Ministar Krstičević obišao radove na vojarni u Pločama

Foto: MORH / K. Brigljević

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u petak je obišao radove u vojarni „Neretva“ u Pločama te istaknuo da su Ploče strateška točka Hrvatske vojske na jugu i buduće gravitacijsko središte Hrvatske ratne mornarice.

“Drago mi je što se Hrvatska vojska vraća na jug Hrvatske i što ćemo proslaviti Dan Hrvatske ratne mornarice ovdje u Pločama. Ploče su strateška točka Hrvatske vojske na jugu i buduće gravitacijsko središte Hrvatske ratne mornarice, rekao je ministar Krstičević.

Kako je dodao, u Pločama će biti smještena satnija Mornaričko-desantnog pješaštva koja će biti mobilna tako da može intervenirati u vrlo kratkom vremenu u bilo kojem prostoru južne Hrvatske i cijelog otočja i priobalja.

“Vojarna će biti tako opremljena da ova nova postrojba može imati brz manevar i intervenciju s mora, a sve u funkciji zaštite sigurnosti hrvatskih građana na ovim prostorima. Vjerujem kako će upravo ova postrojba biti ponos juga Hrvatske“, rekao je Krstičević, stoji u priopćenju MORH- a.

Ministar Krstičević je također istaknuo kako se na primjeru Ploča može vidjeti važnost sinergije vojske i naroda, “jer upravo vojska proizlazi iz naroda i njemu služi.”

Hrvatska vojska je pomogla u uređenju gradske plaže u Pločama, što će, rekao je biti osnovni preduvjet za razvoj turističkog potencijala tog mjesta.

Krtičević je sretan što je u Pločama suradnja vojske i lokalne zajednice izvrsna “što se vidjelo i na primjeru uređenja plaže u Pločama. Gradimo i dalje taj odnos na vrijednosti odgovornosti, profesionalnosti i ljubavi prema Hrvatskoj“, zaključio je.

Zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid rekao je kako je prilikom uređenja plaže u Pločama, u 55 dana koliko su trajali radovi, angažirano dvadesetak vojnika, četiri inženjerijska stroja te dva samoistovarivača.

„Angažman pripadnika Hrvatske vojske u Pločama nedvojben je pokazatelj kako vojska ontinuirano pomaže lokalnoj zajednici. Dio smo ovoga društva i želimo dati svoj doprinos u njegovom razvoju. Hrvatska vojska je moćna u tehničkom i personalnom potencijalu, sa širokim spektrom sposobnosti koji stoje na raspolaganju hrvatskim građanima“, rekao je Kundid.

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić rekao je da Hrvatska vojska urasta u društvo, u lokalnu zajednicu, i istaknuo kako je zahvalan zbog povratka vojske u Ploče.

„To je dobro i za gospodarski napredak ovoga grada. Zahvaljujem se što je vojska dobila na važnosti, što joj je vraćen dignitet, a dokaz tomu je i odluka o nabavi višenamjenskog borbenog aviona na kojoj čestitam“, rekao je župan Dobroslavić.

Gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević je zahvalio Vladi i ministru Krstičeviću na iskazanoj inicijativi i uloženom naporu za razvoje grada Ploče i tog dijela Hrvatske.

„Hvala Hrvatskoj vojsci koja je u koordinaciji s lokalnom zajednicom uredila plažu u Pločama. Napravili ste za ovaj kraj što je malo tko napravio, prepoznali ste problematiku ovoga grada i pomažete nam u rješavanju istog“, poručio je gradonačelnik.

Kako je priopćeno iz MORH-a, u obilasku radova u vojarni „Neretva“ bile je i državna tajnica ministarstva poljoprivrede Marija Vučković, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general bojnik Mladen Fuzul i drugi.