Povezite se

Vijesti

Ministar Božinović posjetio policijske postaje PU splitsko – dalmatinske

Objavljeno

-

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović sa suradnicima, u pratnji župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana te načelnika PU Splitsko-dalmatinske Dražena Viteza, obišao je policijske postaje u Makarskoj, Vrgorcu, Imotskom i Sinju, koje se posljednjih godina obnavljaju.

Završetkom turističke sezone, sagledavaju se rezultati ne samo u turizmu, već i u policijskom poslu, koji kao prioritet ima očuvanje sigurnosti svih građana Republike Hrvatske ali i stranih gostiju kojih je iz godine u godinu sve više.

Nakon obilaska, ministar Božinović izjavio je kako je vrlo zadovoljan sa svime što je danas vidio i čuo: „Posebno me veseli ta kvalitetna suradnja između gradskih vlasti i policije, koja može služiti kao primjer svima“.

Kao jedan od simbola uspješne zajedničke suradnje istaknuo je upravo zgradu PP Makarska, koja je ove godine obnovljena. Radovi su se odnosili na zamjenu postojeće vanjske stolarije na dijelu objekta koji koristi policija, bojenje grilja i unutarnjih drvenih vrata, zamjenu podnih obloga u uredima i uređenje prostorije od 50 m2 na III. katu objekta u salu za sastanke.

„Mnogo ulažemo kad je u pitanju stvaranje što boljih uvjeta za rad policijskih službenika i službenica, a tako ćemo nastaviti i ubuduće“- dodao je ministar Božinović.

Kroz Nacionalni program sigurnosti prometa na cestama realizirani su već neki projekti, a Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Gradom Makarska do kraja ove godine pokrenut će projekte rekonstrukcije nekoliko kritičnih prometnih točaka na području Makarske.

„Što se tiče pokazatelja sigurnosti, oni su svi povoljni, kad govorimo o kriminalitetu, pogotovo s obzirom da je ljeti bilo 5,4 % više turista na Makarskoj rivijeri, koja sama nosi više od trećine ukupnih dolazaka u ovoj županiji“- izjavio je ministar te dodao kako sinergija gradskih službi, komunalnog redarstva, rukovodstva grada i policijske postaje Makarske uistinu ima učinka.  

Ministarstvo unutarnjih poslova donijelo je odluku da se u Makarskoj osnuje Javna vatrogasna postrojba, što je dodatni doprinos cjelokupnom kompleksu pitanja vezanih za krizne situacije i elementarne nepogode.

Nakon toga, ministar Božinović sa suradnicima, posjetio je prostorije PGP Vrgorac. Tijekom 2015. godine adaptirana je, sanirana i opremljena zgrada te policijske postaje. Izvedenim radovima prenamijenjen je dio prostora za potrebe smještaja nezakonitih migranata, te za potrebe granične policije. Adaptacija je obuhvaćala i izvedbu novih instalacija, a u svrhu poboljšanja energetske učinkovitosti izvedeni su i radovi na vanjskoj ovojnici zgrade (zamjena vanjske stolarije, obnova pročelja i krova). Uređen je i prostor za upravne poslove (šalter sala).

Radi se o policijskoj postaji koja je specijalizirana za granicu te ima visoku razinu popunjenosti po čemu je među najboljima u Hrvatskoj.

„Kada govorimo o Vrgorcu, ove godine je općenito 23 % ukupnog kriminaliteta, kada govorimo o imovinskim deliktima, oko 50 % manje ih je u odnosu na prošlu godinu“ – izjavio je ministar Božinović te dodao kako hrvatska policija vrlo učinkovito, u skladu sa europskim i nacionalnim zakonima štiti hrvatski teritorij te sprječava ilegalne migracije.  

