Ministar Cappelli: Pomak u turizmu bit će još vidljiviji u 2018.

Foto: HRT

Turistička sezona je izvrsna – to pokazuju i podaci o prometu i naplaćenoj cestarini proteklog vikenda. Gotovo 950.000 vozila prošlo je autocestama pod nadzorom Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka – Zagreb – što je oko 33.000 vozila više nego istog vikenda lani. Prihod od cestarina iznosi gotovo 52 milijuna kuna bez PDV-a, što je oko 7 milijuna kuna više nego prošlogodišnjeg predzadnjeg vikenda u srpnju.

Proteklog vikenda top tri odredišta bila su Rovinj, Poreč i Medulin stoga ne čudi da je među županijama na prvom mjestu Istra a slijede je Primorsko-goranska i Splitsko- dalmatinska te Zadarska županija. Turistička sezona u  Istri-rekordna. Hoteli popunjeni, traži se privatni smještaj više, a i dodatna pozicija u kampovima. I to sve manje  za klasična šator-kampiranja, a sve više za glamurozni odmor u kućicama. Sve su to pretpostavke za sezonu koja bi mogla, kažu stručnjaci, ponoviti uspješna prijeratna vremena.

Dobre turističke rezultate u Dnevniku HTV-a komentirao je ministar turizma Gari Cappelli. Poručio je kako će se rezultati dobrih priprema još bolje vidjeti u turističkoj sezoni 2018. Najavio je kako će u turističku promociju, osim Marina Čilića uključiti i neke druge sportaše. Kazao je kako je osim velikog pomaka u dolascima i noćenjima vidljiv i veći pomak u turističkoj potrošnji. “Prema strategiji do 2020. Hrvatska će sigurno prijeći 100 milijuna noćenja, a počeli smo pripremati jaču promociju Hrvatske kao avio destinacije i destinacije za zdravstveni, kongresni i druge vrste posebnog turizma te promociju kontinentalnog turizma”, rekao je ministar. Što se tiče kvalitetne radne snage Cappelli je kazao kako se ide na produženje sezone pa će sezoncima biti u interesu da ostanu raditi, a razgovara se i s fakultetima kako bi se obnovio i menadžerski kadar. Cijene, kazao je – određivat će tržište.