Ministar Krstičević ispratio 5. vojni kontigent u Poljsku

Bjelovar, 22.10.2019 - Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević nazočio je svečanom ispraćaju 5. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (EFP – Enhanced Forward Presence) u Republiku Poljsku. foto HINA/ Igor KOKORUŠ/ ik

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ispratio je u utorak u bjelovarskoj vojarni Bilogora na misiju NATO-a u Poljskoj peti kontigent Oružanih snaga u čijem je sastavu 80 je pripadnika Hrvatske vojske uključujući  tri žene.

Tijekom idućih šest mjeseci kontigent će biti smješten na sjeverozapadu Poljske u kojem je smještena borbena grupa NATO-a koju, uz Hrvatsku vojsku, čine pripadnici oružanih snaga SAD-a, Rumunjske i Velike Britanije.

 Potpredsjednik Krstičević zahvalio je obiteljima vojnika na potpori, a sudjelovanje Hrvatske vojske u aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti smatra odrazom poštovanja i solidarnosti prema poljskom narodu, ali i temeljnom obvezom Hrvatske kao članice NATO-a

” Budite dostojni predstavnici časne pobjedničke Hrvatske vojske i naše domovine, i uvijek svjesni žrtve koju su položili naši hrvatski branitelji”, poručio je ministar Krstičević poželjevši pripadnicima kontingenta uspješnu i sigurnu misiju te sretan povratak obiteljima.

Koncept ojačane prednje prisutnosti usmjeren je na podizanje sigurnosti građana Saveza na tom području. Sudjelovanjem u aktivnostima ojačane prednje prisutnosti članice NATO-a dokazuju jedinstvo, sposobnost i spremnost za obranu integriteta i suvereniteta granica.

Uz članove obitelji i prijatelja, ispraćaju su nazočili zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnik Drago Matanović, vojni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj brigadir Robert Matthers, predstavnici Grada Bjelovara, Bjelovarsko-Bilogorske županije kao i predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.