Naposljetku, ministar Božinović obišao je policijske postaje u Imotskom i Sinju. Na izgradnji građevine  PP Imotski radovi prve faze su gotovi, a radovi druge faze trenutno se izvode.
Projekt energetske obnove PP Sinj prihvaćen je u „Programu energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora za razdoblje 2018-2020“ koji se provodi putem Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

„Vrijednost radova je oko 2,5 milijuna kuna i ono što mogu obećati jest da će ova zgrada izgledat drugačije do sljedeće alke“- izjavio je ministar.

Za novog načelnika Policijske postaje Sinj izabran je Mislav Filipović-Grčić, koji će se pobrinuti da radovi prođu bez poteškoća, ali i očuvati sigurnost, po kojoj je Grad Sinj uvelike poznat.

„U Sinju me posebno veseli izuzetna suradnja gradskih vlasti i policije, lokalna zajednica je osnova svakog društvenog života, a policija treba biti prije svega na usluzi gradskoj vlasti i građanima sredine u kojoj djeluje, za što je Sinj idealan primjer“- dodao je Božinović.

Osim spomenutih, treba istaknuti kako je prihvaćen je i projekt energetske obnove PP Solin te je u tijeku priprema dokumentacije za pokretanje postupka javne nabave za izvođenje radova.

Također, na području Splitsko-dalmatinske županije i u idućoj godini izvodit će se brojni radovi. Ministarstvo unutarnjih poslova potpisalo je Sporazum o sufinanciranju uređenja objekta PP Hvar s gradovima Hvar i Stari Grad te općinom Jelsa, ali i Sporazum o sufinanciranju uređenja objekta PP Vis s gradovima Visom i Komižom. Ove godine izrađena je tehnička dokumentacija za uređenje šaltera sale u zgradi PU splitsko-dalmatinske te za postavljanje ograde i sanacija kosine uz postavljanje potpornog zida u bazi specijalne policije Mravinci.

„Ove i sljedeće godine u planu nam je obnoviti više policijskih postaja nego što se radilo desetljećima prije“ – zaključio je ministar Božinović na kraju današnjeg obilaska.

BIH

BiH od 1. lipnja otvara granice za građane Hrvatske, Srbije i Crne Gore

Published

on

Bosna i Hercegovina od 1. lipnja otvara svoje granice za ulazak državljana svih susjednih zemalja uključujući Hrvatsku, potvrdio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

– Donijeli smo odluku da od 1. lipnja otvorimo granice sa susjednim državama bez bilo kakvih ograničenja vezanih za testiranja (na koronavirus), kazao je Tegeltija novinarima u Sarajevu nakon sjednice Vijeća ministara.

Dodao je kako su sva ograničenja za putnički promet sa susjedima ukinuta unatoč činjenici da su neke susjedne države, odnosno Hrvatska i Crna Gora, još uvijek zadržale ograničenja za ulazak državljana BiH.

– Na žalost (te) susjedne države nisu bile blagonaklone prema BiH na isti način, kazao je Tegeltija.

Za međunarodni promet bit će biti otvorene i sve zračne luke pa je od 1. lipnja moguća potpuna obnova zračnog prometa.

Za državljane drugih zemalja osim susjednih BiH je za sada zadržala ograničenja a Tegeltija je kazao kako će se liberalizacija graničnog režima s njima razmatrati od slučaja do slučaja, ovisno o tome kako će se u drugim državama razvijati epidemiološka situacija.

Ucitavanje vijesti

Svijet

Priština uvela nove restriktivne mjere za uvoz iz Srbije

Published

on

Beograd

Kosovska vlada zabranila je uvoz robe iz Srbije ako na dokumentima ne piše “Republika Kosovo”, obavila je u nedjelju Priština, potez koji službeni Beograd smatra gorim od uvođenja pristojbi od 100 posto 2018. godine.

“Dijalog je na respiratoru”, izjavio je srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić, ilustrirajući odnose između Beograda nakon što se kosovska vlada odlučila na tu restriktivnu mjeru.

