Povezite se

Vijesti

Ministar Horvat otkrio koliko je do sada plaćena zaštitna oprema

Objavljeno

-

Ministar gospodarstva Darko Horvat kazao je da se mjere moraju popuštati oprezno kako se ne bismo vratili dva koraka unatrag. Za banke kaže da i one moraju maksimalno sniziti kamate i naknade i da ne možemo ponovno 6 ili 7 godina izlaziti iz krize. Osvrnuo se i na način i troškove nabave zaštitne opreme.

“U ovih nekokliko mjeseci vrlo su nezahvalne procjene glede situacije u kojoj se nalazi ne samo Hrvatska i naši najveći trgovinski partneri nego i treće zemlje iz i prema kojima je išao promet usluga i roba.

Kada budemo sigurni da je generirana dovoljna potražnja i gospodarstvo će se vraćati u punu funkcionalnost. A to će sve ovisiti o duljini trajanja epidemiološke krize, a u skladu s uputama epidemiologa ćemo otpuštati mjere vrlo oprezno jer ne želimo da nas prehrabi korak u bliskoj budućnosti vrati dva koraka unatrag”, komentirao je ministar gospodarstva Darko Horvat utjecaj epidemije koronavirusa na hrvatsko gospodarstvo, prenosi N1

“Kada smo svjesni činjenice da nećemo imati onakvu turističku sezonu, izvozne rezultate i industrijski aspket kakav smo imali u posljednje tri godine, jasno je da će do pada doći. Ja od prvog dana ne krijem zabrinutost i brojke nam neće ići u prilog”, kaže Horvat, ali napominje da jedna doza optimizma leži u činjenici da nismo sami, već smo dio europskog tržišta.

“Nikako ne smijemo dozvoliti, bez obzira na pad koji će se dogoditi tijekom 2020., da se u normalnu vraćamo 6, 7 ili 8 godina.” Misli da određeni aspekti gospodarstva neometno rade i izvoze pa će tim lokomtivama morati dati dodatni poticaj.

Pojasnio je i da danas ide na rezanje lima u 3. maj jer se u Rijeci događa nešto što se nije događalo četiri godine i to je novi početak za riječko brodogradilište.

“Očekujem od banaka da budu servis poduzetništvu i gospodarstvu kao i građanima koji se zajedno s Vladom bore za očuvanje radnih mjesta. Kada je dobro građanima i poduzetnicima logično je da je dobro i bankama, kada svi trpimo određene štete, ne tvrdim da mora trpiti bankarski sustav, ali mora biti solidarnosti bankarskog sustava pogotovo u trenutku kada će gospodarstvo trebati novu financijsku injekciju.

Očekujem da se naknade i kamatne stope svedu na minimalnu moguću mjeru i budu dio hrvatskog poslovnog okruženja i preuzmu veći rizik nego što su do sada, ako želimo konsenzus i banke moraju sudjelovati kako bi već 2021. prošli s osjetnim i vidljivim rastom.”

Oko nabavke zaštitne opreme kaže da je Vlada od pet, šest domaćih dobavljača gotovo ispraznila skladišta, a u razgovoru s veledrogerijama zbog njihove nelikvidnosti nisu se mogli na njih osloniti na nabavu pa su premijeri Hrvatske i Kine dogovorili nabavu robe, a cijene su transparentne.

“Nabavili smo s kineskog tržišta vrijednost robe od 240 milijuna kuna, prvenstveno za zdravstveni sustav, a onda i za ostale, a u sljedećih 14 dana ostale pošiljke će biti isporučene, radimo s dva renomirana proizvođača u Kini. Roba koja stiže je adekvatne kvalitete i dodatno smo je testirali i ispunjava sve uvjete.”

Oko prvotnog odustajanja od 19 milijuna kuna vrijednog posla s mladom tvrtkom iz Pule i ugovaranjem novog posla od oko milijun kuna Horvat kaže: 

“Budimo vrlo oprezni kada govorimo o gospodarskim subjektima koji funkcioniraju na tržištu. Mi u ovom trenutku kroz 5-6 lanaca dobavljamo robu. Od samog prvog dana kada je robu trebalo nabavljati, a nije bilo robe, bili smo prisiljeni na avansna plaćanja. Da se nije dogodila donacija, a kompanija koju spominjete nije jedina, mi smo isti dan dobili avion donirane robe iz Katara pa se smanjila potreba.

Mi smo u novinarskim odgovorima dali i cijene i dobavne lance i iznose. Od pulske kompanije je nabavljeno negdje za 1,2 milijuna kuna,  jedna je od šest dobavljača s kojima se radilo u 45 dana. Ako bude potrebe, ne vidim zašto predmetna tvrtka i tvrtke s kojima smo radili, ako na svojim skladištima imaju robu koja nam treba, zašto ne bi tražili ponude i od njih i ako se ponude smatraju korektnima išlo u kupovinu”, kaže Horvat.

