Ministar Butković provozao se novim brodom Lučke kapetanije Zadar

Brod dužine 14 metara vrijedan je 10 milijuna kuna, a građen je u talijanskom brodogradilištu Vittoria novcem iz EU fonda nakon međunarodnog natječaja na kojem je ovo brodogradilište dalo najbolju ponudu.

Na zadarskoj rivi, kod Morskih orgulja, prezentiran je prvi od četiri broda za traganje i spašavanje na moru, prijevoz bolesnika i inspekcijski nadzor, koji je prioritetno dobila Lučka uprava Zadar.

Brod dužine 14 metara vrijedan je 10 milijuna kuna, a građen je u talijanskom brodogradilištu Vittoria novcem iz EU fonda nakon međunarodnog natječaja na kojem je ovo brodogradilište dalo najbolju ponudu. Posebnost, ovog broda važna zbog njegove namjene jest u tome što se u slučaju prevrtanja prilikom plovidbe može vratiti u prvobitni položaj.

Razlog zbog kojeg je prvi takav brod stigao upravo na zadarsko područje utemeljen je na statistikama prema kojima je Lučka kapetanija Zadar prošle godine imala najviše intervencija u službi traganja i spašavanja (Search and rescue – SAR), odnosno 34 posto od ukupnog broja intervencija na Jadranu te 117 posto više intervencija nego 2015. godine, ali i zbog obaranja rekorda u prijevozu pacijenata sa zadarskih otoka kojih je prošle godine bilo 106, prenosi Zadarski list.

Ministar Oleg Butković tom je prilikom kazao:

Predstavili smo i novi brod za Lučku kapetaniju Zadar koje je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nabavilo za potrebe traganja i spašavanja na moru, hitnog medicinskog prijevoza pacijenata i obavljanje inspekcijskih nadzora na moru. Ovim brodom ćemo podići razinu spasilačkih kapaciteta Kapetanije i sigurnosti na moru.