Ministar Capelli oduševljen je šibenskim turizmom, primjer svim turističkim središtima

Ministar turizma Gari Cappelli danas je u sklopu svog boravka u gradu Šibeniku iskoristio priliku da uputi pohvale županiji i gradu na iznimno kvalitetnom načinu razvoja turizma, posebno naglasivši kako grad Šibenik prednjači po broju gostiju koji u grad dolaze zbog kulture. Pohvalu je uputio i zbog kvalitetnog i konstruktivnog načina rješavanja infrastrukture te kazao kako upravo Šibenik mora biti primjer svim turističkim središtima.

Šibenik, 20.09.2019 – Ministar turizma Gari Cappelli u petak je boravio u Šibeniku gdje se sastao sa županom Šibensko-kninske županije Goranom Paukom i gradonačelnikom grada Šibenika Željkom Burićem. Na sastanku u tvrđavi Barone razgovarali su o turističkim rezultatima u Šibensko-kninskoj županiji i gradu Šibeniku koji i ove godine bilježe porast broja dolazaka i noćenja uslijed kontinuiranih ulaganja u dodatnu turističku ponudu i infrastrukturu. Na slici ministar Cappelli dao je izjavu za medije. foto HINA/ ŠibenikIN/ ds

“Oduševljen sam došao u jedan poseban grad, ako ga mogu nazvati gradom kulture i u županiju od nacionalnih parkova. Obližnje slapove Krke ove godine posjetit će približno oko 1,2 milijuna ljudi. Dakle, ovo je jedna specifična županija s puno marina, nautičkog turizma koji ove godine opet doživljava povećanje broja gostiju. Otkrit ću vam podatak da će Hrvatska u nedjelju imati stomilijunto noćenje i preko 18 milijuna turista. Dakle, imamo povećanje od oko 4 posto dolazaka i 2 posto noćenja” – kazao je ministar na tvrđavi Barone u Šibeniku. 

Dodao je da se u sedmom mjesecu prozivalo da je krah hrvatskog turizma, krah Hrvatske i tako dalje, a koliko vidim podaci su da je oko 17 posto prihoda od turizma bilo u Gradu Šibeniku što je, dakle, itekako važno. Međutim, meni je važan ovaj kulturni dio koji daje smjer. Šibenik je to prepoznao i zato čestitam gradonačelniku i županu ne samo što su iznađena sredstva iz EU fondova, nego što su vidjeli smjer u kojem Šibenik treba ići. U Hrvatskoj imamo oko 13 posto gostiju koji dolaze zbog kulture, a Šibenik tu sigurno prednjači i prednjačit će, a u međuvremenu Šibenik radi nešto što je za pohvaliti. Vrlo jednom promišljenom, dobrom, kvalitetnom politikom ide prema rješavanju pitanja infrastrukture. Rješava kanalizacijsko pitanje, rješava pitanje cesta, parkinga i svega onoga što je baza da bi se razvijao turizam, ali žele ga razvijati tijekom cijele godine – kazao je ministar Cappelli. 

Kazao je i kako mu je posebno drago što se u Šibeniku rješava i kupališni dio turizma povezivanjem brodom koji plovi kroz cijeli kanal i vodi na atraktivne gradske plaže. 

Župan Goran Pauk iskoristio je dolazak ministra turizma da kaže kako je Šibensko-kninsku županiju u prvih osam mjeseci posjetilo 952 tisuće turista, a ostvareno je 3,7  posto gostiju više nego lani. 

Šibenik, 20.09.2019 – Šibensko-kninski župan Goran Pauk /foto HINA/ ŠibenikIN/ ds

– S druge strane ostvareno je 6,2 milijuna noćenja što je za 1 posto više nego prošle godine. To je u skladu s rezultatima koji se postižu u primorskim županijama. Porast bilježe sve vrste objekata, osobito hoteli i kampovi, ali i objekti na seoskom domaćinstvu, dok je privatni smještaj na razini protekle godine što je posljedica povećavanje kapaciteta smještaja u tom sektoru, a to ide tolikim tempom da bi željeli napraviti malo reda i tome ćemo se u budućnosti svi skupa posvetiti – kazao je župan Pauk. 

Gradonačelnik Željko Burić otkrio je da je ministra upoznao s dva inovativna projekta u turizmu, a za koje traži podršku Ministarstva turizma; projektom povezivanja tvrđava žičarom i eskalatorom kroz dvostruki bedem u Docu i novim projektom koji će povezati kulturni turizam i obrazovanje. 

“Projekt upravljanja turizma u zaštićenim kulturnim i povijesnim sredinama, koji još nije poznat javnosti, planiramo razvijati na području bivše vojarne Ante Jonić koja je domicilnom stanovništvu poznata kao napušteni prostor vojarne nasuprot Vrnaže gdje bi Grad Šibenik kroz edukativno i nastavno područje počeo razvijati i dalje krenuo u razvoj visokog obrazovanja. To su novi projekti koji imaju vrlo jednostavan cilj. Da turizam bude 365 dana, a da bi trajao, mora imati sadržaj” – naglasio je Burić. 

Nacionalno/Šibenik.In/faH