Ministar Ćorić: Poskupljenje struje ne bi trebalo značajnije utjecati na indeks potrošačkih cijena

Nakon osam mjeseci s nižom cijenom, zbog smanjenja PDV-a, struja od sutra poskupljuje. Razlog je povećanje naknade za obnovljive izvore energije za 7 lipa po kilovatsatu (s 3,5 lp na 10,5 lp). Građani će to vidjeti već na računima u listopadu.

I dok u Vladi tvrde da im to poskupljenje ne bi trebalo poništiti učinak porezne reforme – u gospodarstvu je situacija drukčija.

Kućanstvo s prosječnom potrošnjom od listopada će za struju izdvajati 23 kune mjesečno više. Ili za godinu dana 227 kuna više. Sve to zbog naknade za zelenu energiju. Poskupljenje će na kućnim budžetima najviše osjetiti u Dalmaciji jer se tamo mnogi griju na struju pa u prosjeku troše više od drugih.

I dok su građani tijekom osam mjeseci imali koristi od niže stope PDV-a za struju, taj učinak nije osjetilo gospodarstvo. Njima poskupljenje znači milijune kuna veće izdatke. Među najpogođenijima je proizvođač industrijskih i medicinskih plinova iz Zaprešića koji godišnje potroši struje za oko 30 milijuna kuna. Ovo povećanje od 18% će im biti novi trošak oko 5 milijuna kuna koje će na neki način morati riješiti.

Poslodavci strahuju od lančanog poskupljenja. Posrnulo gospodarstvo tek se počelo oporavljati od krize, a ovo poskupljenje, kažu, vratit će ih korak unatrag. To će rezultirati na kraju u povećanju cijena za krajnjeg korisnika, bio to građanin ili poslodavac, život će nam biti skuplji, past će potrošnja. Ono što nas brine je lakoća kojom se ta odluka donijela, smatra direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić.

Hoće li poskupljenje struje izazvati domino-efekt u gospodarstvu ili poslodavci pušu i na hladno?

Mogućnost lančanih poskupljenja, odbacuje i ministar zaštite okoliša i energetike, inače doktor ekonomskih znanosti, Tomislav Ćorić.

Neprijeporno je da će povećanje naknade za obnovljive izvore energije (OIE) utjecati na cijenu struje za kućanstva pa i za poslodavce. Ono čemu smo svjedočili krajem prošle godine je smanjenje cijene struje uslijed smanjenja PDV-a. Trebalo je napraviti povećanje naknade za OIE, ali se ono nije dogodilo. Ova nova cijena električne energije, koja će proizaći iz povećanja naknade za OiE, na kraju će biti opet manja nego cijena koju smo plaćali lani u prosincu, rekao je ministar Ćorić u središnjem Dnevniku HRT-a.

Kad je riječ o poslodavcima, uistinu povećanje naknade za OEI utjecat će na cijenu struje za poslodavce i povećat će njihove troškove proizvodnje. Nemamo spoznaje da u ovom trenutku u RH imamo tako intenzivne djelatnosti, osim nekoliko poslodavaca, na koje će ovo povećanje struje značajnije utjecati u segmentu troškova njihove proizvodnje odnosno njihovih usluga. Upravo zbog toga sam danas ustvrdio da ovo povećanje naknade za OIE ne bi trebalo značajnije utjecati na indeks potrošačkih cijena u RH, objasnio je Ćorić.

Gospodarstvu trošak raste za 15%, postoje li načini da im se to povećanje kompenzira npr. uspostavom određenog modela subvencioniranja?

Izravni modeli subvencioniranja u EU nisu dopušteni. Ovaj korak povećanja naknade za OIE nije ishitren. Jamčimo da ćemo u sljedećem razdoblju pristupiti vrlo intenzivnim kontaktima s proizvođačima koji dolaze iz segmenta obnovljivih izvora energije i pokušati utvrditi novi model s kojim ćemo ići u narednom razdoblju, odgovorio je ministar.

Ovo povećanje naknade za OIE i dalje nije dovoljno da bi se pokrile sve ranije preuzete obveze financiranja zelenih projekata – hoćete li do kraja godine tu naknadu opet morati povećavati?

Ne. Želim naglasiti, zadnji put se naknada za OIE povećala 2013. godine. Snaga uključenih objekata i proizvodnja iz tzv. obnovljivaca je kontinuirano rasla i ona je ove godine 3-4 puta veća nego 2013. godine, a naknada za OIE je ostala ista. Upravo zbog toga financijski kapaciteti HROTE-a koji obavlja tu preraspodjelu sredstava bili su potpuno iscrpljeni. Ovo što smo učinili ovom naknadom je da smo djelomično stabilizirali sustav za 2017. , odnosno u potpunosti do kraja 2018. godine. No, unatoč ovom povećanju HROTE će 2017. godinu završiti s minusom s preko 100 milijuna kuna minusa, rekao je.

Što je s gradnjom LNG terminala? Od veljače kad smo dobili bespovratnih 102 milijuna eura europskog novca, što je učinjeno u realizaciji projekta?
U posljednjih nekoliko mjeseci aktivnosti po pitanju aktivnosti LNG terminala su znatno napredovale. U ovom trenutku smo fazi neobvezujućih ponuda za zakup LNG terminala. Te neobvezujuće ponude govore o znatno većem interesu za zakup nego što smo očekivali. Očekujemo dovršenje LNG terminala u prvom kvartalu 2019. godine, odgovorio je ministar Ćorić.

A u Vladi ističu kako struja nije poskupjela godinama te kažu da na naplatu stižu ugovori koje je država 2015. potpisala s proizvođačima obnovljive energije.

Njih mnogi sada smatraju krivima za poskupljenje. Plan je bio da se naknada za obnovljive izvore povećava po nekoliko lipa svake godine. Kako se to nije dogodilo, sada imamo skok s tri i pol na deset i pol lipa.

A osim Hrvatske udruge poslodavaca, oglasila se i oporba. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić  poručio je da Vlada obmanjuje javnost, a poskupljenje naziva novim udarom na građane.

HRT