Ministar Božinović otvorio šalter salu u PU varaždinskoj

Samo u prošloj godini, u ovoj sali, službenici su obradili više od 106 tisuća zahtjeva građana vezano uz prijavništvo, izdavanje osobnih isprava, putovnica, prometnih isprava te stjecanja hrvatskog državljanstva, reguliranja statusa stranaca i oružja.

U ponedjeljak, 16. travnja, ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović obišao je preuređenu županijsku cestu 2 029 u Gornjem Ladanju. Radi se o sanaciji opasnog mjesta – proširenje ceste s izgradnjom nogostupa, financiranog iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Prije toga je u prostorijama Općine Vinica održan kratki sastanak ministra Božinovića u pratnji pomoćnika ministra Cvjetka Obradovića i zamjenika glavnog ravnatelja policije Dražena Viteza s varaždinskim županom Radimirom Čačićem, predsjednikom Županijske skupštine Alenom Runcem, saborskim zastupnikom Anđelkom Stričakom, načelnikom Općine Vinica Marijanom Kostanjevcem, zamjenicom načelnika Općine Vinica Mirjanom Jambriško, predsjednikom Općinskog vijeća Marijanom Mihalićem, ravnateljem Županijske uprave za ceste Tomislavom Osonjačkim, predsjednikom Vatrogasne zajednice Općine Vinica Robertom Kovačićem te predsjednikom DVD-a Vinica Ivicom Lazarom.

Kako je prilikom obilaska prometnice istaknuo ministar Božinović, „sigurnost u prometu jedna je od najznačajnijih aktivnosti Ministarstva unutarnjih poslova, prije svega zbog stradavanja ljudi i veliki materijalnih šteta. Tako je, prošle godine na hrvatskim cestama poginula 331 osoba, među kojima je, nažalost bilo osmero djece“ te nastavio „Varaždinska županija spada među prve tri županije po najmanjem broju poginulih na sto tisuća stanovnika te stoga možemo reći da je u tom smislu ispunjen cilj iz Nacionalnog programa, međutim na tome nikako ne smijemo stati“.

Posebno je naveo kako su u posljednjih nekoliko godina na području ove Županije uložena značajna sredstva za takve projekte „sufinancirali smo sanaciju 12 opasnih mjesta na cestama, za što je utrošeno više od 11 milijuna kuna, čime je ova županija vodeća po prijavama za projekte sanacije i unaprjeđenje cestovne infrastrukture“. Vrijednost radova sanacije ovog opasnog mjesta je 4.8 milijuna kuna. Ministarstvo unutarnjih poslova od toga je sufinanciralo 3.3 milijuna kuna, dok su ostatak novca osigurali Županijska uprava za ceste i Općina Vinica. Novinarima su se tom prilikom obratili i varaždinski župan Radimir Čačić te načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac, koji su pohvalili inicijativu Ministarstva unutarnjih poslova da se sanira crna točka u prometu, kao i svih drugih projekata saniranih u Varaždinskoj županiji.

Ministar Božinović potom se u pratnji suradnika uputio prema Policijskoj upravi varaždinskoj gdje je održan sastanak s načelnikom Policijske uprave Predragom Benčićem, njegovim zamjenikom Darkom Blažijem i voditeljem upravnih i zajedničkih poslova Sinišom Brkinjačem. Po završetku sastanka, ministar je zajedno sa svojim suradnicima i domaćinima, krenuo u zgradu Policijske uprave na adresi Augusta Cesarca u Varaždinu. Nakon što je odao počast poginulim i nestalim pripadnicima Policijske uprave, paljenjem svijeće ispred Spomen panoa, obišao je obnovljenu šalter salu Odjela za upravne poslove.

Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske financiralo je obnovu šalter sale za upravne poslove i postavljanje redomata za građane. Ministar Božinović tom je prilikom istaknuo ‘ovoj šalter sali gravitira čak oko 90 tisuća građana Varaždina i okolnih općina, a zbog čega je nerijetko dolazilo do gužve i nervoze, što ćemo sada ublažiti postavljenim redomatom. Samo u prošloj godini, u ovoj sali, službenici su obradili više od 106 tisuća zahtjeva građana vezano uz prijavništvo, izdavanje osobnih isprava, putovnica, prometnih isprava te stjecanja hrvatskog državljanstva, reguliranja statusa stranaca i oružja.

Ovaj je prostor zadnji puta renoviran prije 20 godina, a adaptacijom, tijekom koje je uloženo pola milijuna kuna, promijenjeni su podovi koji su na mjestima bili čak i truli s nezaštićenim kablovima, što je otežavalo čišćenje, ali nije zadovoljavalo ni sigurnosne uvjete. Postojeći prijamni pult za prijam stranaka je popravljen i prelakiran, kao i ostali namještaj. Također su sanirani svi stropovi, ugrađena nova rasvjeta, obojeni zidovi te postavljeni novi zastori. Ovim radovima stvoreni su povoljniji uvjeti rada i ugodniji boravak naših zaposlenika i građana.’ S obzirom da će Grad Varaždin financirati postavljanje klima uređaja u šalter sali, ovoj je prigodi nazočio i zamjenik gradonačelnika Varaždina Zlatan Avar.

Ministar je potom obišao organizacijske jedinice koje djeluju u zgradi na istoj adresi i to Operativno-komunikacijski centar, Policijsku postaju Varaždin, Postaju prometne policije Varaždin i Interventnu jedinicu policije PU varaždinske. Također je zapalio svijeću i u Spomen sobi poginulim i nestalim pripadnicima Specijalne jedinice policije „Roda“ Varaždin.