Njome se zabranjuje uvoz proizvoda ako na dokumentima nije naznačeno “Republika Kosovo” i uvodi obveza da svako vozilo s robom iz Srbije ima posebnu dozvolu.

“U trgovinskim odnosima sa Srbijom zabranjuje se uporaba dokumenata za poljoprivredne i industrijske proizvode koji koriste imena zemalja ili sadrže druge elemente, koji su u suprotnosti sa ustavom Kosova i kosovskim zakonodavstvom”, objavila je kosovska vlada.

Kosovo je 31. ožujka donijelo odluku o postupnom uvođenju recipročnih mjera Srbiji, koje bi trebale zamijeniti pristojbu od 100 posto na robu iz te zemlje što ju je 2018. uvela prethodna vlada Ramusha Haradinaja. Pristojba za robu iz Bosne i Hercegovine ukinuta je bez recipročnih mjera.

Dačić je srbijanskoj javnoj televiziji rekao kako bi prihvaćanjem novih mjera Srbija priznala Kosovo i upozorio da neće biti nastavka dijaloga dok je kosovska vlada ne povuče.

“Mi nemamo ni namjeru nastaviti dijalog dok se ne ukinu pristojbe i reciprocitet. To je neprihvatljivo za nas i negacija svih dogovora. Sa pravom očekujemo reakciju međunarodne zajednice”, istaknuo je.

Nakon što su najmanje dva kamiona s robom iz Srbije vraćena s granice s Kosovom, direktor vladina ureda za Kosovo Marko Đurić zatražio je hitnu reakciju međunarodne zajednice.

“Prištinska vlada je uvela novu trgovinsku blokadu za robu iz središnje Srbije. Ovaj protuzakoniti akt je protivan i zdravom razumu i podriva europske vrijednosti i egzistencijalne interese i Albanaca i Srba”, objavio je Đurić na Tvitteru.

Vlada prethodnog kosovskog premijera Ramusha Haradinaja uvela je je u studenom 2018. pristojbe od 100 posto na robu iz Srbije i BiH, kao odgovor na kampanju Srbije protiv prijema Kosova u u međunarodne institucije.

Taj potez prekinuo je dijalog Beograda i Prištine koji je vođen uz posredovanje Europske unije.

Nakon izbora na Kosovu u listopadu prošle godine, tadašnji oporbeni vođa, a danas tehnički premijer Albin Kurti obećao je ukinuti takse i zamijeniti ih reciprocitetom.

Novi specijalni predstavnik EU-a za dijalog Prištine i Beograda i Zapadni Balkan Miroslav Lajčak poručio je da je razočaran najnovijom odlukom kosovske vlade.

Lajčak je na Tvitteru objavio da jednostrani akti podrivaju mogućnost obnavljanja dijaloga i moraju se odmah povuči. Bruxelles očekuje da “obje strane u dijalogu primjenjuju i poštuju ranije sporazume“, rekao je Lajčak.

Briselski sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine poptisan je 19. travnja 2013., a obje strane međusobno se optužuju za njegovo kršenje.

Ključna primjedba Beograda je da Priština nije provela obvezu formiranja Zajednice srpskih općina na Kosovu, što Srbija vidi ključnim za sigurnost i samoupravu Srba.

Ucitavanje vijesti

Svijet

Brazil prelazi pola milijuna zaraženih koronavirusom

Published

on

Brazil je u nedjelju zabilježio 16.409 novih slučajeva zaraženih koronavirusom, povećavši tako ukupan broj zaraženih na 514.849, što je druga najgora epidemija COVID-a19 na svijetu, nakon Sjedinjenih Država, priopćilo je brazilsko Ministarstvo zdravstva.

U priopćenju se navodi i da je u posljednja 24 sata u Brazilu zabilježeno 480 novih smrtnih slučajeva, što je ukupno 29.314 smrtnih slučajeva. Tako je Brazil po broju smrtnih slučajeva četvrta zemlja, nakon Sjedinjenih Država, Britanije i Italije.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije