Ministar Božinović: Prema podacima od 6 ujutro, u RH je ušlo 2 tisuće građana Slovenije

foto HINA/ Denis CERIĆ

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dao je izjavu za medije nakon susreta sa slovenskim kolegom ministrom Hojsom u Sloveniji.

“Mogu ponoviti naglaske koje kazao ministar Hojs. Mi smo na dnevnoj bazi rješavali sva pitanja koja su opterećivala naše građane i ministarstvo. Mi smo bili prvi u Europi koji su omogućili konvoje, kamionski promet robe prije nego neke druge članice EU. Prije nego što je to postala i preporuka EK. U razgovor s ministrima koje je spomenuo gospodin Hojs ja bih dodao našeg bosanskog i crnogorskog kolegu”, rekao je Božinović.

Napominje kako je policijska suradnja sa Slovenijom odlična.

“Već za nekoliko dana će se sastati ravnatelji hrvatske i slovenske policije. Jutros u 6 ujutro, u Hrvatsku je ušlo 2 tisuće građana Republike Slovenije. Ja sam siguran da će taj broj i rasti. S obzirom na to da svi skupa ulazimo u nešto što se naziva novo normalno, dat ćemo sve od sebe da se interes građana Hrvatske i Slovenije osigura u najvećoj mogućoj mjeri. Kao što je kazao i kolega Hojs, u svemu tome moramo voditi računa o epidemiološkim razlozima, s obzirom na to da je virus još uvijek tu. Međutim i Hrvatska i Slovenija su se sa svojim mjerama pokazale vrlo učinkovitima”, ističe.

Osvrnuo se i na migrantsku krizu.

“Što se tiče migrantske krize, odnosno ilegalnih migracija one za cijelo vrijeme koronakrize nisu prestale, iako su se znatno smanjile. Policija je sprječavala ilegalne migracije cijelo vrijeme. Očekujemo da s popuštanjem mjera vezanih za koronavirus i s povećanjem mobilnosti bi moglo doći do većeg priljeva migranata”, kazao je Božinović.

“Sigurno da je Hrvatska u Schengenu ne samo interes Hrvatske, već Slovenije i Europske unije i drago mi je da to stajalište prevladava sve više u Bruxellesu. Mi smo i u ovom slučaju se uvjerili još jednom da su svi sigurnosni i zdravstveni problemi epidemije u današnje vrijeme transnacionalni. Niti virusi niti bilo što drugo ne poznaju granicu. Jedini efikasan način rješavanja tih problema je suradnja”, dodaje.

Nacionalno/N1.