Ministar Horvat otkrio koliko je do sada plaćena zaštitna oprema

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Ministar gospodarstva Darko Horvat kazao je da se mjere moraju popuštati oprezno kako se ne bismo vratili dva koraka unatrag. Za banke kaže da i one moraju maksimalno sniziti kamate i naknade i da ne možemo ponovno 6 ili 7 godina izlaziti iz krize. Osvrnuo se i na način i troškove nabave zaštitne opreme.

“U ovih nekokliko mjeseci vrlo su nezahvalne procjene glede situacije u kojoj se nalazi ne samo Hrvatska i naši najveći trgovinski partneri nego i treće zemlje iz i prema kojima je išao promet usluga i roba.

Kada budemo sigurni da je generirana dovoljna potražnja i gospodarstvo će se vraćati u punu funkcionalnost. A to će sve ovisiti o duljini trajanja epidemiološke krize, a u skladu s uputama epidemiologa ćemo otpuštati mjere vrlo oprezno jer ne želimo da nas prehrabi korak u bliskoj budućnosti vrati dva koraka unatrag”, komentirao je ministar gospodarstva Darko Horvat utjecaj epidemije koronavirusa na hrvatsko gospodarstvo, prenosi N1

“Kada smo svjesni činjenice da nećemo imati onakvu turističku sezonu, izvozne rezultate i industrijski aspket kakav smo imali u posljednje tri godine, jasno je da će do pada doći. Ja od prvog dana ne krijem zabrinutost i brojke nam neće ići u prilog”, kaže Horvat, ali napominje da jedna doza optimizma leži u činjenici da nismo sami, već smo dio europskog tržišta.

“Nikako ne smijemo dozvoliti, bez obzira na pad koji će se dogoditi tijekom 2020., da se u normalnu vraćamo 6, 7 ili 8 godina.” Misli da određeni aspekti gospodarstva neometno rade i izvoze pa će tim lokomtivama morati dati dodatni poticaj.

Pojasnio je i da danas ide na rezanje lima u 3. maj jer se u Rijeci događa nešto što se nije događalo četiri godine i to je novi početak za riječko brodogradilište.

“Očekujem od banaka da budu servis poduzetništvu i gospodarstvu kao i građanima koji se zajedno s Vladom bore za očuvanje radnih mjesta. Kada je dobro građanima i poduzetnicima logično je da je dobro i bankama, kada svi trpimo određene štete, ne tvrdim da mora trpiti bankarski sustav, ali mora biti solidarnosti bankarskog sustava pogotovo u trenutku kada će gospodarstvo trebati novu financijsku injekciju.

Očekujem da se naknade i kamatne stope svedu na minimalnu moguću mjeru i budu dio hrvatskog poslovnog okruženja i preuzmu veći rizik nego što su do sada, ako želimo konsenzus i banke moraju sudjelovati kako bi već 2021. prošli s osjetnim i vidljivim rastom.”

Oko nabavke zaštitne opreme kaže da je Vlada od pet, šest domaćih dobavljača gotovo ispraznila skladišta, a u razgovoru s veledrogerijama zbog njihove nelikvidnosti nisu se mogli na njih osloniti na nabavu pa su premijeri Hrvatske i Kine dogovorili nabavu robe, a cijene su transparentne.

“Nabavili smo s kineskog tržišta vrijednost robe od 240 milijuna kuna, prvenstveno za zdravstveni sustav, a onda i za ostale, a u sljedećih 14 dana ostale pošiljke će biti isporučene, radimo s dva renomirana proizvođača u Kini. Roba koja stiže je adekvatne kvalitete i dodatno smo je testirali i ispunjava sve uvjete.”

Oko prvotnog odustajanja od 19 milijuna kuna vrijednog posla s mladom tvrtkom iz Pule i ugovaranjem novog posla od oko milijun kuna Horvat kaže: 

“Budimo vrlo oprezni kada govorimo o gospodarskim subjektima koji funkcioniraju na tržištu. Mi u ovom trenutku kroz 5-6 lanaca dobavljamo robu. Od samog prvog dana kada je robu trebalo nabavljati, a nije bilo robe, bili smo prisiljeni na avansna plaćanja. Da se nije dogodila donacija, a kompanija koju spominjete nije jedina, mi smo isti dan dobili avion donirane robe iz Katara pa se smanjila potreba.

Mi smo u novinarskim odgovorima dali i cijene i dobavne lance i iznose. Od pulske kompanije je nabavljeno negdje za 1,2 milijuna kuna,  jedna je od šest dobavljača s kojima se radilo u 45 dana. Ako bude potrebe, ne vidim zašto predmetna tvrtka i tvrtke s kojima smo radili, ako na svojim skladištima imaju robu koja nam treba, zašto ne bi tražili ponude i od njih i ako se ponude smatraju korektnima išlo u kupovinu”, kaže Horvat.

Nastavlja da problema s opskrbom sada nemamo, a prvih dana su se snalazili i na tržištu Hrvatske, Njemačke, Austrije, Belgije, Njemačke i pokupovali su sve što su mogli jer je bila potreba.

Vezano za njegovu najavu domaće proizvodnje respiratora kaže da su sve maske filterskih sposobnosti većih od 95 posto deklarirani kao respiratori, ali i uređaji koji pomažu disanje također. 

U proteklih nekoliko dana na tržište su počeli dobavljati maskice filterskih sposobnosti FFP2 i FFP3 i počeli su proizvoditi mekano vlakno od kojeg se proizvode maske.  Poslovni model za proizvodnju uređaja respiratora još nisu završili.

Na pitanje oko parlamentarnih izbora kaže da će do njih doći kada se oni budu mogli normalno održati, a HDZ je spreman za izbore i da se održe sljedeće nedjelje.

Nacionalno/N1.