Ministar G. Marić: Tradicija prijateljstva i čuvanja povijesti

Ministar državne imovine Goran Marić danas je boravio u Cavtu gdje je s načelnikom Općine Konavle potpisao ugovor o korištenju Prevlake Društvu prijatelja dubrovačkih starina.

Današnji događaj možemo označiti jasnim odrednicama vremena u smislu starozavjetne parafraze: vremena otimanja, stradanja, zapuštanja! I s druge strane vremena vraćanja otetog i oživljavanja.
Prevlaka, simbol povijesti, prkosa i ponosa, kao najjužnija vrata Hrvatske, prema svojim susjedima i svijetu, postaju istinska otvorena vrata za ljude, kazao je ministr Mrić te dodao:

Hrvatska vlada i Ministarstvo državne imovine, davanjem na korištenje i upravljanje rta Oštro i tvrđave Prevlaka Općini Konavle, prekinuli su stoljetni status Prevlake, kad je ona bila točka sukoba, otimanja, stradanja.

Tamo gdje su uporno dolazili i nasrtali neprijatelji, sad dolaze prijatelji i kao prijatelji će čuvati i upravljati Prevlakom. I otvaraju vrata Prevlake prijateljima!

Prevlaku dajemo na puno povjerenje ljudima koji imaju ideju, znanje i snagu da joj dadu život, sigurnost, novo lice i sadržaj. Oni će sačuvati postojeće i dati nove vrijednosti i smisao.
Današnjim činom na najizravniji način ostvarujemo susret i suradnju s lokalnom zajednicom s lokalnom upravom.

To je ta novost, uloga, misija, odgovornost nove institucije – Ministarstva državne imovine … Ovime Država pokazuje da postoji !

Konavle i Dubrovnik imaju tradiciju u građenju i čuvanju povijesti i prijateljstva. Oni znaju što znači biti otvoren ljudima i svijetu. Ta njihova višestoljetna povijesna škola pokazat će se i potvrditi puninom ulogom upravljanja i gospodarenja Prevlakom.

Želimo da Prevlaka postane najposjećenija točka južne Hrvatske. Želimo da ona bude stvarno i simbolički otvorena vrata za ljude iz čitava svijeta i prozor za pogled u svijet.

TRADICIJA PRIJATELJSTVA I ČUVANJA POVIJESTI Danas sam bio u Cavtatu gdje sam s načelnikom Općine Konavle potpisao…

Posted by Goran Marić on 24. listopada 2017