Povezite se

Vijesti

Ministar Ćorić: Cijena vode ne bi trebala narasti iznad razine priuštivosti

Objavljeno

-

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je u petak u Tuheljskim Toplicama kako smatra da cijena vode ne bi trebala narasti iznad razine priuštivosti nakon integracije vodnouslužnih područja. Ćorić je bio sudionik panela Reforma i projekti u vodno-komunalnom sektoru na konferenciji "Reformski potencijal – okvir za provedbu reformskih politika u Hvatskoj" na kojoj sudjeluju župani, gradonačelnici i načelnici općina iz redova HDZ-a u organizaciji Zaklade hrvatskoga državnog zavjeta.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je u petak u Tuheljskim Toplicama kako smatra da cijena vode ne bi trebala narasti iznad razine priuštivosti nakon integracije vodnouslužnih područja.

Ćorić je bio sudionik panela  Reforma i projekti u vodno-komunalnom sektoru na konferenciji  “Reformski potencijal – okvir za provedbu reformskih politika u Hvatskoj” na kojoj sudjeluju župani, gradonačelnici i načelnici općina iz redova HDZ-a u organizaciji Zaklade hrvatskoga državnog zavjeta.

Govoreći o stanju u vodnokomunalnom sektoru, istaknuo je da se donošenjem paketa vodnih zakona otvara prostor za integraciju vodnouslužnih područja sa 190 poslužitelja na nekih 40-ak.

 “Riječ je o velikom zahvatu koji će imati svoje izazovne strane. Siguran sam da ćemo to odraditi kako treba”, izjavio je Ćorić. Odgovarajući na novinarsko pitanje kako je o tome bilo riječi i prošle godine rekao je da je tada najavljeno donošenje paketa vodnih zakona, što je i učinjeno. Dodao je da će se u sljedećih nekoliko mjeseci integracijom vodnouslužnih područja kreirati nova slika Hrvatske po tom pitanju. Vjeruje da će novi sustav profunkcionirati u prvoj polovici iduće godine.

Na pitanje hoće li ta ulaganja utjecati na cijenu vode ministar je odgovorio da cijena ne bi trebala prelaziti razinu priuštivosti koja je tri posto neto raspoloživog dohotka kućanstva. Dodao je da je to jedan od uvjeta.

Ćorić je na panelu spomenuo i projekte aglomeracije, kojih je, po njegovim riječima, diljem zemlje trenutačno u provedbi 46, a vrijedni su oko 19 milijarda kuna.

“To definitivno veseli, ali i postavlja ogroman zadatak pred izvođače koji bi trebali sljedećih nekoliko godina dovršiti te projekte”, zaključio je ministar.

Na novinarski upit komentirao i odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da je premijer Andrej Plenković povrijedio načelo savjesnoga i transparentnog postupanja jer je propustio deklarirati svoju kumsku povezanost s Igorom Pokazom kad ga je predlagao za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu.

“Pokaz je dugogodišnji karijerni diplomat Republike Hrvatske s nizom dužnosti prije ove i zapravo ta odluka da ga se postavi na veleposlaničko mjesto je bila realna i očekivana”, zaključio je Ćorić.

Inače, prije panela u Tuheljskim Toplicama održani su paneli o financijskim okvirima Europske unije u sljedećem razdoblju te financijskim i pravnim aspektima nerazvrstanih cesta i prava puta. Uvodno su govorili državni tajnici u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Velimir Žunac i u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Žunac je podsjetio na 80 milijarda kuna koje su na raspolaganju u ovom razdoblju te da je na početku mandata ove Vlade ugovorenost europskih fondova bila manje od devet posto, a sada je veća od 67 posto.

Rekao je da su u tijeku pregovori u kojima Republika Hrvatska prvi put sudjeluje ravnopravno, a cilj je da se ne smanji alokacija i da se zadrži ova stopa financiranja kako bi se svim prijaviteljima olakšalo financiranje.

Majdak je dodao da smo u europskome poljoprivrednom fondu za ruralni razvoj ostvarili najbolji rezultat, da je raspisano 97 posto natječaja, a 41,4 posto je isplaćeno s namjerom da se do kraja godine realizacija i ubrza.

Za predvečer je najavljen i dolazak premijera Andreja Plenkovića. 

Izdvojeno

Obilježena 29. godišnjica stradanja hrvatskih policajaca u Baranji

Published

on

Kod spomen obilježja ispred zgrade Policijske postaje Beli Manastir u četvrtak je odana počast hrvatskim policajcima poginulima 13. kolovoza 1991., koje su iz zasjede ubili pripadnici bivše JNA i srpskih pobunjenika.

Inače, prije 29 godina, u srpnju 1991., dogodio se prvi napad tromblonima na Policijsku postaju Beli Manastir.

Nakon toga počela su svakodnevna granatiranja policijske postaje i blokiranje vitalnih prometnica. Zbog toga, hrvatske vojne i redarstvene snage donijele su odluku o premještanju policijske postaje u mjesto Petlovac, a nakon toga preko Valpova u Osijek.

Tog 13. kolovoza 1991., prilikom obavljanja policijskih zadaća u blizini tvrtke Remont u Belom Manastiru, iz zasjede su ubijeni policajci Marjan Kuzman i Zoran Sinanović, a ranjen Darko Maltar, koji su bili u redovitoj kontroli prometa.

Nakon toga upućena je pomoć pripadnika Specijalne jedinice policije iz Osijeka, kojoj je postavljena zasjeda između mjesta Uglješ i Čeminac.

Tom je prilikom ubijen Vidoja Marić, a ranjeni su Mirko Pongrac i Josip Županić.

U počast poginulima vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici MUP-a na čelu sa zamjenikom glavnog ravnatelja policije Jozom Šukerom, PU osječko-baranjske, Ministarstva hrvatskih branitelja, Osječko-baranjske županije, Grada Belog Manastira, baranjskih općina te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

U belomanastirskoj crkvi Svetog Martina služena je misa zadušnica.

Ujedno je obilježena i 29. godišnjica ustroja Hrvatske policije u Baranji, te 24 godine od uspostave mirne reintegracije i povratka u matičnu Policijsku postaju Beli Manastir.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

VIDEO/Održan sastanak mladih i Državnog ureda za demografiju i mlade

Published

on

Državna tajnica Željka Josić

Predstavnici udruga mladih u četvrtak su održali prvi radni sastanak sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade na kojem su razgovarali o temama koje ih muče – od obrazovanja, zapošljavanja i stambenog pitanja do prometne povezanosti i koronavirusa. 

“Ured je ovime pokazao koliko nam je bitno surađivati s mladima i vrlo ih jasno uključivati u politike koje ćemo provoditi. Na ovom sastanku iskristaliziralo se koji su njihovi vrlo bitni problemi”, izjavila je državna tajnica Željka Josić.

Izrazila je uvjerenje da će s mladima imati dinamičnu suradnju jer su prilično aktivna sastavnica društva. 

Na prvom sastanku su postavili temelje buduće suradnje, a s obzirom na to da je covid-19 postao svakodnevica, Ured je otvorio komunikaciju s mladima koji su u ovom trenutku najviše izloženi infekciji.

“Otvorili smo ovu temu jer smatramo da su upravo mladi ti koji nam mogu pomoći u komunikaciji sa svojim vršnjacima, načinu kako doprijeti do njih. Velik dio mladih su odgovorni, no možda ih ipak neki malo posustanu u odgovornosti. Zato ovi mladi koji imaju jako puno znanja, koji pokazuju inicijative i vještine mogu pomoći u suradnji i borbi s našim trenutnim neprijateljem”, poručila je Josić. 

U pripremi je idući sastanak, a jedna od prvih tema upravo je borba protiv koronavirusa. Ured će mladima dati prostor da i oni sudjeluju u donošenju rješenja po tom pitanju te će se obratiti Nacionalnom stožeru civilne zaštite sa svojim pitanjima i prijedlozima za određene situacije.

Josić je istaknula da su djeca inovativna i kreativna te da mladi imaju bitan segment komunikacije s vršnjacima.

Važnost komunikacije

“Možda ja u svojim godinama ne znam načine te komunikacije, koji su to konkretni problemi koji ih po pitanju covida muče. Možda nismo dobro iskomunicirali baš prema toj populaciji i upravo su mladi ta bitna sastavnica trenutne situacije koju mogu komunicirati svojim vršnjacima”, pojasnila je, dodavši da mladi imaju dobru podlogu, inicijative i kanale komunikacije.

Predsjednica Vladina Savjeta za mlade u prošlom mandatu Tanja Herceg istaknula je da im je na današnjem sastanku rečeno da mogu predlagati ono što smatraju bitnim i koje probleme trebaju riješiti, a kao veliku stvar navela je to što se mlade planira uključiti u Nacionalni stožer.

Izvijestila je da su se na sastanku dotaknuli bitnih pitanja mladih, a to su obrazovanje, zapošljavanje, stambeno pitanje, ruralno područje i prometna povezanost. 

Za sada je najavljeno da će tematski raditi po određenim područjima, a udruge mladih i za mlade, savjeti mladih i vijeća učenika bit će pozvani reći svoje prijedloge i tako zajednički tražiti kako da poboljšaju situaciju.

Josip Miličević iz Mreže mladih Hrvatske rekao je da je ovaj sastanak fantastična i povijesna situacija jer udruge koje predstavljaju mlade nisu ovako brzo bili pozvani na razgovor. 

Istaknuo je da su imali otvoren dijalog i da su dobili priliku koju do sada nisu imali često, a to je da postavljaju pitanja i traže direktno odgovore od osoba na najvišim funkcijama.

“Nadam se da će se ovakva pozitivna suradnja i zajednički napor nastaviti kroz cijeli mandat kako bi svi skupa riješili probleme koje najviše muče mlade”, poručio je Miličević, pozvavši sve druge udruge mladih i za mlade da se im se jave kako bi zajedno uspjeli ostvariti što bolji život za mlade u Hrvatskoj.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Stožer: Rekordnih 180 novih slučaja zaraze koronavirusom

Published

on

U posljednja 24 sata zabilježeno je 180 novih slučajeva zaraze koronavirusom, broj aktivnih slučajeva je 811, a preminula je jedna osoba, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite. 

“U protekla 24 sata zabilježeno je 180 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 811”, navodi se u priopćenju Stožera.

Radi se o rekordnom broju zabilježenih slučajeva zaraze u jednom danu od početka epidemije u Hrvatskoj.

Među novooboljelima je 115 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 10 pacijenata. Jedna osoba je preminula.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 6050 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 161 preminula, a 5078 se oporavilo.

U samoizolaciji su trenutno 2752 osobe. Do danas su ukupno testirane 133 493 osobe, od toga 1201 u posljednja 24 sata, izvijestio je Stožer.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije