Ministar Ćorić o rokovima za zbrinjavanje otpada- u godinu dana 77 reciklažnih dvorišta

FaH

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić uoči  5. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, u petak je u Vinkovcima rekao da Hrvatska kao članica EU  ima zahtjevan zadatak o odvojenom zbrinjavanju otpada do 2020. no da smo u posljednjih godinu dana “77 reciklažnih dvorišta pustili u proces izgradnje, a da se 22 prijave još uvijek razmatraju”.

Na novinarski upit o poštivanju EU rokova o zbrinjavanju otpada do 2020. Ćorić je rekao da je “2018. je godina izgradnje infrastrukture za gospodarenje otpadom.”

“U posljednjih godinu dana 77 reciklažnih dvorišta pustili smo u proces izgradnje, 22 prijave se još uvijek razmatraju. U ovom trenutku  prema inicijalnim iskazima interesa jedinica lokalne samouprave više od njih je više od 400 iskazalo interes za nabavu spremnika.  Riječ je o nabavi koja bi u ukupnom iznosu trebala prijeći 400 milijuna kuna, rekao je i dodao da je prošli tjedan otvoren  javni poziv za iskaz interesa za nabavu vozila.

To znači da Republike Hrvatska čim prije treba izgraditi sve segmente infrastrukture za zbrinjavanje otpada. Vrh te sante infrastrukture su centri za gospodarenje otpadom Danas ćemo ovdje u Vinkovcima imati priliku potpisati novac za dokumentaciju dvaju centara Orlovnjaka i Šagulje, rekao je ministar Ćorić. (H)