Nastavlja da problema s opskrbom sada nemamo, a prvih dana su se snalazili i na tržištu Hrvatske, Njemačke, Austrije, Belgije, Njemačke i pokupovali su sve što su mogli jer je bila potreba.

Vezano za njegovu najavu domaće proizvodnje respiratora kaže da su sve maske filterskih sposobnosti većih od 95 posto deklarirani kao respiratori, ali i uređaji koji pomažu disanje također. 

U proteklih nekoliko dana na tržište su počeli dobavljati maskice filterskih sposobnosti FFP2 i FFP3 i počeli su proizvoditi mekano vlakno od kojeg se proizvode maske.  Poslovni model za proizvodnju uređaja respiratora još nisu završili.

Na pitanje oko parlamentarnih izbora kaže da će do njih doći kada se oni budu mogli normalno održati, a HDZ je spreman za izbore i da se održe sljedeće nedjelje.

Nacionalno/N1.

Politika

Plenković u Sisku: Bernardić se diskvalificirao za bilo kakvu ozbiljnu dužnost

Published

on

Predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković izjavio je u srijedu u Sisku kako se predsjednik SDP-a  Davor Bernardić svojim ‘briljantnim nastupima’ diskvalificirao za bilo kakvu ozbiljnu dužnost i da je oporba čitavog mandata pokazala visok stupanj destruktivnosti.   

Plenković je u Sisku sudjelovao na sjednici HDZ-a Sisačko-moslavačke županije u proširenom sastavu. Razgovarano je o pripremama za parlamentarne izbore i usvajanju programa, a s premijerom je bio potpredsjednik Vlade ministar Davor Božinović, koji će predvoditi listu HDZ-a u 6. izbornoj jedinici.

Premijer je izrazio uvjerenje da će HDZ ponovo dobiti povjerenje građana za još jedan mandat.

Nakon sastanka Plenković se na upite novinara osvrnuo na kritike Davora Bernardića upućene s današnje konferencije za novinare u SDP-u. 

‘Nisam pratio njegovu pressicu, ali dobro se sjećam njegova nastupa kada je bila rasprava o glavnoj državnoj odvjetnica, tada je SDP nije podržao. Čuo sam i predsjednika Republike. Mislim da bi se o tome trebali zapitati. Državno odvjetništvo i policija potpuno su neovisni u obavljanju svog posla, to mogu jasno potvrditi i do sada nije bilo vidljivih dokaza da je to drugačije, rekao je Pleković.

“Bernardić se sa svojim briljantnim nastupima diskvalificirao za bilo kakvu ozbiljnu dužnost, osobito svojim komentarima na predsjednika Sabora. Bitno je podsjetiti javnost na tu sofisticiranost izričaja”, istaknuo je.


Ucitavanje vijesti

Politika

Škoro kaže da ZDS nije prekršaj i da je apsurd da se to uopće dovodilo u pitanje

Published

on

Današnju oduku Visokog upravnog suda po kojoj pozdrav “Za dom spremni” u pjesmi Bojna Čavoglave nije prekršaj komentirao je na Facebooku Miroslav Škoro…

Napisao je da pozdravlja ovu presudu, a za “Bojnu Čavoglave” kaže da je simbol Domovinskog rata. Dodaje da je apsurd da se to uopće dovodilo u pitanje.

“Domovinskom pokretu Domovinski rat je svetinja. Zato pozdravljamo presudu po kojoj pozdrav Za dom spremni u pjesmi Bojna Čavoglave, simbolu Domovinskog rata, nije prekršaj. Apsurd je da se to uopće dovodilo u pitanje, posebno kada znamo da se slobodno maše jugoslavenskim, ali i komunističkim simbolima što je protivno rezoluciji Vijeća Europe 1481, a groblja krase spomenici četničkim vojvodama.

Nikada ne smijemo zaboraviti tko je zaslužan za našu slobodu, kao ni tko je odgovoran za našu patnju i kakve simbole je nosio”, napisao je Škoro u objavi.

Domovinskom pokretu Domovinski rat je svetinja. Zato pozdravljamo presudu po kojoj pozdrav Za dom spremni u pjesmi Bojna…

Objavljuje Miroslav ŠkoroSrijeda, 3. lipnja 2020.

Ucitavanje vijesti

Politika

Plenković: U 2. izbornoj jedinici očekujemo najmanje 6 mandata

Published

on

HDZ i partneri u 2. izbornoj jedinici očekuju najmanje šest saborskih mandata, jednako kao što su osvojili na prethodnim parlamentarnim izborima 2016., izjavio je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u srijedu u Bjelovaru, gdje je održana sjednica županijskog HDZ-a.

Na sastanku HDZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije u proširenom sastavu sudjelovao je i nositelj liste HDZ-a za 2. izbornu jedinicu, predsjednik Hrvatskog sabora i politički tajnik HDZ-a Gordan Jandroković.

„Siguran sam da će naša lista zajedno s partnerima ostvariti još jednom minimalno šest mandata kao što je to bilo i 2016. godine. Govorim to s uvjerenjem da smo učinili puno za ovu županiju. Samo u krizi Covida-19 dali smo 76 milijuna kuna direktne pomoći poslodavcima za isplatu plaća radnicima za ožujak i travanj”, istaknuo je premijer Plenković.

Odgovarajući na tvrdnje oporbe da Vlada nije učinila ništa za Bjelovarsko-bilogorsku županiju, Plenković je podsjetio na otvorenje brze ceste od Vrbovca do Farkaševca te nastavak izgradnje te ceste prema Bjelovaru, kao i otvorenje željezničke pruge Sv. Ivan Žabno – Gradec.

 Dodao je i da je Restart koalicija prepisala svoj program iz 2011. godine.

Na novinarsko pitanje hoće li se izgradnja nove bjelovarske bolnice koja je u tijeku, a za čiji dovršetak nedostaje stotinjak milijuna kuna, financirati po „pulskom modelu”, dakle uz pomoć države, premijer je naglasio kako je važno da ta bolnica doživi svoje novo ruho.

„Što se tiče mene i kao predsjednika Vlade i kao predsjednika HDZ-a, apsolutno podržavamo taj projekt jer smo svjesni da je bjelovarska bolnica bazirana na nekoj drugoj tehnologiji iz nekih drugih vremena. Siguran sam da Bjelovar i ova županija zavrjeđuju novu bolnicu, a nalazit ćemo financijska rješenja kako da podupremo taj projekt”, rekao je Plenković.

Nositelj liste HDZ-a u 2. izbornoj jedinici Gordan Jandroković, rođeni Bjelovarčanin, kazao je kako mu je upravo ta izborna jedinica bliska jer je pola života proveo u Bjelovaru i već dvaput bio kandidat u njoj.

„Vjerujem da ćemo ostvariti pobjednički rezultat jer je jako puno napravljeno za ovaj kraj, a posebno jer smo zadnjih mjeseci pokazali vrlo snažnu odgovornost i ozbiljnost u prevladavanju najveće krize od Domovinskog rata, one povezane s koronavirusom. Osigurali smo zaista sjajne rezultate kada je u pitanju zaštita zdravlja i ljudskih života u usporedbi s drugim zemljama ne samo u Europi, nego i u svijetu”, rekao je Jandroković.

Podsjetio je i na gospodarski paket mjera gdje je gotovo 600 tisuća ljudi iz privatnog sektora dobilo plaće iz državnog proračuna radi očuvanja poduzeća i radnih mjesta.

Dogovor s HSLS-om i predsjednikom stranke Hrebakom 

Govoreći o listi HDZ-a za 2. izbornu jedinicu, Jandroković je kazao kako je postignut dogovor s HSLS-om i predsjednikom te stranke, bjelovarskim gradonačelnikom Darijem Hrebakom.

Dodao je kako mu se čini kako je to dobra kombinacija.

„Mislim da kolega Hrebak vrlo uspješno upravlja Bjelovarom te da je transparentno upravljanje gradom projekt koji je prepoznat u cijeloj Hrvatskoj. To je jedna dodana vrijednost koju će HDZ itekako prigrliti i isticati tijekom kampanje”, istaknuo je Jandroković.

Nadam se da će hrvatski birači pokloniti vjeru onima koji su ozbiljni i imaju rješenja, a ne samo agresivnost i uvrede, dodao je Jandroković.

Na novinarski upit da komentira nekoliko mjeseci staru izjavu Darija Hrebaka da je koalicija s HDZ-om agonija, Jandroković je odgovorio da je to dio političkog života.

„Mi tražimo najbolja moguća rješenja u cijeloj državi, pa tako i u 2. izbornoj jedinici. Kolega Hrebak vrlo uspješno upravlja Bjelovarom i surađuje s HDZ-om i moj je dojam da je to pobjednička kombinacija. Kroz politički život bilo je različitih suradnji, nekada je i župan Damir Bajs odlično surađivao s HDZ-om i bio ministar u Vladi HDZ-a, a evo ga sad na drugoj strani. To je politički život”, dodao je.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije