Ministar Goran Marić primio je novog kineskog veleposlanika Nj.E. Zhaominga Hua

Ministar državne imovine Goran Marić sastao se s novim veleposlanikom Republike Kine u RH,  Nj.E. Zhaominga Hua, na temu razvoja gospodarske suradnje, posebice na području infrastrukturnih projekata, turizma te kulture.

Ministar Goran Marić jasno je istaknuo kvalitetnu suradnju s veleposlanstvom NR Kine u Republici Hrvatskoj te izložio nekoliko zanimljivih investicijskih projekata za strane ulagače – bivša vojarna Šepurine kod Zadra, TEF-Tvornica elektroda i Ferolegura d.d. Šibenik kao i projekt Češka vila na Visu.

Cilj projekta vojarne Šepurine je stavljanje u funkciju ovog nadasve atraktivnog područja, čije se razvojno i investicijsko uporište jamči Strategijom razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. godine jer je navedeno područje  predviđeno za turističku namjenu. Glede Tvornice elektroda -TEF u pripremi je međunarodni javni poziv za iskazivanje interesa potencijalnih investitora koji bi u skladu sa svojim namjerama i urbanističkim rješenjima natječaja, odredili  namjenu prostora, čime bi se zapušteno područje bivše tvornice stavilo u funkciju i omogućio daljnji razvoj Grada Šibenika.

Također je upoznao veleposlanika  Nj.E. Zhaominga Hua s novim Prijedlogom zakona o upravljanju državnom imovinom.

Kineski veleposlanik Nj.E. Zhaominga Hua naglasio je činjenicu kako je Hrvatska lijepa i dinamična zemlja, bogate kulturne baštine i razvijenog turizma. Iznio je podatak o prošlogodišnjem porastu kineskih turista za 100 tisuća novih gostiju, te u prvome dijelu ove godine ta je brojka porasla za dodatnih 16%.

Posebno je istaknuo veliki i ozbiljni interes kineskih gospodarstvenika koji su željni razgovora i kontakata o mogućnostima ulaganja u veće infrastrukturne i turističke projekate u Republici Hrvatskoj.