Ministar Krstičević podnio ostavku; Predsjednica: Moja izjava nije uperena protiv Krstičevića

Izvor: Dražen Prša/Nacionalno

U ionako napetoj situaciji s požarima dodatno je zaiskrilo nakon izjave predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović iz Salzburga da je vojska mogla ranije pomoći.

Ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević podnio je ostavku, a premijer Andrej Plenković nije je prihvatio. Oglasila se i predsjednica kojoj je ostavka neprihvatljiva, a cijeli slučaj pokazao je da možda postoji problem u razumijevanju same procedure.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović stigla je u Split odmah nakon susreta u Salzburgu te je bila na sastanku Kriznog stožera Splitsko-dalmatinske županije. Nakon toga izjavila je da njezina izjava kako vojska nije bila pozvana na vrijeme – nije bila uperena protiv ministra Krstičevića ni protiv oružanih snaga.

Zakon je jasan. Oružane snage na teren izlaze na zahtjev središnjeg tijela državne uprave za zaštitu i spašavanje. Tko je i kad poslao taj zahtjev?

Dražen Glavina, glavni vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije tvrdi oko 10 sati, a ministar obrane Damir Krstičević kaže da je zahtjev došao oko 16 sati.

Pemijer i MORH poručuju taj je poziv izrečen usmeno, jučer oko 15.30. Sat i pol nakon toga Hrvatska je vojska, zajedno s vatrogascima i mještanima, kažu, bila na vatrenoj liniji.

Analitičar Igor Tabak smatra da politika ima ozbiljan problem u razumijevanju ovlasti Vlade i predsjednice. Hrvatska je u mirnodopskom stanju i takvom stanju vrijedi zakon o sustavu civilne zaštite donesen u ljeto 2015. kojem se jasno kaže kada vojska može izaći van i kada djeluje. Dakle na poziv glavnog vatrogasnog zapovjednika.

Podsjetimo, rano poslijepodne ministar obrane Damir Krstičević podnio je ostavku.

Krstičević je ostavku podnio nakon što je predsjednica Republike, koja je i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH, Kolinda Grabar-Kitarović izjavila da je vojska mogla ranije pomoći u gašenju katastrofalnog požara kod Splita i da treba provesti istragu o tome kako je požar buknuo i proširio se.

Mi smo došli među prvima. Vi znate kakav je sustav. Sustav je takav da mi reagiramo kad nas se pozove. Ja ne mogu utjecati kada će taj lokalni zapovjednik donijeti tu odluku, rekao je Krstičević.

Predsjednica Grabar-Kitarović odbacila je odgovornost ministra Krstičevića i ne prihvaća ponudu ostavke, potvrdio je HRT-u njezin glasnogovornik Luka Đurić.

Predsjednica smatra da je on odličan ministar i da jako dobro radi svoj posao. Poručila je kako vojska ne može sama izaći na teren, nego mora biti pozvan te da odgovornost mojraju snositi oni koji su na terenu krivo procijenili situaciju i nisu na vrijeme pozvali vojsku u pomoć.