Dugi Rat, DVD “Dalmacija” izlazi iz Vatrogasne zajednice općine Omiš i postaje zasebno Dobrovoljno vatrogasno društvo s područjem požarne odgovornosti u općini Dugi Rat.

(Hina)