Ministar Krstičević na sastanku ministara obrane NATO-a

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević sudjelovat će u srijedu i četvrtak na sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu, najavljeno je iz ministarstva obrane, a ministri bi na dnevnom redu trebali imati zapovjednu strukturu NATO-a, Afganistan i Sjevernu Koreju.

“Prvi je to sastanak ministara obrane u svjetlu intenziviranja priprema za summit NATO-a koji će se održati 11. i 12. srpnja 2018. u sjedištu NATO saveza u Bruxelleu. Na sastanku će se raspravljati o NATO-ovoj zapovjednoj strukturi, Sjevernoj Koreji, angažmanu država članica u Afganistanu i sigurnosnim izazovima današnjice”, kaže se u priopćenju iz MORH-a.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u uoči sastanka da vojni savez planira povećati broj vojnika u NATO-voj misiji Odlučna potpora u Afganistanu sa sadašnjih 13.000 na 16.000.

Oko polovice dodatnih vojnika trebalo bi doći iz SAD-a a ostali iz drugih članica NATO-a.

Nove snage ne bi sudjelovale u borbama već bi nastavile obučavati, pomagati i savjetovati afganistanske snage.

Obrambeni ministri također bi se trebali složiti oko plana formiranja novih zapovjednih struktura kako bi se vojska i oprema mogli brže premjestiti preko Atlantika i unutar Europe. Taj je korak zamišljen kao odgovor na rastuće tenzije s Rusijom.

Sjeverna Koreja također će biti na dnevnom redu.

“Oni su prijetnja saveznicima u NATO-u, našim partnerima i međunarodnom režimu neširenja oružja. Imamo sposobnosti i imamo odlučnost da odgovorimo na svaku agresiju”, rekao je Stoltenberg. (Hina)